Datalek: klantgegevens sportwinkel op straat

ACTA's volgende level: help mee ACTA van tafel te krijgen

Datalek: voetbalsites lekken gegevens 6000 gebruikers
DOSSIER: Platformen

De eerste levels van ACTA – The Game zijn gespeeld. De eindbaas is in zicht: in de eerste week van juli, als het Europarlement over ACTA stemt. Maar we moeten eerst een paar tussenbazen overwinnen in de parlementaire commissies die over ACTA gaan (lees hier meer informatie over het beslissingsproces). Het is nog niet duidelijk of een meerderheid in die commissies tegen gaat stemmen. Nu is het moment om twijfelaars over de streep te trekken. Dus: next level!

Deze week wordt in vier parlementaire commissies gestemd:

Donderdag 31 mei

  • De Commissie Juridische Zaken (JURI) stemt over het rapport van rapporteur Marielle Gallo. Dit rapport is positief over ACTA.
  • De Commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) stemt over het rapport van rapporteur Dimitrios Droutsas. Dit rapport is negatief over ACTA.
  • De Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) stemt over het rapport van rapporteur Amelia Andersdotter. Ook dit rapport is negatief over ACTA.

Maandag 4 juni

  • De Commissie Ontwikkelingssamenwerking (DEVE) stemt over het rapport van rapporteur Jan Zahradil. Dit rapport is positief over ACTA.

De rapporten zijn slechts een leidraad en de commissies kunnen dus nog alle kanten op. Intern zijn ze verdeeld. Er zijn genoeg voorstanders en twijfelaars om ACTA op 0-1 voorsprong te krijgen.

Dat mag niet gebeuren! ACTA is een gevaar voor jouw internetvrijheid. Een voorsprong voor ACTA, is bovendien een verkeerde boodschap aan de Commissie Internationale Handel (INTA) en het Europarlement, die respectievelijk donderdag 21 juni en 3-5 juli over ACTA stemmen.

Zet ACTA op 1-0 achterstand

Wil jij ACTA op 1-0 achterstand zetten? Dan is nu je kans! Jouw mening is voor Europarlementariërs van beslissend belang: jij kan de komende dagen de tussenscore bepalen.

Dat doe je zo:

1.  Laat je horen!

Bel of mail de Nederlandse commissieleden die nog twijfelen of die voorstander zijn van ACTA. Hun namen en contactgegevens vind je hier. Je zal zien dat dit vooral VVD-ers en CDA-ers zijn. Op dit moment zijn vooral de twijfelaars of tegenstemmers in de vier commissies hierboven belangrijk:

  • Wim van de Camp, CDA (lid van de LIBE-commissie)
  • Hans van Baalen, VVD (lid van de ITRE-commissie)
  • Peter van Dalen, CU (lid van de ITRE-commissie)
  • Lambert van Nistelrooij, CDA (lid van de ITRE-commissie)

Ook is Ria Oomen-Ruijten belangrijk. Zij is namelijk woordvoerder van het CDA voor ACTA.

Deel je zorgen en leg hen in een persoonlijk verhaal uit waarom ACTA er niet moet komen. Houd daarbij in gedachte dat het geen enkele zin heeft om boos te worden, maar probeer je juist in hen te verplaatsen en ze te overtuigen. Houd rekening met de commissie waar ze in zitten en de politieke partij die ze vertegenwoordigen. Bedenk van tevoren goed wat je wil vertellen. En stuur liever geen copy-pastemail, want echte mails van echte mensen hebben het meeste effect. Plus: denk aan de hierboven genoemde deadlines!

2.  Roep al je vrienden op hetzelfde te doen! 

Stuur ze via Twitter, Facebook, mail en chats een link naar deze game manual.

3.  Bewaar munitie voor European Action Day

Heb je zin in nog meer actie, reserveer dan ook alvast zaterdag 9 juni. Die dag is het namelijk European Action Day Against ACTA waarop er Europabrede demonstraties tegen ACTA worden georganiseerd (zie hier de promo). Dat gebeurt op een cruciaal moment: net voor de stemming in de Commissie Internationale Handel en het Europarlement.

We zijn bij het laatste level aanbeland. ACTA kunnen we alleen samen uitspelen. Laat deze kans niet lopen! Laat hieronder weten wie je hebt gecontacteerd en wat hun reactie was.

  1. Stefan Fincken

    Beste mensen van BOF,

    Jullie zijn geweldig bezig. Ga vooral zo door. Ik heb alvast een persoonlijke mail gestuurd naar alle voorstanders van ACTA in het EP die ik hieronder zal posten om anderen wellicht te inspireren.

    “Geachte (EP’er naar keuze hier),

    Graag wil ik u vertellen dat ik mij nogal zorgen maak over het ACTA verdrag.
    Ik ben namelijk bang dat ACTA, in haar vage omschrijving, voor veel problemen kan zorgen in de toekomst. Voorstanders zeggen dat er niet veel veranderd. Persoonlijk ben ik van mening dat de vage omschrijving van ACTA in de toekomst zo geïnterpreteerd kan worden dat individuele vrijheden enorm ingeperkt kunnen worden. Ik hoop dat u dit ook inziet en het verdrag, zoals het er nu staat, niet accepteert. Ik hoop dat u eist dat de het vage taalgebruik in het verdrag helder word gemaakt. Een verdrag met mogelijke verdragende consequenties kan niet bestaan uit een tekst die multi-interpretabel is! ACTA is een gevaar voor de vrijheid van elke Europeaan, en een van de laatste strohalmen waar een ouderwetse (content) industrie zich wanhopig aan probeert vast te klampen.

    Als grafisch ontwerper ben ik op de hoogte van copyright. De voor en nadelen. En het cultureel belang van een soepel auteursrecht. Ik realiseer me dat ik misschien geld misloop als ik mijn werk niet streng bewaak. Maar ik hecht meer waarde aan de maatschappelijke en culturele waarde, dan mijn individuele voordeel. Vandaar dat ik mijn persoonlijk werk altijd onder een Creative Commons licensie uitbreng.

    Ik hoop dat u de voor en nadelen van het verdrag heroverweegt en het verdrag niet steunt.

    Met vriendelijke groeten,

    Stefan Fincken
    http://www.stefanfincken.com

  2. Robert

    De heer van Baalen heeft mijn email zojuist ontvangen :).

  3. movies

    Ben blij als eindelijk de wet er komt kunnen al die mensen weer is aan hun eigen creativiteit gaan werken!

  4. Movies & Games

    WAT een BLA, Het enige wat men misloopt is illegaal verkregen materiaal, waarvan je zeker weet dat het goed verkoopt !

  5. WhatsACTA

    staat dat niet voor “American Controlled Trade Agreement”

  6. Marcel Dijkstra

    ACTA is het einde van een vrij, innovatief internet. Het is
    door kapitalistische grootmachten in het leven geroepen
    om hun zieke en moreel verwerpelijke belangen te
    verdedigen. Verder is ACTA door geheime onderhandelingen
    tot stand gekomen. Die noodzaak verraadt al de
    verachterlijke intenties, nietwaar?

  7. Whatever

    Je zelf laten horen, net als dat tegen Europa bedoel je?
    Ik denk dat het eerder interessant is om massaal I2P en Freenet te gaan gebruiken.
    Want zodra men het misschien voor elkaar krijgt om ACTA van tafel te krijgen, wordt er wel weer wat nieuws bedacht.

  8. bertus

    het is een kut wet

  9. Edgar Neo

    ik vind ACTA geen spelletje.
    en zou ACTA graag iets serieuzer behandeld zien worden, hier.
    is het mogelijk om een Nederlandse versie te maken van http://www.stopacta.info?
    zodat we ons goed kunnen organiseren. en heel erg snel kunnen acteren/reageren.
    en zeer eenvoudig onze EP’s een mailbomb kunnen sturen. zodat ze weten dat we ze, mbt dit onderwerp, scherp in de gaten houden.

    want eerlijk gezegd, hoe creatief deze tekst ook geschreven is, vraagt nog veel uitzoekwerk en acties….

    iets waar we bij Occupy inmiddels meer dan genoeg ervaring mee hebben…
    als men teveel moet doen dan doet men het (heel erg vaak) NIET.

    dus maak het ajb zo *ahum* plug & play mogelijk…

  10. Douwe

    @whatever: het is geweldig dat er al zoveel technische oplossingen bestaan om censuur te omzeilen. Maar dan n of is het beter om, nu het kan, ervoor te zorgen dat er geen slechte wetten worden gemaakt. ACTA rijkt verder dan de Piratebay en tast fundamentele rechten aan. Winnen we nu van ACTA dan hebben we er ook een stok bij om mee te slaan als er over twee jaar (ongetwijfeld) weer een slechte wet langskomt die we dan moeten afmaken.
    De rest van m’n relaas en problemen met ACTA staan hier: https://greenhost.nl/2012/05/23/epiloog-acta/ mocht je nog niet genoeg gelezen hebben over ACTA 🙂

  11. Whatever

    @Douwe
    Nee, Het is niet beter om dit soort middelen nodig te hebben om censuur te omzeilen.
    Want als iedereen deze middelen gaat gebruiken worden die logischerwijs ook verboden.
    De contentindustrie kan heel eenvoudig films van (zeer) slechte kwaliteit, met of zonder preview logo, op het internet beschikbaar maken om mensen voor aankoop te interesseren; Maar dat is niet wat men wil, want dat levert niet zo snel veel geld op.
    Maar dat je met je stem in Europa werkelijk censuur verhindert, die kans acht ik zelf uiterst nihil.

  12. Erik de Bruijn

    Een van de conclusies uit mijn afstudeerscriptie ( http://bit.ly/ErikOSHW ) is dat patenten helemaal niet nodig zijn voor snelle innovatie, sterker nog, vaak zijn bedrijven niet de drijfveer van innovatie maar zijn in feite communities dat. De werken van MIT professor over de “sources of innovation” gaan er over dat doorbraken ontstaan door gebruikers die vrij uitwisselen en in een later stadium spelen fabrikanten pas een rol met een zwakkere vorm van innovatie (incrementeel). Dit betreft allemaal peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek en is een aanleiding om onze de effectiviteit van patenten sterk in twijfel te trekken. De opvattingen binnen de politiek en economische wetenschap liggen ver uit elkaar, helaas dankzij de sterke invloed van lobbyisten op het (helemaal niet zo) “democratische” proces.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.