• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom in Brussel voor jouw privacy

Afgelopen week waren we samen met andere digitale burgerrechtenorganisaties in Brussel om Europarlementariërs te overtuigen van het belang van jouw privacy. En dat is helaas niet zo eenvoudig als je zou denken. De meeste parlementsleden die we spreken, zijn er niet van overtuigd dat controle van gebruikers over hun eigen gegevens belangrijk is. Maar ze worden dan ook vooral gebombardeerd door lobbyisten van bedrijven – en die hebben een heel ander belang. Tijd dat dat verandert.

Sinds de Europese Commissie in januari aankondigde de Europese privacyregels te gaan herzien, lopen bedrijven de deur plat bij leden van het Europese Parlement. Het overgrote deel van deze lobbyisten heeft hetzelfde doel: meer ruimte krijgen voor het gebruik van jouw gegevens.

Daarom gingen we deze week naar Brussel om tegenwicht te bieden aan al dat lobbygeweld. We spraken bijna 25 beleidsmakers en politici in drie dagen; gemiddeld één per uur. Gewapend met onze standpunten en amendementen hebben we uitgelegd dat betere privacyregels hard nodig zijn.

We kregen bizarre reacties. Een beleidsadviseur van het parlement had de handdoek al in de ring gegooid:

“I’m not a lawyer, I don’t know much about data protection, but this is the way the world works.”

Wij niet. Nog lang niet. Terwijl we dit stukje schrijven zijn er tientallen lobbyisten voor bedrijven op parlementsleden in aan het praten. Volgende week gaan we dus door. En daar hebben we jullie bij nodig. Jullie kunnen aan parlementsleden laten weten dat je privacy belangrijk vindt. Daar zullen we in de komende tijd meer informatie over geven.

Het wordt nog spannend. In januari zullen we zien of de parlementsleden zijn gezwicht voor het lobbygeweld. Dan zal een commissie in het Europees Parlement een rapport over de herziening van de Europese privacyregels publiceren.

Ondertussen houden we je natuurlijk van de ontwikkelingen op de hoogte! En heb je vragen: dan kun je altijd contact met ons opnemen, via de blog of e-mail.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag