Enemies of the internet. Frankrijk bijna. Nederland niet. Terecht?

Commissie publiceert vraag aan Hof over ACTA

Waarom houdt de staatssecretaris cijfers over social media surveillance geheim?
DOSSIER: Platformen

Eerder maakte de Commissie bekend dat zij het Europese Hof van Justitie om een oordeel over het omstreden ACTA-verdrag wil vragen. Op 5 april heeft de Commissie eindelijk bekend gemaakt wat zij precies aan het Hof wil vragen. Verandert dat iets? Nee, en het Europees Parlement laat zich gelukkig niet afleiden door deze politieke manoeuvres.

We hebben er veertig dagen op moeten wachten, en de vraag is dan ook een beetje een anticlimax. De uiteindelijke vraag van de Commissie aan het Hof is namelijk: “is ACTA in overeenstemming met de verdragen van de Europese Unie, in bijzonder het grondrechtenhandvest?“. Maar dat is niet alles: de Commissie deed ook een oproep aan het Europees Parlement om het oordeel van het Hof te respecteren en niet tijdens de procedure al te stemmen over ACTA.

Het is te hopen dat het Europees Parlement zich niet door deze oproep laat verleiden. Er is geen reden om het oordeel van het Hof af te wachten: ACTA is onwenselijk, zelfs als het Hof de vraag van de Commissie positief beantwoordt. De verwijzing naar het Hof is dan ook alleen een vertragingstactiek.

Vooralsnog gaat het Europese Parlement gelukkig ook niet mee in dit verzoek: vorige week heeft het Europees Parlement een voorstel om vragen over ACTA aan het Hof te stellen weggestemd. Leden van het Europees Parlement gaven tegelijkertijd aan dat ze zo snel mogelijk over ACTA willen stemmen. Volgens de huidige planning zal dat in juni zijn.

Wil je ook iets doen tegen ACTA? Zet 9 juni alvast in je agenda: dan worden er grote demonstraties tegen ACTA gepland.

  1. Alex Mulder (Webmaster SP Schagen)

    De info is inmiddels wat verouderd. Lees : http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/19/europese-verwerping-acta-nog-geen-gelopen-race

  2. Tim Toornvliet

    @Alex, klopt! Onze laatste update over ACTA vind je hier: https://www.bof.nl/2012/05/01/acta-de-week-van-24-27-april-samengevat/ Het blijft in ieder geval nog spannend!

  3. outa

    Hey guys, will there be a demonstration in Amsterdam? Haven’t seen anything so far.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.