Bescherm jezelf met de Internetvrijheid toolbox

Wim, bedankt. En de rest ook

Twee nieuwe tools voor Red Tape Reduction

Beste Wim, Axel, Séan, Véronique, Renate en Monika,

Bedankt voor jullie niet-aflatende inzet om de privacy van internetters terug te brengen tot onder het absolute minimum. Jullie kennis en inzet zijn het directe oorzaak van een fantastisch aantal amendementen waar jullie EU collega’s binnenkort over mogen gaan stemmen.

Eén pareltje viel ons vandaag op.

Screen Shot 2013-04-05 at 12.04.25 PM

 Lekker tracken zonder toestemming!

Hiermee introduceren jullie en groot en gapend gat in het recht. Mensen die nu alleen op internet gevolgd kunnen worden als ze daar -een vorm van- toestemming voor geven, mogen straks getracked en geprofileerd worden, zolang er gebruik gemaakt wordt van pseudoniemen.

Want hey, dan is het helemaal niet gevaarlijk voor de privacy, toch?

Never mind dat er legio wetenschappers zijn die betogen dat pseudonieme data net zulke goede bescherming verdienen als ‘gewone’ persoonsgegevens.

Never mind dat je ‘pseudonieme’ zoekgeschiedenis net zo veel over je zal weggeven als de zoekgeschiedenis die aan je naam gekoppeld is. Het klinkt toch gewoon goed, pseudoniem? En het maakt het (bedrijfs)leven zo veel makkelijker.

Wim, we have a problem

Jullie vinden dit blijkbaar geen probleem. Wij wel. Dus die rode balk, die is van ons. En de  toelichting ook. We lezen alle amendementen (921 and counting) en leveren input. Het valt eerlijk gezegd niet mee, om alle duizenden stukken door te nemen en te scoren maar het is nodig. Het is nodig dat duidelijk wordt gemaakt dat er mensen zijn die duidelijk maken dat zulke inbreuken op de privacy van burgers ontoelaatbaar zijn. Want nummer 921 is helaas geen uitzondering.

We hopen dat er meer mensen zijn. Mensen die dit een slecht idee vinden. Een gevaarlijk idee ook. We weten als geen andere organisatie dat mensen geven om hun privacy en dat ze van politici verwachten dat hun privacy beschermd wordt. Die mensen roepen we van harte op op via eudatap.info contact met jullie op te nemen. We hopen dat er dan geluisterd wordt.

 

 

 

 1. Dave

  Het gedrag van mensen is veel unieker dan dat men denkt. Er zijn 2 personen die werken waar ik werk, die wonen waar ik woon. 1 daarvan laat ‘s nachts de hond uit. Dus als je 3 lokaties van me weet, kun je herleiden wie ik ben. Het schijnt dat 4 grove (zogenaamd geanonimiseerde) lokaties genoeg zijn om ieder van ons te definieren.

  Andere combinaties zijn ook mogelijk. Mijn zoekgeschiedenis kent een aantal highlights in mijn interesses, volgens google. Ook die kun je anonimiseren. Fixed gear rond je af naar fietsen, microfoons naar professionele audio, en synthesizers naar muziekmaken. Dat lijkt anoniem. Er rijden immers veel fietsers door de stad die wel eens muziek maken en opnemen. Maar deze interesses in combinatie met elkaar, zullen elk profiel uniek maken.

  En om aan te geven hoe goed Facebook is in het analyseren van data: Wij zetten niet onze diepste zieleroerselen op facebook. Toch weet facebook uit ons surfgedrag zo goed te analyseren wat we leuk vinden, dat we bij thuiskomst een advertentie zien van een schoen die ons die middag in een echte 3D winkel was opgevallen. En dat soort grappen lukt facebook met regelmaat. Niet dagelijks, maar zeker wel wekelijks.

  Google kan dat ook. Een vriend van me overleed. In de meest uiteenlopende zoekopdrachten kwamen links naar boeken naar boven die onder zijn redactie waren geschreven, of irrelevante nieuwsartikelen van zijn hand. Heel naar. En dat terwijl ik alleen voor youtube wel eens inlog op Google, en weer uitlog. Bonus: Als ik zoek op lenzen krijg ik links naar fotolenzen, mijn vriendin naar contactlenzen.

  Wat google en facebook kunnen, kunnen andere informatievergaarders ook. Dan staat er misschien geen naam bij, maar dat is er zo bij gevonden, mocht dat nodig zijn.

 2. PinkShinyRose

  Zou het niet handig zijn om de partij erbij te zetten? Helaas zit er maar één Nederlander bij, maar als de coalitie erbij staat (met bijbehorende Nederlandse partijen) dan heeft het misschien een grotere verkiezingsimpact volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.