Join the dark side: word een Data Dealer

Ok, wees eerlijk: lijkt het je stiekem niet leuk om de controle te hebben over miljoenen online profielen? Om schatrijk te worden met het verzamelen en verkopen van de gegevens van argeloze internetters? Dat kan! Althans: virtueel, in je browser, met de gratis game Data Dealer.

Data Dealer is een browser game à la Farmville. Alleen oogst je in plaats van tomaten en worteltjes hier de meest intieme gegevens van nietsvermoedende burgers. Terwijl je team van techneuten en psychologen deze gegevens verwerkt, analyseert en opslaat in je almaar groeiende database, staan bedrijven en –hoe toepasselijk– geheime diensten te trappelen om een graantje mee te pikken van deze schat aan informatie.Het spel is gemaakt door een groepje ontwikkelaars en activisten uit Wenen. Ze willen Data Dealer gebruiken om aandacht te vragen voor online privacy. En dat lukt. Je kunt honderd keer uitleggen wie er achter de schermen allemaal met jouw gegevens aan de haal gaan, maar het is veel effectiever om zelf eens in de schoenen te staan van deze data-hoarders. Bovendien merk je dat er grondig research is gedaan door de makers: achter de gameplay zit uitgebreide informatie over het soort informatie dat er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan.

Op dit moment is alleen nog de demo beschikbaar, maar er wordt hard gewerkt aan de volledige versie van het spel. Of en wanneer die er komt, hangt af van de opbrengsten van hun Kickstarter-campagne. Met nog drie dagen te gaan hebben ze een flinke eindsprint nodig om hun doel te halen.

Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de complete game. Wil je bijdragen aan een originele campagne om het bewustzijn over online privacy te vergroten? Je kunt ze nog tot donderdag steunen!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.