Engelse massale internettap van de baan

Terwijl in Nederland wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat geheime diensten al ons internetverkeer laat bespioneren, is in Engeland een vergelijkbaar voorstel gesneuveld. De leider van de LibDems, Nick Clegg, heeft het voorstel geblokkeerd omdat het inbreuk maakt op de privacy van onschuldige burgers.

Op grond van het voorstel, de Communications Data Bill, zouden de website- en social media-activiteiten van alle Engelsen worden bijgehouden, zodat die later konden worden geanalyseerd. Omdat het voorstel veel te ver ging, kon het al ruim een jaar rekenen op massale kritiek. Maar binnen de politiek leek er voldoende steun voor te zijn.

Dat blijkt gelukkig niet het geval. Clegg over het voorstel:

“the full-scale approach of basically saying you’re going to scoop up and hold huge amounts of data for instance, literally recording every website that you visit and everybody visits so you’ve got this great treasure trove of data which you can then dip into if you need to, I don’t think the British public would support that, I don’t think it’s in many ways workable and I don’t think it’s necessarily proportionate.”

Dit is ook belangrijk voor de ontwikkelingen in Nederland. Want ook daar wordt gewerkt aan een voorstel dat de geheime diensten – en daarmee de regering –  al onze mails en website-bezoeken zou laten monitoren. We hopen dat het Nederlandse plan een stille dood sterft, naar goed Engels voorbeeld.

Update 23/5/2013: Inmiddels is ook het gidsje van OpenRightsGroup tegen dit wetsvoorstel gepubliceerd. Het gidsje bevat ook een bijdrage van ons over het voorstel vanuit internationaal mensenrechtelijk perspectief. Het was al geschreven voordat het voorstel onderuit ging, en is wellicht handig als naslagwerk.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.