Vanavond: PressPausePlay bij de eerste Bits of Freedom filmavond!

Nog een document uitgeschakeld: politie: 1 – criminelen: 0

M'n roze T-stalker – Datadagboek #8

Achter een grijs in hoogte verstelbaar bureau werkt een politieambtenaar. Deze ordebewaker verft Typex zonder druipers en trekt rechte lijnen met een dikke zwarte stift. En hij heeft een serieuze taak, want het handhaven van de veiligheid gebeurt steeds vaker door het wegstrepen van paragrafen in belangrijke documenten. Ook ons verzoek om openheid over IMSI-catchers is laatst onder handen genomen.

Een IMSI-catcher is een verplaatsbaar apparaat dat zich voordoet als een telefoonmast. De politie kan met een IMSI-catcher gegevens onderscheppen tussen een mobiele telefoon en een zendmast. Dit apparaat kan bepalen welke mobiele telefoons in de omgeving zijn, waar deze telefoons zich bevinden en de politie kan er telefoongesprekken mee afluisteren.

Wij vroegen de Landelijke Eenheid van de politie om openheid over het gebruik van deze rondrijdende afluistermachines en de naleving van de privacywaarborgen. Daartoe dienden we een Wob-verzoek in.

Na 258 dagen leek de politie over de brug te komen met informatie. We ontvingen een bundel politiedocumenten zo zwaar als de stem van de minister van Veiligheid en Justitie.

Het leek dus even mis te gaan voor de politieambtenaar, maar gelukkig is de veiligheid bewaard: de Landelijke Eenheid heeft hevig gebruik gemaakt van wit Typex en zwarte markers. Van de 142 pagina’s zijn er slechts 18 met inhoudelijke informatie te lezen.

De politie kan bepaalde persoonlijke informatie achterhouden. Maar op deze manier zorgt de politie ervoor dat essentiële controle op de inzet van IMSI-catchers onmogelijk is.

 • Goedkeuringsrapporten, de werking van de apparaten en de procedures van het gebruik blijven geheim. Ook houdt de politie een lijst achter met het aantal keer dat IMSI-catchers is gebruikt.
 • De politie heeft op een Landelijk Overleg gesproken over de problemen met de gebruikte apparatuur. Wij willen weten wat deze problemen zijn.

Om dit voor elkaar te krijgen zijn we daarom in bezwaar gegaan. We strijden er voor dat het gebruik van Typex en zwarte stift tot een absoluut minimum beperkt blijft.

imsi_gif

 1. Marrije

  Wat heerlijk ook dat de examenopdrachten bij de Politie gemaakt worden in het professioneel ogende lettertype Comic Sans 🙂

 2. Jeroen

  Aan het eind van die powerpointpresentatie heb ik inderdaad nog wel vragen op deze manier ja.

 3. Hawick

  Politie en justitie ondermijnen de rechtstaat.
  Ze maken blunder op blunder en weigeren zich te verantwoorden.
  De politiek doet hieraan niets.

  Tijd om zo snel en zo veel mogelijk de gang naar de europese rechter voor te bereiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.