• Menu

0 recente resultaten

Transparency Report RIPE NCC: Alle verzoeken afgewezen

RIPE NCC kon het afgelopen jaar niet voldoen aan de gegevensverzoeken van opsporingsdiensten, zo blijkt uit het Transparency Report dat zij gisteren publiceerde. Doordat de opsporingsdiensten de rol van RIPE NCC niet begrepen, hebben de diensten 21 keer de verkeerde partij bevraagd.

Opsporingsdiensten vergissen zich in rol RIPE NCC
RIPE NCC is een organisatie die vooral bekend is doordat zij blokken IP-adressen uitgeeft aan ISPs, Telco’s en grote bedrijven in Europa en het Midden-Oosten. Wie welke IP-adressen krijgt, wordt bijgehouden in de openbare Whois-database. Die database leidt je naar voornoemde bedrijven en bij hen kan je vervolgens achterhalen aan wie een afzonderlijk IP-adres is toebedeeld.

Uit het Transparency Report blijk dat de opsporingsdiensten dit niet begrepen: zij vroegen RIPE NCC om informatie over afzonderlijke IP-adressen of andere specifieke informatie, waarover RIPE NCC niet beschikt. Bij 20 van 21 verzoeken, moest RIPE NCC daarom uitleggen wat haar rol was en hoe de diensten de informatie in de openbare database konden gebruiken om de partij te vinden tot wie zij hun verzoek konden richten. Bij het 21e verzoek moest ook het verschil tussen een publiek en een privé IP-adres worden toegelicht.

Het RIPE NCC Transparency Report leert ons dus vooral dat zij onnodig is bevraagd. Hopelijk wordt dat in 2013 anders.

Transparantie is een trend bij àlle internetbedrijven
Het publiceren van transparantie-rapporten komt steeds vaker voor bij elk soort online dienstverlener. Na hoster Leaseweb en internetproviders BIT en XS4ALL, geeft nu ook ‘regional internet registry’ RIPE NCC helderheid over gegevensverzoeken van opsporingsdiensten.

Werk jij bij een bedrijf dat een Transparency Report kan publiceren? Zet je daar dan voor in!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag