Raad van EU moedigt internetfilter aan

Politie: als wij meegluren voel jij je veilig

Amendementen op GroenLinks-verkiezingsprogramma, wie helpt?

Je recht op privacy is vanzelfsprekend. Niemand heeft iets te maken met wat jij op internet doet. Maar de politie denkt daar anders over. Je voelt je volgens hen veiliger als je het gevoel hebt dat je in de gaten wordt gehouden. Dat hoort niet in een vrij land als Nederland.


Op internet moet je de vrijheid hebben om te kunnen doen en laten wat jíj wilt, zonder dat iemand je aan het bespieden is. Stel je je eens voor: voortdurend gluurt iemand over je schouder met je mee en controleert wat je aan het doen bent. Zou je dan nog intieme gesprekken kunnen voeren op Skype? Een belangrijke beslissing met je collega’s van je werk per e-mail bespreken? Of je vakantiefoto’s op Facebook zetten? Nee. Iedereen wordt zenuwachtig als er steeds iemand meekijkt.

Toch denkt de politie daar anders over. In een artikel van de NOS werd de politie met een wel heel bijzondere uitspraak geciteerd. In een project voor het opsporen van criminele activiteiten op internet gaat het volgens de projectleider niet om harde cijfers, maar om het veiligheidsgevoel:

“Het project is geslaagd als u achter uw computer gaat zitten en in uw onderbuik het gevoel heeft dat er op u gelet wordt”, aldus de projectleider.

Een bizarre uitspraak die lijnrecht tegenover de betekenis van vrijheid op internet staat.

Het is die vrijheid waar Bits of Freedom hard voor vecht, zoals: het terugdraaien van de bewaarplicht, het voorkomen van willekeurig aftappen en het monitoren van alle internetverkeer. Allemaal zaken die onze privacy en communicatievrijheid schenden. En Bits of Freedom pleit voor meer transparantie. Iedereen moet weten hoe vaak veiligheidsdiensten onze gegevens bij sociale media opvragen.

Iedereen heeft het recht om vrij en onbezorgd gebruik te maken van internet zonder het gevoel te hebben dat je bespied wordt. Heb jij ooit het gevoel gehad dat er op internet over je schouder meegekeken werd? Deel je verhaal in een comment hieronder!

 1. Stefan Fincken

  Ik heb nog nooit het gevoel gehad alsof er iemand meekijkt naar wat voor pagina’s ik surf. Waarvan zou ik dat gevoel moeten krijgen? Wat verraad dat er iemand meekijkt? Helemaal niets. Daarbij is het gevoel van schijnveiligheid schijnbaar belangrijker dan echte veiligheid. Bedankt politie, voor deze belachelijke uitspraak en jullie absurde beleid.

 2. Nienke Happers

  Hoe meer blauw op straat, hoe onveiliger ik me voel.En nu dan ook op internet?
  Ik krijg hier steed meer het gevoel dat we in DDR leven, bah!

 3. Maus

  alles wat je op social media gooit geef je eigenlijk aan de rest van de wereld… dus daar heb ik geen problemen mee, maar als er ACTA, cispa en pipa achtige zooit gebeurt ga ik toch echt ff mn maskertje pakken 😐

 4. Big D

  Het is nu hoog tijd,
  dat je voor je vrijheid strijdt
  Anders krijg je spijt,
  van je onverschilligheid

  Toon je bezorgdheid,
  om de absurditeit
  Want dankzij dit beleid,
  raak je al je rechten kwijt

  Bron: http://www.youtube.com/watch?v=gY6-sjpYoH8

  Ik kan maar niet begrijpen wat ik om me heen zie
  Ik sta er met m’n neus bovenop maar ik snap het niet
  Schijnbaar vindt de Nederlandse burger het wel mooi
  Om te worden opgesloten in een digitale kooi

  Bron: http://www.youtube.com/watch?v=zzsP2QVzNoQ

 5. joke

  Ik hou er vaak rekening mee als ik schrijf op het net en het zit niet lekker dat het zo moet. Helaas leven wij in een gruwelijke staat als erger als de volmalige DDR.

 6. Peter Westerhof

  “Het project is geslaagd als u achter uw computer gaat zitten en in uw onderbuik het gevoel heeft dat er op u gelet wordt”, aldus de projectleider.

  Gek genoeg staat dat citaat wél op de NOS_pagina [ http://nos.nl/artikel/378074-vakbond-kritisch-over-politiestudent.html ] maar wordt noch in de bijbehorende video, noch in een telefonisch interview op [ http://content1d.omroep.nl/76684e4bbd6690a3d831ce247592628d/4fdbac3b/nos/av/2012/05/29/61940.mp3 ] uitgesproken.

  Anderzijds valt op het kwaliteitsgehalte van het ‘project’ wel het nodige af te dingen, zowel qua proces als qua inhoud. Beide interviews beluisterend staat de uitkomst al vast, ondanks dat het nog maar een ‘onderzoek’ en een ‘test’ is.
  Tussen neus en lippen door krijgen we ook een aardig inkijkje in de – blijkbaar nogal beperkte – IT-vaardigheden van onze dienders.

  Inschakelen van de burger bij opsporing en bij andere politie-bedrijfsprocessen heeft altijd als onwenselijk gegolden. De pragmatiek van de controlestaat wint het dus alsnog van het democratisch gehalte. Wat is de volgende stap?

  Want met dít soort knutselwerk vang je hoofdzakelijk de suffertjes en de kruimelaartjes.

 7. Opiniegever

  De Politie slaagt er overigens wel in om hun werkelijke IT-vaardigheden te verhullen. Geef de mensen het idee dat je maar een stomme diender bent, dan letten ze niet zo op je…

 8. Opiniegever

  Redactie: wilt u zo vriendelijk zijn om mijn mailadres bij de vorige reactie (bij website) te verwijderen? Dank u.

 9. Ot van Daalen

  @Opiniegever: done.

 10. Anonymous

  Citaten:
  1) Je voelt je volgens hen veiliger als je het gevoel hebt dat je in de gaten wordt gehouden.
  2) “Het project is geslaagd als u achter uw computer gaat zitten en in uw onderbuik het gevoel heeft dat er op u gelet wordt”, aldus de projectleider.

  Maak daar eens gebruik van bij de politie zelf. Film de politie eens als ze over de schreef (dreigen te) gaan. Je camera geeft je dan veiligheid doordat je beter behandeld wordt (agenten gedragen zich omdat ze immers weten dat er bewijs is als ze zich misdragen). Maar reken er in Nederland ook op dat ze je volledig in elkaar slaan en de film wissen. Zo zijn ze zelf en wij moeten dat pikken?

  Iemand uitpluizen en even afluisteren ervaren agenten als secundaire arbeidsvoorwaarden. Vraag eens mensen die langdurig een hooglopend conflict hadden met een of liefst meerdere agenten naar hun ervaringen. Illegaal meekijken wordt dan in Nederland schaamteloos misbruik van gemaakt om zichzelf vrij te pleiten, de burger te belasteren etc.

  Het lijkt alsof alles slechts één kant op werkt en regels er alleen voor de burger zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.