• Menu

0 recente resultaten

Overwinning ACTA in gevaar: Christendemocraten willen uitstel

De overwinning op ACTA is in groot gevaar. De Christendemocraten (EVP) willen tijdens de plenaire vergadering vandaag het Europarlement vragen om uitstel van stemming totdat het Europese Hof over ACTA heeft beslist.

Christendemocraten twitteren verzoek om uitstel

Op Twitter deelde de Christendemocraten (EVP) gisteravond het volgende mee:

“#EPP will ask during tomorrow’s debate on #ACTA for a postponement of the vote until we have ECJ’s ruling.”

Het niet helemaal duidelijk op welke regel de Christendemocraten zich beroepen. Een mogelijkheid is regel 177 van het Reglement van het Europees Parlement, die gaat over uitstel van de beraadslaging en van de stemming.

Uitstel van stemming zou voorstanders zo’n anderhalf jaar de tijd geven om de weerstand tegen ACTA te breken en hun zin alsnog door te duwen. Het is dan ook niet de eerste keer dat dit plan ter sprake komt – afgezien van de Europese Commissie die zich steeds halsstarrig aan de procedure bij het Hof heeft vastgegrepen (zie hier en hier). Ook op de vooravond van de stemming in de handelscommissie INTA deden verhalen de ronde dat de Christendemocraten danwel om uitstel danwel om geheime stemming zouden vragen. Procedurele trucjes die voorstanders in de kaart zouden spelen. Uiteindelijk kwam daarvan echter niets terecht: de plannen kwamen tijdens de vergadering niet ter sprake en de commissie stemde ACTA met 19 tegen 12 stemmen weg.

CDA niettemin tegen uitstel

Het is te hopen dat tijdens het debat vandaag hetzelfde gebeurt. Dat is niet onmogelijk, want volgens geruchten zijn de Christendemocraten intern verdeeld. Zo liet Ria Oomen-Ruijten, woordvoerder van het CDA voor ACTA, gisterenavond op Twitter weten:

“Vanavond met mijn cda collega’s overlegd: stemmen tegen #ACTA. Zal morgen mijn inbreng namens delegatie on line zetten.”

Het is te hopen dat het CDA binnen haar politieke groep voldoende steun zal vinden om voor uitstel een stokje te steken.

Het wordt dus weer een spannende dag. Wil je alles op de voet volgen, kijk dan vanaf 15:00uur live naar het debat of houdt onze Twitteraccount in de gaten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag