Datalek: Online vacaturebank lekt 60.000 CV’s

Toelichting Openbaar Ministerie laat nog op zich wachten

De politie te paard: Duitse spionagesoftware ook in Nederland? [UPDATE]

Weet je het nog? Afgelopen augustus bleek dat het Openbaar Ministerie het niet strafbaar leek te vinden als een internetprovider, zoals KPN, bijhoudt welke sites jij bezoekt en die gegevens gebruikt voor marketing. Bits of Freedom vindt dat jouw communicatiegeheim beter beschermd moet worden en vroeg het OM haar mening te herzien. Een eerste reactie op dat verzoek hebben we nu ontvangen.

Naar aanleiding van onze oproep om aangifte te doen tegen KPN wegens het aftappen van mobiel dataverkeer, was het OM een oriënterend onderzoek gestart. De uitkomst maakte het OM aan KPN bekend: het onderzoek naar KPN’s gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) technologie werd gestaakt (PDF). Het OM wekte de suggestie dat alleen het onderscheppen van zaken als e-mails en hele webpagina’s, en die vervolgens lezen, strafbaar zou zijn.

Wij hadden verschillende bezwaren tegen de argumenten van het OM. De belangrijkste is dat de interpretatie van het OM in de praktijk zou betekenen dat iemand deze bepaling niet overtreedt als hij jouw WiFi-verkeer afluistert, bijhoudt welke sites jij bezoekt en vervolgens die gegevens voor marketingdoeleinden gebruikt. Daarmee wordt het communicatiegeheim nodeloos uitgehold. We stuurden daarom op 24 augustus 2011 een open brief (PDF) aan de Officier van Justitie, waarin we hem vroegen om zijn besluit te heroverwegen.

Inmiddels hebben we een brief van de Officier van Justitie (PDF) terug gekregen. Daarin stelt hij tot eind oktober te zullen wachten met een inhoudelijke reactie. Als het Openbaar Ministerie namelijk besluit niet te vervolgen, kunnen belanghebbenden in die zaak beklag doen bij het gerechtshof in Den Haag. Hoewel daar geen wettelijke termijn voor is, wil de Officier van Justitie hen daarvoor in elk geval drie maanden de tijd geven. De beslissing om KPN niet te vervolgen is gemaakt op 29 juli. Na 29 oktober kunnen we een inhoudelijke reactie verwachten. We houden jullie op de hoogte.

 1. Willem

  Is er overwogen als belanghebbende bezwaar te maken? Of is BOF nog geen belanghebbende? Ik dacht dat bijv. de Consumentenbond wel eens als belanghebbende kan / mag optreden.

 2. Daphne van der Kroft

  Ha Willem, wij zijn helaas te klein om rechtszaken te voeren. Maar anderen kunnen natuurlijk beklag doen, zeker diegenen die een abonnement voor mobiel internet hebben bij KPN. Zij zijn sowieso belanghebbenden.

 3. Hawick

  Als gebruiker wegens vermoeden van privacy schending PER DIRECT contract beeindigen met opgave van reden. Als enkele honderden mensen dit doenEN dit bij zowel Kassa alsRadar melden dan denk ik dat het signaal wel aankomt …
  Ik heb jaren geleden zo eens een abonnement bij KPN beeindigd omdat ze mijn geheime nummer tegen een herhaald en uitdrukkelijk verbod in aan commerciele partijen beschikbaar hadden gesteld.

  Nu zou ik een aanvullende strategie kiezen: per aangetekende brief 2x manen de praktijk te staken.
  Daarna de CEO per aangetekende brief de CEO en de bedrijfsleiders op persoonlijke titel manen.
  Daarna groepje mensen verzamelen met zelfde probleem met de firma en daarna een openbaar debat beginnen over dat het een criminele organisatie is omdat die in georganiseerd verband enzovoorts ……
  Met slechts 20 actieve mensen kun je dit al in de pers tot iets aardigs laten uitgroeien.
  Bedenk dat dat soort organisaties een hele staf in dienst hebben om dit soort zaken te sussen.
  Bij dit soort wangedrag moeten ze gestraft worden waar het pijn doet: dus waar het ze geld kost.
  De overheid is in mijn ogen crimineel laks in het handhaven van haar eigen privacy wetgeving.
  In dit opzicht vind ik de ambtenarij zich anti-democratisch opstellen.
  We zijn met z’n allen veel te lief tegen overheid en bedrijfsleven.
  Ook zonder rechtzaken kunnen we een vuist maken.
  Als iedereen bij een dergelijk akkefietje de policy heeft om niet alleen het bedrijf aan te pakken maar om ook 10 vrienden en kennissen attent te maken op de streken van KPN dan gaan ze dat echt wel merken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.