• Menu

0 recente resultaten

Toelichting Openbaar Ministerie laat nog op zich wachten

Weet je het nog? Afgelopen augustus bleek dat het Openbaar Ministerie het niet strafbaar leek te vinden als een internetprovider, zoals KPN, bijhoudt welke sites jij bezoekt en die gegevens gebruikt voor marketing. Bits of Freedom vindt dat jouw communicatiegeheim beter beschermd moet worden en vroeg het OM haar mening te herzien. Een eerste reactie op dat verzoek hebben we nu ontvangen.

Naar aanleiding van onze oproep om aangifte te doen tegen KPN wegens het aftappen van mobiel dataverkeer, was het OM een oriënterend onderzoek gestart. De uitkomst maakte het OM aan KPN bekend: het onderzoek naar KPN’s gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) technologie werd gestaakt (PDF). Het OM wekte de suggestie dat alleen het onderscheppen van zaken als e-mails en hele webpagina’s, en die vervolgens lezen, strafbaar zou zijn.

Wij hadden verschillende bezwaren tegen de argumenten van het OM. De belangrijkste is dat de interpretatie van het OM in de praktijk zou betekenen dat iemand deze bepaling niet overtreedt als hij jouw WiFi-verkeer afluistert, bijhoudt welke sites jij bezoekt en vervolgens die gegevens voor marketingdoeleinden gebruikt. Daarmee wordt het communicatiegeheim nodeloos uitgehold. We stuurden daarom op 24 augustus 2011 een open brief (PDF) aan de Officier van Justitie, waarin we hem vroegen om zijn besluit te heroverwegen.

Inmiddels hebben we een brief van de Officier van Justitie (PDF) terug gekregen. Daarin stelt hij tot eind oktober te zullen wachten met een inhoudelijke reactie. Als het Openbaar Ministerie namelijk besluit niet te vervolgen, kunnen belanghebbenden in die zaak beklag doen bij het gerechtshof in Den Haag. Hoewel daar geen wettelijke termijn voor is, wil de Officier van Justitie hen daarvoor in elk geval drie maanden de tijd geven. De beslissing om KPN niet te vervolgen is gemaakt op 29 juli. Na 29 oktober kunnen we een inhoudelijke reactie verwachten. We houden jullie op de hoogte.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag