Laat jij je koelkast indexeren door Google?

Zoals bekend verzamelde Google de afgelopen jaren ongevraagd de locaties van routers. Onlangs besloot Google om je de mogelijkheid te geven die verzameling te blokkeren via een opt out. Direct barstte een discussie over de wenselijkheid hiervan los. Die ging eigenlijk vooral over het indexeren van je router, maar missen we hierdoor niet een grotere uitdaging?

The Internet of Things

‘The Internet of Things’, een – af en toe misbruikte – term voor een relevant concept. Visionair en uitvinder Kevin Ashton stelt dat we apparaten in staat moeten stellen om zelf informatie te verzamelen zodat ze zelf “besef” hebben van de wereld om hen heen. Dat klinkt nog erg abstract. Daarom een filmpje.

Dat klinkt aantrekkelijk. Maar de keerzijde is dat een deel van deze data natuurlijk persoonlijk is. En dat is bijzonder relevant omdat het indexeren van de routergegevens door Google vast niet het einde is van Google’s indexeringsdrift. Google’s missie is: “to organize the world’s information and make it universally accessible and useful”. En waarom zou Google stoppen bij websites? Het is heel waarschijnlijk dat Google ook objecten in de fysieke omgeving gaat indexeren.

De vraag is vervolgens: mag Google die gegevens indexeren op basis van een opt-out of opt-in? Sommigen voelen zich er al ongemakkelijk bij dat Google geen opt-in systeem gebruikt voor de indexering van routers. Maar stel je voor dat Google de ‘Internet of Things’ in kaart gaat brengen. Mag Google dan automatisch alle sensoren in en rondom jouw huis indexeren en moet je een opt-out aanvragen voor je koelkast?

‘Alles mag worden geindexeerd, tenzij…’

De discussie in het parlement over het indexeren van routers is dus erg beperkt. Arjan Dasselaar noemt dit terecht: ‘schijnprivacy’. We moeten een fundamentelere discussie voeren over de wenselijkheid van het indexeren van objecten die deels voor privé-gebruik bedoeld zijn. Het uitgangspunt dat ‘alles mag worden geïndexeerd, tenzij…’ is niet altijd op zijn plaats. Maar innovatieve technologieën kunnen het leven vergemakkelijken en delen is niet per definitie slecht.

Dus: Is een opt-out systeem bruikbaar in een wereld waarin alles wordt geïndexeerd? Wat zijn de alternatieven waarmee jij privacy gebruiksvriendelijk kan beheren? Hoe beschermen we innovatie? We zijn benieuwd naar jullie oplossingen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.