23 mei: Bits of Freedom filmavond!

Engelse massale internettap van de baan

Spionnen: cloud is cyberdreiging en algehele internettap nodig

Terwijl in Nederland wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat geheime diensten al ons internetverkeer laat bespioneren, is in Engeland een vergelijkbaar voorstel gesneuveld. De leider van de LibDems, Nick Clegg, heeft het voorstel geblokkeerd omdat het inbreuk maakt op de privacy van onschuldige burgers.

Op grond van het voorstel, de Communications Data Bill, zouden de website- en social media-activiteiten van alle Engelsen worden bijgehouden, zodat die later konden worden geanalyseerd. Omdat het voorstel veel te ver ging, kon het al ruim een jaar rekenen op massale kritiek. Maar binnen de politiek leek er voldoende steun voor te zijn.

Dat blijkt gelukkig niet het geval. Clegg over het voorstel:

“the full-scale approach of basically saying you’re going to scoop up and hold huge amounts of data for instance, literally recording every website that you visit and everybody visits so you’ve got this great treasure trove of data which you can then dip into if you need to, I don’t think the British public would support that, I don’t think it’s in many ways workable and I don’t think it’s necessarily proportionate.”

Dit is ook belangrijk voor de ontwikkelingen in Nederland. Want ook daar wordt gewerkt aan een voorstel dat de geheime diensten – en daarmee de regering –  al onze mails en website-bezoeken zou laten monitoren. We hopen dat het Nederlandse plan een stille dood sterft, naar goed Engels voorbeeld.

Update 23/5/2013: Inmiddels is ook het gidsje van OpenRightsGroup tegen dit wetsvoorstel gepubliceerd. Het gidsje bevat ook een bijdrage van ons over het voorstel vanuit internationaal mensenrechtelijk perspectief. Het was al geschreven voordat het voorstel onderuit ging, en is wellicht handig als naslagwerk.

 1. Bobcat

  Tja toch geeft ieder zo’n klein succesje even een glimlach en het maakt niet uit in welk land het gaat tenslotte over het Wereld Wijde Web beter bekent onder de afgekorting WWW kijk maar eens naar het adresblak van je internet browser.

  Dat ze op het internet e-mails monitoren is niks nieuws.
  Dat deed de FBI eigenlijk altijd al.
  Toen iemand uit Nederland een keer een e-mail verstuurde naar Gorbatjov in Rusland werd die e-mail ook door FBI onderschept.
  Niet dat er iets mis was met die e-mail gewoon een nette e-mail waarin Gorbatjov werd gefiliciteerd met uitnodiging voor een verjaardag feestje of zo dergelijks.
  Daardoor gingen bij de FBI toch even een wenkbrouwen van omhoog.
  Dat was nou niet door de inhoud van die e-mail, dat het een grap is was ook voor hun wel overduidelijk.
  En kreeg toen de naam als de eerste internet hoax.
  Wat ze niet konden begrijpen en flink zorgen over maakte is dat eigenlijk zomaar voor hun een totaal onbelangrijk en onbekent persoon uit Nederland een e-mail kan sturen naar iemand die zo bekent is en belangrijk voor ze als de president van rusland.
  Want het was ze wel duidelijk dat als ze daar mee de fout in gaan het een incident op hoog nivo kan veroorzaken en dat die e-mails wel eens veel lastiger te herkennen zijn dan die bedreigend en aanvallend zijn.

  Ze weten het wel en voor de opstelling van hardleersheid wat ten koste gaat van de internet structuur zal een prijs betaald moeten worden.
  Hoewel toch erg vreemd is dat ze een internet pagina van pedofielen van het internet afhalen inplaats van het monitoren om zo het pedo netwerk en structuur in kaart te brengen, terwijl ze buiten het internet wel gewoon een stille bij zoiets als dealer voor de deur zetten.
  Maar dan wel iedere andere onbewuste internetter willen gaan moinitoren.
  Wordt een normaal mens die daar over na zitten denken gaat nou niet ziek in zijn hoofd ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.