• Menu

0 recente resultaten

Nominaties Big Brother Awards voor grofste privacyschenders geopend

Het afgelopen jaar zijn Nederlanders weer vaker en  ingrijpender getroffen in hun privéleven. Privacy is een hot topic, maar sommige bedrijven, overheden en personen trekken zich daar nog steeds weinig van aan. Vanaf vandaag kan iedereen iets terug doen, door te namen en shamen en de grofste privacyschenders te nomineren voor de Big Brother Awards. Op 7 maart 2012 wordt tijdens het prijzengala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam bekend gemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar het beeldje in ontvangst mogen nemen.

Over de Big Brother Awards en de nominaties
De Big Brother Awards worden georganiseerd door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De prijs vraagt op een ludieke manier aandacht voor de grootste privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011.

Wie gaan er dit keer met de prijzen vandoor? Tot en met maandag 6 februari 2012 kan iedereen via de website www.bigbrotherawards.nl privacyschenders nomineren in de drie verschillende categorieën: Personen, Bedrijven en Overheid. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Jury
Een onafhankelijke en deskundige jury zal de nominaties beoordelen en de winnaars kiezen. De jury bestaat uit de publiciste Karin Spaink (voorzitter), Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, hoogleraar Informatierecht Nico van Eijk, rapper Typhoon en mede-oprichter van het Amsterdam Platform for Privacy Research Edo Roos Lindgreen.

Winnaars vorig jaar
De prijzen zijn vorig jaar uitgereikt in vier categorieën. Ivo Opstelten won een Big Brother Award vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Na een hard oordeel van het College bescherming persoonsgegevens over twee politiekorpsen die onverdachte kentekens bewaarden, besloot de minister van Veiligheid en Justitie dit illegale gedrag te belonen in plaats van te eisen dat zijn wetshandhavers de wet naleefden. Hiervoor won hij de award in de categorie ‘Personen’. Trans Link Systems en de grootste OV-bedrijven wonnen de award in de categorie ‘Bedrijven’ vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart – en zelfs kijken of het ook als betalingsmiddel kan worden gebruikt – terwijl de kaart onherstelbaar kapot is. Het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid was de winnaar in de categorie ‘Overheid’ vanwege de huisbezoeken door pandbrigades en zelfs het lanceren van een wetsvoorstel waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan, ook zonder concrete verdenking van fraude. Deep Packet Inspection, een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters, won de award in de categorie ‘Voorstellen’. Ondanks flagrante strijd met het recht op briefgeheim onderzocht het ministerie van Veiligheid en Justitie de inzet van deze techniek.


– Meer informatie over de Big Brother Awards: www.bigbrotherawards.nl
– Juryrapport Big Brother Awards 2010: https://www.bigbrotherawards.nl/wp-content/uploads/2011/02/bba2010-juryrapport-WEB-FINAL.pdf
– Big Brother Awards 2010 in de media: https://www.bigbrotherawards.nl/in-de-media/

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag