• Menu

0 recente resultaten

Politie: als wij meegluren voel jij je veilig

Je recht op privacy is vanzelfsprekend. Niemand heeft iets te maken met wat jij op internet doet. Maar de politie denkt daar anders over. Je voelt je volgens hen veiliger als je het gevoel hebt dat je in de gaten wordt gehouden. Dat hoort niet in een vrij land als Nederland.


Op internet moet je de vrijheid hebben om te kunnen doen en laten wat jíj wilt, zonder dat iemand je aan het bespieden is. Stel je je eens voor: voortdurend gluurt iemand over je schouder met je mee en controleert wat je aan het doen bent. Zou je dan nog intieme gesprekken kunnen voeren op Skype? Een belangrijke beslissing met je collega’s van je werk per e-mail bespreken? Of je vakantiefoto’s op Facebook zetten? Nee. Iedereen wordt zenuwachtig als er steeds iemand meekijkt.

Toch denkt de politie daar anders over. In een artikel van de NOS werd de politie met een wel heel bijzondere uitspraak geciteerd. In een project voor het opsporen van criminele activiteiten op internet gaat het volgens de projectleider niet om harde cijfers, maar om het veiligheidsgevoel:

“Het project is geslaagd als u achter uw computer gaat zitten en in uw onderbuik het gevoel heeft dat er op u gelet wordt”, aldus de projectleider.

Een bizarre uitspraak die lijnrecht tegenover de betekenis van vrijheid op internet staat.

Het is die vrijheid waar Bits of Freedom hard voor vecht, zoals: het terugdraaien van de bewaarplicht, het voorkomen van willekeurig aftappen en het monitoren van alle internetverkeer. Allemaal zaken die onze privacy en communicatievrijheid schenden. En Bits of Freedom pleit voor meer transparantie. Iedereen moet weten hoe vaak veiligheidsdiensten onze gegevens bij sociale media opvragen.

Iedereen heeft het recht om vrij en onbezorgd gebruik te maken van internet zonder het gevoel te hebben dat je bespied wordt. Heb jij ooit het gevoel gehad dat er op internet over je schouder meegekeken werd? Deel je verhaal in een comment hieronder!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag