• Menu

0 recente resultaten

Foto: Fabien Barral

Download je persoonlijke archief bij Facebook

Facebook heeft een nieuwe tool waarmee je gemakkelijk inzage kan vragen in de gegevens die Facebook over je heeft. Nieuwsgierig? Lees hier hoe de tool werkt, test hem uit en deel je ervaring.

Nieuwe downloadtool

Tot nu toe was het niet zo makkelijk om inzage te krijgen in de gegevens die Facebook over je heeft opgeslagen. Facebook lag daarom verschillende malen onder vuur. Om die reden heeft ze nu haar beleid aangepast: op 12 april 2012 lanceerde Facebook een nieuwe downloadtool waarmee gebruikers een archief van hun eigen informatie op Facebook kunnen downloaden. Want, zo vindt Facebook:

“Having a copy of your information — whether that is on Facebook or any other service on the web — is an important part of controlling what you share.”

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Stap 1:  Ga naar je eigen Facebook-pagina klik in het “Startpagina”-menu rechtsboven op “Accountinstellingen”. Vervolgens klik je op “Algemene accountinstellingen”, onderaan het keuzemenu. Klik dan op “een kopie downloaden van je Facebook-gegevens”.
  • Stap 2: Je komt dat op de pagina “Je gegevens downloaden”. Daar heb je twee opties:
    • Een basisarchief: Hierin staan jouw foto’s en video’s, prikbordberichten, privéberichten, chatberichten, en sommige e-mailadressen van je vrienden die hiervoor toestemming hebben gegeven. Wil je dit archief, klik dan op de groene knop met “begin mijn archief” om je basisarchief te downloaden.
    • Een uitgebreid archief: Via deze optie kan je extra gegevens downloaden, zoals vanaf welke IP-adressen je hebt ingelogd. Wil je dit uitgebreide archief, scroll dan op dezelfde pagina iets verder naar beneden en klik op de blauwe woorden “een uitgebreid archief”.
  • Stap 3: In beide gevallen verschijnt er een pagina die meldt dat Facebook bezig is je gegevens te verzamelen. Dat kan wel even duren en daar hoef je dus niet op te wachten. Zodra Facebook klaar is, ontvang je namelijk een e-mail op het adres dat je aan Facebook hebt opgegeven met daarin een link naar de downloadpagina van je archief.

 

Kortom: een kind kan de was doen!

Resultaat

Wij testten de downloadtool met wisselend succes: het aanvragen ging makkelijk maar niet iedereen heeft zijn archief ook ontvangen. Ook op de inhoud van het archief bestaat nog steeds kritiek. We zijn daarom erg benieuwd naar jouw ervaring. Wil je die delen, laat hem dan achter in de comments!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag