Gericht gegevens bevriezen als alternatief bewaarplicht

Verkiezingen: het aanvalsplan voor internetvrijheid

ACTA-drukte in Brussel deze week
DOSSIER: Stemwijzer

Het kabinet is gevallen. De verkiezingen komen eraan. Laten we het internet slim gebruiken om samen te zorgen dat internetvrijheid niet wordt vergeten in de verkiezingen. Daarom: het aanvalsplan voor internetvrijheid tijdens de verkiezingen.

 • Stap 1: Het manifest voor digitale vrijheid bijwerken. We schreven al een manifest voor digitale vrijheid met alle punten die in geen verkiezingsprogramma mogen ontbreken. Maar het manifest is twee jaar oud. Tijd om het te verbeteren. Planning: april. Heb je punten die in ieder geval in ons Manifest voor Digtale vrijheid moeten staan? Laat ze achter in de comments. Update: Check!
 • Stap 2: De politieke partijen inspireren om internetvrijheid te beschermen. We helpen leden van politieke partijen om samen te werken om internetvrijheid met hun partij te beschermen. Bits of Freedom ondersteunt werkgroepen met kennis en expertise. Planning: april, mei. Ben je lid van een politieke partij en kunnen we je helpen internetvrijheid in het programma te krijgen? Neem contact op met Ot van Daalen (ot.vandaalen@bof.nl).
 • Stap 3: De verkiezingsprogramma’s verbeteren. De politieke partijen gaan nieuwe verkiezingsprogramma’s schrijven. We gaan betrokken leden helpen om verkiezingsprogramma’s te verbeteren door amendementen voor te stellen en in te dienen. Planning: april, mei.
 • Stap 4: De kiezers helpen hun stem te bepalen. Als de verkiezingsprogramma’s eenmaal geschreven zijn, is het tijd om het beleid van partijen te vergelijken. We gaan de Digitale Vrijheidswijzer updaten en moeten zorgen dat internetvrijheid in de Stemwijzer wordt opgenomen.
 • Stap 5: Kiezen!

 

Een spannende tijd. Voor Nederland. Maar ook voor internetvrijheid. Die kans moeten we grijpen. In 2010 deden we het al. Laten we het in 2012 nog een keer doen.

 1. Johan

  Voor wie het nog niet gelezen heeft: http://stijnmeurkens.nl/blog/2012/03/23/wij/

 2. Pepijn

  Wat privacy precies betekent en waarom het zo belangrijk is: http://www.ikhebniksteverbergen.nl/

 3. Hein

  Wellicht kan de Vrijheidswijzer worden uitgebreid/verbeterd door niet alleen op te nemen wat in de verkiezingsprogramma’s is verwerkt, maar ook het stemgedrag in de Kamers en in Brussel. Houden de partijen zich aan hun programma? En vaak is internetvrijheid geen onderdeel van het programma; hoe is het stemgedrag dan?

 4. Ot van Daalen

  @Hein: Dank je wel voor de tip!

 5. Tapir

  – Transparatie van Justitie en inlichtingendiensten over monitoring/filtering internet.
  – Justitie mag niet van NTD-procedures gebruik maken, maar alleen van haar eigen wettelijk kader.
  – Alternatieven voor rechtvaardige betaalmodellen auteursrecht moeten serieus onderzocht worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.