Foto: Fabien Barral
Stap 1: verspreid het manifest voor internetvrijheid

Download je persoonlijke archief bij Facebook

Datalek: Verzuimdossiers 300.000 Nederlandse werknemers gelekt

Facebook heeft een nieuwe tool waarmee je gemakkelijk inzage kan vragen in de gegevens die Facebook over je heeft. Nieuwsgierig? Lees hier hoe de tool werkt, test hem uit en deel je ervaring.

Nieuwe downloadtool

Tot nu toe was het niet zo makkelijk om inzage te krijgen in de gegevens die Facebook over je heeft opgeslagen. Facebook lag daarom verschillende malen onder vuur. Om die reden heeft ze nu haar beleid aangepast: op 12 april 2012 lanceerde Facebook een nieuwe downloadtool waarmee gebruikers een archief van hun eigen informatie op Facebook kunnen downloaden. Want, zo vindt Facebook:

“Having a copy of your information — whether that is on Facebook or any other service on the web — is an important part of controlling what you share.”

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Stap 1:  Ga naar je eigen Facebook-pagina klik in het “Startpagina”-menu rechtsboven op “Accountinstellingen”. Vervolgens klik je op “Algemene accountinstellingen”, onderaan het keuzemenu. Klik dan op “een kopie downloaden van je Facebook-gegevens”.
 • Stap 2: Je komt dat op de pagina “Je gegevens downloaden”. Daar heb je twee opties:
  • Een basisarchief: Hierin staan jouw foto’s en video’s, prikbordberichten, privéberichten, chatberichten, en sommige e-mailadressen van je vrienden die hiervoor toestemming hebben gegeven. Wil je dit archief, klik dan op de groene knop met “begin mijn archief” om je basisarchief te downloaden.
  • Een uitgebreid archief: Via deze optie kan je extra gegevens downloaden, zoals vanaf welke IP-adressen je hebt ingelogd. Wil je dit uitgebreide archief, scroll dan op dezelfde pagina iets verder naar beneden en klik op de blauwe woorden “een uitgebreid archief”.
 • Stap 3: In beide gevallen verschijnt er een pagina die meldt dat Facebook bezig is je gegevens te verzamelen. Dat kan wel even duren en daar hoef je dus niet op te wachten. Zodra Facebook klaar is, ontvang je namelijk een e-mail op het adres dat je aan Facebook hebt opgegeven met daarin een link naar de downloadpagina van je archief.

 

Kortom: een kind kan de was doen!

Resultaat

Wij testten de downloadtool met wisselend succes: het aanvragen ging makkelijk maar niet iedereen heeft zijn archief ook ontvangen. Ook op de inhoud van het archief bestaat nog steeds kritiek. We zijn daarom erg benieuwd naar jouw ervaring. Wil je die delen, laat hem dan achter in de comments!

 1. Sjors

  Heb het iets meer dan een uur geleden aangevraagd. Nog steeds geen mail terug gekregen….

 2. KP

  Heb de eenvoudige en de uitgebreide variant binnen zo’n anderhalf uur binnen. Niet verrassend, niets nieuws, keurige samenvatting van de dingen die ik al wist. Moet wel zeggen dat ik continu moeite doe om mijn profiel zo veilig en opgeschoond mogelijk te houden. Maar dit leek wel een keurig knip-plak-schoolwerkstukje uit groep 8. Inderdaad geen raw data en door de processing-time mijns inziens makkelijk voor FB om data achterwege te laten. Aan de zeer toepasselijke reclame boodschappen aan de zijkant te zien, moet FB wel veel meer lijstjes hebben over mij die ze me dan weer net niet gestuurd hebben met het rapport, want daarover vind ik niet terug. Ik geloof dat ik dit rapport niet erg interessant of geloofwaardig vind.

 3. zahndy

  ik heb een facebook account voor bepaalde sites maar voor de rest mijd ik facebook als de pest. nu heb ik dit aangevraagd en gedownload en dan kom je erachter dat ze toch flink wat weten te verzamelen.

 4. R

  Aangevraagd en binnen een paar uur ontvangen. Niets spectaculairs.

 5. megan00b

  Wat moet je doen als je GEEN facebook hebt, en toch wil weten welke info ze over je hebben?
  (en dat is best veel….)

 6. Germo

  Ik heb de uitgebreide versie opgevraagd, en het is een regelrechte lacher.
  Weinig waar je iets mee kan. Misschien alleen de ip-adressen waarmee je ingelogd was, daarmee zou je misbruik kunnen achterhalen.
  Ik heb de indruk dat je alleen het topje van de ijsberg te zien krijgt

 7. Anoniem

  Ik heb het net aangevraagd. Iets anders wat mij opvalt is dat ik mijn privé berichten niet kan weg doen. Die kan ik alleen archiveren. Dat wil ik niet. Ik geef het signaal graag aan jullie. Misschien valt daar ook nog eens iets aan te doen.

 8. Malène

  Sorry, ik vergat mijn naam net.

 9. Jeroen

  Ik was verbaasd en teleurgesteld: een zipje van 29kb, uitgepakt 98kb. Waarom moet dit zo lang duren om klaar te zetten!? Uiteindelijk 16 categorieen en volgens mij zijn die lang niet compleet.. Eigenlijk een beetje je settings en (enkele) cookies, logingegevens en IPadressen. Slechts 6 aanmeldingen?!
  Het ziet er een beetje flauw en onontwikkeld uit allemaal.

 10. Malène

  IK kreeg iets van 31 kb. Net als Jeroen heb ik het idee dat niet echt serieus is.
  Het was gebruiksonvriendelijk omdat ik telkens opnieuw moest aanklikken. Of ligt dat aan mij? Dus heb ik niet eens zin om alles te bekijken. Mijn ‘gearchiveerde’ berichten kon ik niet vinden.

 11. W

  Dag Anoniem, je kan je berichten wel opruimen maar dan moet je nog een extra stap uitvoeren.
  Ga naar het bericht en klik op de knop acties. Daar kun je klikken op “berichten verwijderen” .
  Nu kun je een keus maken wat je wil verwijderen.
  Succes

 12. Bas

  Dat is nu de reden dat ik niet aan de sociale media mee doe.

 13. sas

  Ben net als megan00b wel erg benieuwd, wat te doen als je geen FB hebt maar wel wil weten wat FB over je weet? Iemand een idee?

 14. teus

  Heb mijn account van FB dus maar verwijderd. Ben niet hoopvol dat ook al mijn data nu verwijderd is?

 15. hoi

  als ik op begin mijn achrief klik. dan krijg ik een lege balk waar ik alleen op anuleren kan klikken.
  Weet iemand waar dit aan ligt? ik kan dus niets downloaden.

 16. hoi

  * archief

 17. syps

  hetzelfde bij mij ‘hoi’. Krijg beeld met: start uitgebreid archief” en als keuze “annuleren”

 18. rudolph

  er gebeurd NIETS dus ??

 19. Kimberley

  het gewone archief kreeg ik ook binnen een kwartier.. maar als ik nu het uitgebreide archief wil downloaden krijg ik geen start het archief bericht of dat ze er mee bezig zijn?

 20. Mir

  Ik kan geen kopie aanvragen! Ik kan alleen “deactiveren”. Wil toch alle berichten uit t archief , wat nu?

 21. Ien

  Ik ben rond 12 uur gestart en heb nu, na bijna 3 uur nog steeds de melding dat het verhaal in behandeling is. Tot op heden nog geen mail ontvangen… hopelijk omdat ik straks een enorm bestand tot mijn beschikking heb?

 22. Margriet

  Weet iemand inmiddels welke redenen er zijn dat je je archief niet kunt downloaden?

 23. Marga

  ik wil mijn kopie archief downloaden maar dan geeft FB aan het kopie te zullen sturen naar mijn OUDE email adres dat niet meer bestaat.
  Als ik een nieuw account aanmaak ben ik alles wat in FB staat kwijt.
  Hoe los ik dit op ?

  • Tim Toornvliet

   Hallo Marga, dat moet op te lossen zijn door in je account-instellingen van Facebook je e-mailadres aan te passen naar het nieuwe. Dan stuurt Facebook je archief daar heen.

 24. meid

 25. meid

  ik heb het ook opgevraagd duurde even maar met resultaat

 26. meid

  ja ook gedaan

 27. Tyler

  Probleem. Ik krijg alleen maar de grote groene knop. Niet de ‘uitgebreid archief’ knop, terwijl ik die wil. Hoe krijg ik mijn uitgebreid archief?

 28. Ingeborg

  Hoi,
  Ik wil graag de chatberichten van 1 chatgroep bewaren. Ik wilde even de inhoud kopieren en dan in Word plakken, maar daar is deze chatinhoud veel te groot voor. Is archiveren dan een oplossing en kopieer je dan? blijft de inhoud dan ook op facebook staan?

 29. Laura fa

  Ik heb gelezen hoe je je archief kunt opvragen.
  Maar ik kom niet verder dan acount instellingen en dan algemene instellingen. Bij mij opent er dan een venster met mijn email adres en nog wat dingen. Maar er staat nergens downliad mijn facebook archief. Weet iemand hoe dat kan ?

  • Evelyn

   Beste Laura,

   Als je naar “General Account Settings” gaat, staat onder het menuutje (met naam, gebruikersnaam etc.) een link. In het Engels staat er: “Download a copy of your Facebook data.” Als je daarop klikt kom je in een nieuw scherm en kun je klikken op “Start my archive”. Laat je ‘t weten als je het nog niet kunt vinden?

   Groeten,
   Evelyn

 30. Ron

  De blauwe woorden “een uitgebreid archief”, zijn niet te vinden.

 31. Ture

  Ik kan geen uitgebreid archief aanvragen, die mogelijkheid word niet aangegeven. Het gewone archief was snel binnen, maar bij lange na niet compleet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.