Amerika legt Facebook aan banden (een beetje). Nu Nederland nog.

Epische winst: downloadverbod van de baan (voorlopig)

Burgerportaal: the cake is a lie
DOSSIER: Platformen

De handhaafplannen van Teeven. Niemand wordt er echt warm van. Kunstenaars worden er geen cent beter van. En fans moeten rekening houden met een rechtszaak. Op 30 november besprak het parlement het auteursrechtbeleid. Een kamermeerderheid bleek tegenstander. Een grote overwinning voor internetvrijheid. Nu moet direct onderzoek wordt gedaan naar innovatieve betaalmodellen op internet, zodat kunstenaars beloond kunnen worden.

Het debat duurde drie uur: eigenlijk veel te kort. Want het ging niet alleen over handhaving: het ging ook over onderwerpen als het toezicht op Buma/Stemra en het auteursrcontractenrecht. Maar het grootste en voor ons interessantste deel ging over Teeven’s plannen voor een downloadverbod en websiteblokkades.

Die plannen zijn onwenselijk, onder meer omdat de gewone internetter daarmee in de onrechtmatige hoek wordt gedreven en de privacy in het geding komt. Gelukkig bleek tijdens het debat dat een groot deel van de kamer tegen een downloadverbod is. Bontes (PVV), Verhoeven (D66), Smeets (PvdA), Gesthuizen (SP) en Peters (GL) waren tégen.

Daarmee lijken de controleplannen van Teeven voorlopig van de baan en dat is goed voor internetvrijheid. Hoewel: Teeven zelf gaf aan dat hij toch een wetsvoorstel gaat voorbereiden, dus een patstelling dreigt. Hoe nu verder? Van Toorenburg (CDA) vatte het probleem mooi samen:

Nú is het moment om te bespreken hoe fans het makkelijkst kunnen betalen voor het downloaden van entertainment. We bespraken eerder vier innovatieve betaalmodellen. We hopen dat die modellen snel worden uitgewerkt en de voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen. Want dát kunstenaars recht hebben op een eerlijke vergoeding voor hun werk, dáár is vrijwel iedereen het over eens.

 1. Dezorian

  Beetje jammer dat ze dan alsnog het downloadverbod willen doorvoeren met nog te definieren aanpassingen (lees goedmakertjes) -> http://tweakers.net/nieuws/78444/kabinet-wil-downloadverbod-toch-invoeren.html WAAROM?!

 2. Roel

  Omdat de VVD wellicht geld van bepaalde belangengroepen moet missen als ze te makkelijk opgeven.

  We zullen nooit weten hoe dat zit, omdat hier ook geen openheid over is.

 3. Ot van Daalen

  @Dezorian: zeker! Dank je wel.

 4. Max

  Ieder betaalmodel in de vorm van een algemene heffing zal worden afgeschoten omdat er altijd wel één partij – de Buma/Stemra’s, platen- en filmmaatschappijen – denkt dat er te weinig aan verdiend wordt. En zo blijven keer op keer de consument en zeker de artiesten in de kou staan.

 5. Germo

  “Want dát kunstenaars recht hebben op een eerlijke vergoeding voor hun werk, dáár is vrijwel iedereen het over eens.” Dan zal ik wel de uitzondering zijn?

  Ik ben er helemaal niet van overtuigd dat kunstenaars per definitie een vergoeding voor hun werk willen. Ik denk dat ze meer bezig zijn met het maken van kunst dan met het verdienen van geld eraan.
  Helaas kunnen ze daarmee in onze (huidige) maatschappij niet in leven blijven, en daarmee worden ze gedwongen om de negatieve spiraal van maken, vergoeden, handelen, controleren, beboeten in gang te zetten.
  Misschien wordt het tijd om de plannen van een basisinkomen weer eens uit de kast te trekken?

  Bij de opties mis ik de vrijwillige bijdrage: legaal downloaden, met een zelf te bepalen vergoeding.
  Wordt ook de vrije-markt-werking weer nieuw leven ingeblazen.

 6. Germo

  ??

 7. Germo

  er zijn vast wel meer betaalmodellen te bedenken. Bv. Direct aan de artiest

 8. Germo

  En wat te denken van een betaalmethode waarbij we rechtstreeks aan de artiest betalen wat wij het waard achten?

 9. Germo

  En wat te denken van een betaalmethode waarbij we de artiest direct betalen wat wij het waard achten?

 10. Pieter Sterk

  We moeten niet onder de indruk zijn van de bewering van Teeven dat het niet de bedoeling is om de individuele downloadende burger aan te pakken. Wetten hebben, in formele zin, geen bedoelingen. De wet is de wet en een beetje advocaat weet daar wel raad mee.

  De entertainment denkt voor het realiseren van zijn wensen natuurlijk strategisch. Als het niet lukt om via de providers een ongewenste site te laten blokkeren, dan zoeken ze een andere strategie.

  Een zo’n strategie kan juist zijn het (civielrechtelijk, maar op basis van een dan strafrechtelijk feit) intimideren van de kleine individuele downloadende burger, en daar de juiste dosis publiciteit bij zoeken. Dat is in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al voorgekomen. Zulke praktijken, met soms ook nog onzorgvuldige claims, dat is de (op zich juiste) zaak van een terechte vergoeding voor artiesten gewoon niet waard.

 11. ArtiestX

  Ik ben zelf ook artiest maar heb jaren geleden mijn lidmaatschap met Buma/Stemra opgezegd omdat ik vond dat er te veel aan de bekende strijkstok bleef hangen. Alle artiesten zouden zich eigenlijk moeten durven los te weken van Buma/Stemra en de grote platenmaatschappijen. Zeker de beginnende artiesten die nog geen bindend contract hebben, want dat is het probleem vaak, kunnen heel makkelijk via een eigen website een (kleine) downloadvergoeding per werk vragen aan hun fans of zich aansluiten bij verschillende e-alternatieven die er al zijn om je eigen werk betaald te kunnen promoten. Internet is nu eenmaal het nieuwe krachtige reclame medium voor oa. artiesten. Als Buma/Stemra of andere grote platenmaatschappijen hier niet op in willen spelen, ze hebben echt meer dan 10 jaar de tijd gehad, blijven ze moedwillig in de verkeerde richting denken en gaan ze uiteindelijk bankroet. De oude verdienmodellen werken niet meer, het verzamelcdtje is dood. Dit alles is niets anders dan ondernemersrisico. Uploadverbod handhaven is misschien wel wenselijk voor bollywood films maar een integraal downloadverbod is zinloos, oncontroleerbaar, en staat in feite gelijk aan het blokkeren van Gratis Gewenste Reclame voor de uitvoerende artiesten dus dit is gewoon een ontzettend dom idee, niemand wordt hier blij van en het spekt de verkeerde belanghebbenden. Kosten om dit te controleren en te handhaven gaat de begroting van het nieuwe nationale politiekorps vele malen overschrijden en het is oneerlijk om de kosten hiervan bij uiteindelijk de burger neer te leggen, het gewenste werk wordt hier immers alleen maar onnodig duurder van. Er is geen fan die geen paar euro over heeft voor een goed stukje muziek of film en als iedereen dat direct aftikt bij de artiest kan deze hier heel goed van rondkomen. Men moet eens stoppen de mensen en ook artiesten proberen te criminaliseren, dit zijn ook downloaders. Als straks een downloadverbod in gaat volgens plan kun je namelijk de hele wereld wel gaan vervolgen in rechtszaken. Iedereen met een aansluiting op internet kan downloaden en doet dat ook tot aan de braafste burger en de bewindsleden zelf zijn geen uitzondering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.