• Menu

0 recente resultaten

Ook PayPal is een schakel in de internetvrijheidsketen

Zoals we al eerder schreven is internetvrijheid zo sterk als de zwakste schakel. En het internet heeft nogal wat schakels. Als je een beetje serieuze dienst aanbiedt dan kan je niet om PayPal heen. En laat PayPal nou net vrij strenge algemene voorwaarden hebben, die vervolgens vrij lichtvaardig worden toegepast. Voorbeeld: usenet-providers.

Uit onderzoek van Tweakers.net blijkt dat PayPal in één dag vijf Nederlandse usenetresellers heeft afgesloten omdat ze niet aan de voorwaarden zouden voldoen. Paypal schrijft:

“Volgens het beleid inzake redelijk gebruik dient u eerst goedkeuring te krijgen om betalingen te accepteren met PayPal voor bestandsuitwisseling, BitTorrent, platforms en soortgelijke bedrijven”

En als je kijkt naar de voorwaarden zijn die vrij breed: er moet toestemming worden gekregen voor het “het aanbieden van bestandsuitwisselingsservices”.

Natuurlijk: er worden auteursrechtelijke bestanden zonder toestemming uitgewisseld via usenet-providers. Maar betekent dit ook dat betalingsdiensten de vrijheid hebben om op grond van vrij brede voorwaarden naar eigen inzicht hun diensten aan bepaalde providers te beëindigen? Via eBay, KPN en Ziggo worden bijvoorbeeld ook bestanden uitgewisseld. Dat ligt besloten in de aard van tussenpersonen.

Betalingsdiensten spelen tegelijkertijd een belangrijke rol op internet. Toen het niet lukte om de websites van WikiLeaks off-line te krijgen, heeft Amerika Paypal onder druk gezet om hun diensten aan WikiLeaks te beëindigen. Daarmee raakte ze de kern van WikiLeaks: zonder geld geen WikiLeaks. Dat is ook precies de reden waarom het aanpakken van betalingsdiensten steeds vaker opduikt in plannen om het internet te reguleren.

Het is tijd voor een debat over de grenzen van de vrijheid van online betalingsdienstverleners om zonder tussenkomst van de rechter hun diensten op internet te beëindigen. Het uitgangspunt is dat bedrijven hun algemene voorwaarden zelf kunnen opstellen en toepassen. Maar blijft dat altijd zo, als de rest van de wereld van die diensten afhankelijk is?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag