• Menu

0 recente resultaten

Politie snapt het: tweets verwijderen is geen oplossing

Over de rellen in het dorp Haren is natuurlijk al meer dan genoeg gezegd. Schokkend wat daar gebeurd is. En omdat internet een rol speelde, vind de voorzitter van de politievakbond dat de politie tweets moet kunnen verwijderen. Gelukkig snappen anderen binnen de politie heel goed dat dat slecht voor de vrijheid van meningsuiting is én geen problemen oplost.

Er zal de komende dagen veel aandacht zijn voor de rol die internet speelde in de rellen. Maar één ding is zeker: door het gebruik van het internet in te perken wordt het onderliggende probleem niet opgelost. Toch is het precies datgene dat werd voorgesteld door de voorzitter van de politievakbond. In een interview met NOS Nieuws zegt hij dat de politie de tweets van notoire relschoppers had moeten kunnen verwijderen. Hij voegt er aan toe dat dat ingrijpt op fundamentele rechten en dat we als samenleving moeten beslissen of we dat wel willen.

Natuurlijk willen we dat niet. Zoiets gaat niet voorkomen dat zo’n feest uit de hand loopt en het lost het onderliggende probleem al helemaal niet op, terwijl het wél een inbreuk op jouw communicatievrijheid is. Gelukkig zien wij dat niet alleen zo, maar snappen anderen binnen de politie dat ook. Zo reageert Ruud Elderhorst, de baas van het team dat alle digitale onderzoeken doet van het politiekorps Haaglanden, direct op Twitter:

"Dan begrijp je de nieuwe wereld niet! 'Politiebond: twitterberichten relschoppers laten verwijderen."

Politiebond slaat de plank behoorlijk mis. Geen censuur! Politie en bestuur moet 'digitaliseren'. Het is geen 1990 meer!

Wil graag de discussie met ACP aangaan over censuur en aanpak rellende 'socal media' jongeren vs. traditioneel bestuur.

Zijn reactie werd bovendien geretweet door o.a. de landelijk Officier van Justitie die zich bezig houdt met de cybercrime-zaken en het samenwerkingsverband van de ondernemingsraden van de noordelijke politiekorpsen.

Daar kunnen we niet anders dan lovend over zijn. Bij deze.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag