Wetsvoorstel meldplicht datalekken. Eindelijk!

Nominaties Big Brother Awards voor grofste privacyschenders geopend

Jouw internetvrijheid is zo sterk als de zwakste schakel
DOSSIER: Big Brother Awards

Het afgelopen jaar zijn Nederlanders weer vaker en  ingrijpender getroffen in hun privéleven. Privacy is een hot topic, maar sommige bedrijven, overheden en personen trekken zich daar nog steeds weinig van aan. Vanaf vandaag kan iedereen iets terug doen, door te namen en shamen en de grofste privacyschenders te nomineren voor de Big Brother Awards. Op 7 maart 2012 wordt tijdens het prijzengala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam bekend gemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar het beeldje in ontvangst mogen nemen.

Over de Big Brother Awards en de nominaties
De Big Brother Awards worden georganiseerd door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De prijs vraagt op een ludieke manier aandacht voor de grootste privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011.

Wie gaan er dit keer met de prijzen vandoor? Tot en met maandag 6 februari 2012 kan iedereen via de website www.bigbrotherawards.nl privacyschenders nomineren in de drie verschillende categorieën: Personen, Bedrijven en Overheid. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Jury
Een onafhankelijke en deskundige jury zal de nominaties beoordelen en de winnaars kiezen. De jury bestaat uit de publiciste Karin Spaink (voorzitter), Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, hoogleraar Informatierecht Nico van Eijk, rapper Typhoon en mede-oprichter van het Amsterdam Platform for Privacy Research Edo Roos Lindgreen.

Winnaars vorig jaar
De prijzen zijn vorig jaar uitgereikt in vier categorieën. Ivo Opstelten won een Big Brother Award vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Na een hard oordeel van het College bescherming persoonsgegevens over twee politiekorpsen die onverdachte kentekens bewaarden, besloot de minister van Veiligheid en Justitie dit illegale gedrag te belonen in plaats van te eisen dat zijn wetshandhavers de wet naleefden. Hiervoor won hij de award in de categorie ‘Personen’. Trans Link Systems en de grootste OV-bedrijven wonnen de award in de categorie ‘Bedrijven’ vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart – en zelfs kijken of het ook als betalingsmiddel kan worden gebruikt – terwijl de kaart onherstelbaar kapot is. Het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid was de winnaar in de categorie ‘Overheid’ vanwege de huisbezoeken door pandbrigades en zelfs het lanceren van een wetsvoorstel waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan, ook zonder concrete verdenking van fraude. Deep Packet Inspection, een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters, won de award in de categorie ‘Voorstellen’. Ondanks flagrante strijd met het recht op briefgeheim onderzocht het ministerie van Veiligheid en Justitie de inzet van deze techniek.


– Meer informatie over de Big Brother Awards: www.bigbrotherawards.nl
– Juryrapport Big Brother Awards 2010: https://www.bigbrotherawards.nl/wp-content/uploads/2011/02/bba2010-juryrapport-WEB-FINAL.pdf
– Big Brother Awards 2010 in de media: https://www.bigbrotherawards.nl/in-de-media/

 1. Michel

  Voor de schrijver van dit stukje: als je op de link http://www.bigbrotherawards.nl klikt, vefschijnt er een foutmelding in de browser. De browser ziet de link namelijk als relatieve link, omdat er geen https:// voor staat. Wellicht geef je er de voorkeur aan dit even aan te passen.

 2. Rejo Zenger

  Michel, dank je wel. Ik heb het zojuist aangepast.

 3. Folia Magazine

  Voor wie liever audio heeft: beluister hier hoe Tim Toornvliet van Bits of Freedom de situatie uitlegt in het radioprogramma Folia Live, gemaakt door Folia Magazine, het tijdschrift van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam: http://snd.sc/wael2W

 4. mandepier

  ICS (International Card Sevices) komt mogelijk in aanmerking voor een Naive Child Award. Deze organisatie controleert voor banken of de creditcard-gegevens in orde zijn. Zij vragen daarvoor een kopie van een ID, loonstrookje en laatste bankafschrift. Kun je dat dan veilig naar hen opsturen? Middels een formulier op een https? Middels een certificaat? Niets van dit alles. De controle door ICS, waar de creditcard houders natuurlijk uiteindelijk zelf voor betalen, gaat al op niveau nul geheel mis. Zou werkelijk niemand dit enorme lek kunnen dichten? En wel zo snel mogelijk graag!

 5. Winston Smith

  Vieren we een feestje of trappen corrupte rechters de privacy in het gezicht?
  Uitspraak in Paspoortwet-zaken tegen vingerafdrukken (hoe toevallig) ook op 7 maart… http://twitter.com/#!/privacyfirst/statuses/162225353539072000

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.