Bits of Freedom zoekt juridische stagiaires [vacature]

Overwinning op ACTA vraagt om politiek doorpakken

Persbericht: politie overtreedt op grote schaal wet bij gegevensbescherming

Het Europees Parlement heeft zojuist tegen het omstreden handelsverdrag ACTA gestemd: een grote overwinning voor internetvrijheid in Nederland en Europa. De Europese Commissie heeft echter al laten weten dat ze, ondanks de tegenstem van het Europarlement, ACTA opnieuw op de agenda zal zetten. Bits of Freedom roept politici in Nederland en Europa daarom op om deze overwinning te gebruiken om een brede discussie te starten over een grondige herziening van het auteursrecht. Alleen dan kunnen er fundamentele oplossingen gevonden worden en kan een comeback van ACTA worden voorkomen.

Europees ‘Nee’ is overwinning voor internetvrijheid en democratie

Bits of Freedom heeft zich samen met haar Europese zusterorganisaties de afgelopen jaren sterk ingezet om ACTA van tafel te krijgen. Gesteund door de protesten van miljoenen Europese burgers hebben we de fundamentele bezwaren tegen het verdrag op de kaart gezet. Dat het Europarlement ondanks procedurele trucjes van de Commissie en een intensieve lobby van de industrie deze bezwaren onderkent, is niet alleen een overwinning voor de internetvrijheid, maar ook voor de Europese democratie.

Nu is het moment voor modernisering auteursrecht

De Europese afwijzing van ACTA biedt politici de ruimte voor een modernisering van het auteursrecht, de enige echte oplossing voor de problemen die ACTA probeert te bestrijden. De Europese Commissie heeft al aangekondigd dat ze vasthoudt aan de procedure bij het Europese Hof van Justitie en ACTA opnieuw op de agenda zal zetten. Het is daarom belangrijk om juist nu door te zetten en de overwinning op ACTA te gebruiken als startpunt voor discussie over een grondige herziening van het auteursrecht. Nederland heeft hierin al belangrijke eerste stappen gezet: het parlement heeft in een motie opgeroepen tegen nieuwe vergelijkbare verdragen te stemmen en het auteursrechtbeleid toe te spitsen op de economische groeimogelijkheden van het internet.

Bits of Freedom gaat er vanuit dit voornemen terug te zullen zien in de verkiezingsprogramma’s van diverse politieke partijen en dat herziening van het auteursrecht een prominente plek krijgt in het regeerakkoord. We roepen op tot een soortgelijke discussie op Europees niveau en in andere lidstaten. Alleen zo kan voorkomen worden dat de Europese Commissie het verdrag nieuw leven inblaast.

 1. Greg

  De champagne kan open!!

 2. Hans

  Yezzzzz!!!

 3. jano

  Doe zo verder BoF, thanks!

  Paul Murphy heeft mijn respect!
  http://www.youtube.com/watch?v=32T_9vVf8Bw

 4. bullie

  Ja ja ik tik hem effe aan maar wel waak zaam blijven

 5. arie bakker

  goed nieuws! ook even een compliment aan jullie BoF’ers, want jullie hebben veel werk ervan gemaakt alles onder de aandacht te houden!

 6. Linda

  Complimenten voor BOF en het is toch even een kleine overwinning, ook al zijn we blijkbaar nog niet definitief van ACTA af.

 7. Marcel Warmerdam

  Alleen Toine Manders (VVD) en Peter van Dalen (ChristenUnie) stemden van de Nederlandse Europarlementariers voor het ACTA verdrag. De overigen stemden tegen. Interessant om te zien hoe de voormalige voorstanders van ACTA, partijen als VVD, CDA en PVV, eieren voor hun geld hebben gekozen en naar het andere kamp zijn overgelopen. Nadat Neelie Kroes in januari nog haar voorkeur uitsprak voor het ACTA verdrag, kantelde haar mening afgelopen mei. Voor andere partijen het sein om ook hun mening bij te stellen. Laten we positief blijven en het houden op voortschrijdend inzicht…

 8. bullie

  We zijn er nog niet van af ACTA wordt weer op nieuw aangeboden heellaas maar goed voorlopig zijn we er van af proost

 9. Roger

  Prachtig dit resultaat. Alleen zuur dat de overwinning niet definitief is. Het klinkt een beetje als: The King is dead! Long live the King!

 10. Harry

  De berichtgeving over het voorstemmen van Peter van Dalen (CU) klopt niet. Volgens zijn Twitter-account heeft hij zich onthouden “o.a. uit onvrede over de procedure”.

 11. bullie

  De nieuwe ACTA is er al weer en heet CETA en wordt voorgelegd in Europa jippie daar gaan we weer

 12. ISDS in de koelkast « Bits of Freedom

  […] bepalingen kunnen zien als het verdrag getekend moet gaan worden. Dat doet je ergens aan denken, […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.