• Menu

0 recente resultaten

Ook jij kunt onze politici overtuigen!

Een groot deel van onze Nederlandse regels komt uit Brussel. Helaas is het ontstaan van deze regels niet altijd even overzichtelijk. Toch kan jij er invloed op uitoefenen. Onlangs publiceerde EDRi (onze Europese koepelorganisatie) een gids die je helpt navigeren door het Brusselse doolhof. Wij zetten een aantal interessante punten voor je op een rij.

Het Brusselse regelgevingsproces

Het volledige regelgevingsproces van de Europese Unie is behoorlijk complex (lees meer in het gidsje van EDRi, PDF ). Heel kort gezegd:

 • De meeste voor ons relevante regels beginnen met een consultatiedocument, waarin de Europese Commissie haar plannen test bij het grote publiek. Soms publiceert de Europese Commissie dan ook al de precieze concept-regels. Dat is een belangrijk moment om te reageren.
 • Na het einde van de consultatie worden de regels definitief gemaakt en gestuurd naar het Europees Parlement. Ook dat is een belangrijk moment.
 • Als het voorstel vervolgens wordt goedgekeurd in het Europees Parlement, wordt het voorstel doorgestuurd naar de Europese Raad (die bestaat uit 27 vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten). Zij brengen hun stem uit over het voorstel. Als het wordt goedgekeurd wordt de regelgeving vastgesteld. Zo niet, dan gaan de regels nog een keer langs de verschillende instanties, om overeenstemming te bereiken.

Wij focussen in deze blog op twee belangrijke momenten: de eerste stap bij de Europese Commissie en de tweede stap bij het Europees Parlement. We lichten die hieronder toe.

Stap 1: input geven op consultaties

Je kunt allereerst reageren op een consultatiedocument aan het begin van het besluitvormingsproces. Wij volgen deze consultatiemomenten op de voet, dus houd onze blog in de gaten. Meestal kan je via een speciaal hiervoor ingerichte website reageren op een consultatie. Een voorbeeld is de mogelijkheid om te reageren op een consultatie over netneutraliteit in Europa.

Dit soort consultaties worden trouwens ook in Nederland gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het wetsvoorstel meldplicht datalekken. Bij deze consultatie kan jij de regering advies geven via een speciale consultatiewebsite. Mede door jouw inbreng kan de betreffende commissie of verantwoordelijke regels verbeteren. En als je positief staat tegenover een voorstel dan kan je via deze weg natuurlijk de regering ondersteunen.

Stap 2: jouw stem laten horen in het Europees parlement

Nadat de Europese Commissie de regels definitief heeft gemaakt, worden de regels naar het Europees Parlement gestuurd. Op dat moment kunnen alle parlementsleden wijzigingen in het concept voorstellen. Als je bezwaren hebt, is dit het moment om contact te leggen met parlementsleden die het beste deze bezwaren kunnen behartigen. Het is van essentieel belang dat de betreffende leden van het Europees Parlement goed snappen wat je bezwaren zijn, zodat zij dit mee kunnen nemen in de onderhandelingen.

Hoe bereik je deze leden? Onze Franse collega’s van La Quadrature onderhouden een uitgebreide Wiki met contactgegevens van alle Europarlementariërs inclusief hun standpunten. Zo kun je de Europarlementariër vinden die jouw bezwaren het beste kan behartigen. Soms leggen wij op onze blog ook uit welk parlementslid in het bijzonder interessant is om te benaderen.

Tips voor een optimaal resultaat

Europarlementariërs krijgen dagelijks veel telefoontjes en emails van individuen en belangengroepen. Het is daarom belangrijk dat je hun tijd zo goed mogelijk gebruikt. EDRi heeft een paar goede tips gegeven. We hebben de top vijf op een rijtje gezet:

 1. Be nice!: Hoe tenenkrommend een voorstel ook is, blijf altijd netjes. Agressiviteit is nooit productief en zal toekomstige contacten zeker niet ten goede komen.
 2. Wees eerlijk: ‘Eerlijkheid duurt het langs’, ook in het EP. Fouten zullen je vergeven worden maar misleiding niet.
 3. Wees op tijd: Op tijd betrokken zijn in een dossier getuigt van kennis van het voorstel en de bereidheid om betrokken te worden.
 4. Wees consistent: Zorg er voor dat je analyse en voorstel helder en consistent zijn.
 5. Wees persoonlijk: Beleidsmakers krijgen heel veel berichten. Onpersoonlijke berichten zullen daarom minder impact hebben.

En niet te vergeten: stel anderen op de hoogte. Grijp bijvoorbeeld Twitter of Facebook aan om jouw voorstel kracht bij te zetten. Je kunt ook aanhaken bij de campagnes die wij voeren, zoals we in het verleden deden met de tool Dichter Bij Den Haag. Met dit initiatief kon jij persoonlijk in minder dan vijf minuten opkomen voor netneutraliteit. Mede dankzij deze campagne is netneutraliteit in de wet vastgelegd.

Tot slot geven we je nog een aantal tips hoe jij als individu het verschil kunt maken:

 • Politici luisteren pas echt als veel mensen mee doen met een actie. Doe dus vooral mee, want alle kleine beetjes helpen.
 • Deel je ervaringen met anderen in de comments van onze posts of op onze Facebook pagina. Zo kan je argumenten en ervaringen uitwisselen.
 • Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste acties en ontwikkelingen.


Heb jij nog tips hoe je politici kunt overtuigen? Wij zijn benieuwd!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag