• Menu

0 recente resultaten

Epische winst: downloadverbod van de baan (voorlopig)

De handhaafplannen van Teeven. Niemand wordt er echt warm van. Kunstenaars worden er geen cent beter van. En fans moeten rekening houden met een rechtszaak. Op 30 november besprak het parlement het auteursrechtbeleid. Een kamermeerderheid bleek tegenstander. Een grote overwinning voor internetvrijheid. Nu moet direct onderzoek wordt gedaan naar innovatieve betaalmodellen op internet, zodat kunstenaars beloond kunnen worden.

Het debat duurde drie uur: eigenlijk veel te kort. Want het ging niet alleen over handhaving: het ging ook over onderwerpen als het toezicht op Buma/Stemra en het auteursrcontractenrecht. Maar het grootste en voor ons interessantste deel ging over Teeven’s plannen voor een downloadverbod en websiteblokkades.

Die plannen zijn onwenselijk, onder meer omdat de gewone internetter daarmee in de onrechtmatige hoek wordt gedreven en de privacy in het geding komt. Gelukkig bleek tijdens het debat dat een groot deel van de kamer tegen een downloadverbod is. Bontes (PVV), Verhoeven (D66), Smeets (PvdA), Gesthuizen (SP) en Peters (GL) waren tégen.

Daarmee lijken de controleplannen van Teeven voorlopig van de baan en dat is goed voor internetvrijheid. Hoewel: Teeven zelf gaf aan dat hij toch een wetsvoorstel gaat voorbereiden, dus een patstelling dreigt. Hoe nu verder? Van Toorenburg (CDA) vatte het probleem mooi samen:

Nú is het moment om te bespreken hoe fans het makkelijkst kunnen betalen voor het downloaden van entertainment. We bespraken eerder vier innovatieve betaalmodellen. We hopen dat die modellen snel worden uitgewerkt en de voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen. Want dát kunstenaars recht hebben op een eerlijke vergoeding voor hun werk, dáár is vrijwel iedereen het over eens.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag