Overleven in nieuwe tijden

Jaarverslag Bits of Freedom 2012 gepubliceerd

Bedrijvenlobby verzwakt Europese privacyregels

Het nieuwe jaar is pas zes weken oud, maar we hebben ‘m al af: ons jaarverslag over 2012. Met alle hoogtepunten van het afgelopen jaar, en natuurlijk onze plannen voor dit jaar.

Lees in dit jaarverslag over onze epische overwinning op ACTA, de invoering van netneutraliteit en de lancering van het ideale cybersecuritybeleid. Én over wat we gaan doen in 2013. Zo gaan we de overheid dwingen om transparant te zijn over privé-vorderingen bij internetdienstverleners. We gaan de Europese privacyregels verbeteren. We gaan ons ervoor inzetten dat de Nederlandse veiligheidsdiensten niet massaal ons internetverkeer mogen afluisteren. En we proberen te voorkomen dat de Nederlandse politie kan inbreken op onze computer.

Maar misschien nog wel belangrijker. Waarom doen we dat? In onze inleiding leggen we het uit:

Het afgelopen jaar is het belang van internetvrijheid steeds duidelijker geworden. Eerst gingen honderden websites op zwart uit protest tegen het omstreden Amerikaanse wetsvoorstel SOPA. En toen gingen duizenden Europeanen de straat op om te protesteren tegen het controversiële anti-namaakverdrag ACTA. Die protesten hadden effect: SOPA is van de baan en ACTA is door het Europese parlement met overweldigende meerderheid weggestemd.

Dat zijn twee belangrijke overwinningen. Deze voorstellen zouden internetvrijheid stevig hebben ingeperkt. Maar de overwinningen zijn misschien nog wel belangrijker omdat ze symbool staan voor een groeiend bewustzijn. Een bewustzijn dat het internet dat we kennen gebouwd is op de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet en het vertrouwen dat je niet wordt gevolgd. Dat steeds meer mensen zich daarvan bewust worden is nieuw.

In 2012 hebben we samen met onze vrijwilligers dan ook grote stappen gezet. Mede dankzij Bits of Freedom is Nederland het eerste land in Europa en het tweede land ter wereld dat netneutraliteit in de wet heeft verankerd. We hebben de verkiezingen aangegrepen om samen met onze achterban onze speerpunten in de programma’s van politieke partijen vast te leggen. En we hebben gezorgd dat het Nederlandse parlement zich verzette tegen ACTA en vergelijkbare verdragen.

Dat het belang van internetvrijheid steeds geaccepteerder wordt, betekent helaas nog niet dat iedereen het ook snapt. Juist politici kiezen nog te vaak voor repressieve maatregelen die de ongelooflijke kansen van het internet beperken en onschuldige internetgebruikers raken. We verwachten dat in 2013 plannen worden gelanceerd om Nederlandse veiligheidsdiensten op grote schaal internetverkeer te laten aftappen. Veel politici willen het uitwisselen van films en muziek nog steeds aanpakken door het internet te controleren. De regering werkt aan wetten om via het internet in te breken in computers en mobiele telefoons, zelfs als die zich in het buitenland bevinden. En we weten nog steeds niet hoe vaak gegevens over internetgebruikers worden opgevraagd bij internetdiensten.

Het belang van internetvrijheid is misschien wel steeds vanzelfsprekender, maar moet nog steeds volop worden verdedigd. Daarom gaan we in 2013 zorgen dat ook de politiek internetvrijheid verder omarmt. We hopen dat veel mensen daaraan meedoen – want er staat veel op het spel.

Download hier het jaarverslag en de jaarrekening:

jaarverslag2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.