• Menu

0 recente resultaten

Het nieuwe Facebook: overdaad schaadt?

Facebook is weer eens in opspraak omdat er de afgelopen weken een aantal grote wijzigingen doorgevoerd zijn. Uiteraard zijn er zowel voor- als tegenstanders van het nieuwe Facebook. Maar wat is er precies veranderd en wat zijn de gevolgen voor jouw privacy? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Timeline
De komende weken introduceert Facebook de Timeline. Je krijgt dan de mogelijkheid om je profiel te veranderen in een chronologisch overzicht van je leven tot nu toe. Belangrijke gebeurtenissen worden per jaar geklasseerd. In een oogopslag kun je laten zien wat je favoriete films zijn, naar welke muziek je graag luistert, welke landen je hebt bezocht en welke boeken je hebt gelezen.

Facebook vult de gedeelten vanaf het moment dat je lid geworden bent automatisch in. Gebeurtenissen van voor die tijd kun je handmatig invoeren en illustreren met foto’s. Niet enkel de informatie die je zelf op je profiel plaatst komt in je Timeline terecht, ook informatie die Facebook verkregen heeft van je vrienden en uit externe bronnen wordt hiervoor gebruikt. Denk hierbij aan artikelen op websites waarbij je de‘Vind ik leuk’-knop hebt aangeklikt en aan informatie over je activiteiten op applicaties, zoals de muziek die je luistert op Spotify.

Helaas zit er ook een keerzijde aan de Timeline. Losse stukjes informatie, die op zichzelf misschien niet zoveel betekenis hebben, worden in chronologische volgorde en in context bij elkaar geplaatst. Dit kan meer over jezelf onthullen dan je wil. Hoewel het leuk kan zijn om door oude berichten heen te scrollen en om herinneringen op te halen, worden oude berichten die je misschien liever vergeten was opnieuw onder de aandacht gebracht en zijn makkelijker terug te vinden.

Daarmee wordt het kwaadwillenden makkelijker gemaakt om andermans identiteit te stelen en wachtwoorden te kraken. Veel mensen gebruiken nog steeds voor de hand liggende wachtwoorden , zoals de naam van hun moeder of huisdier. Via de Timeline is dit soort informatie eenvoudig te achterhalen. (Lees eens onze tips voor het maken van een ijzersterk wachtwoord.)

De Timeline nodigt uit tot het delen van nog meer informatie. Daarmee toont Facebook weer dat jouw persoonlijke informatie hen veel waard is. Dat is de kern van het bedrijfsmodel, daar verdienen ze op. Het feit dat ze onlangs een ‘Director of Privacy’ hebben aangenomen, zal daar niets aan veranderen. Dat blijkt wel uit de toegenomen lobbyactiviteiten. Daarom is het goed om hier toch even bij stil te staan.

Abonneren
Sinds kort is het mogelijk om je op de openbare updates van andere gebruikers te abonneren. Deze openbare updates waren al zichtbaar door naar het profiel van de betreffende gebruiker te gaan, maar door je er op te abonneren verschijnen ze nu ook in je nieuwsoverzicht. Wanneer je zelf openbare updates plaatst, hou er dan rekening mee dat er meer mensen kunnen zijn die jouw berichten voorgeschoteld krijgen in hun nieuwsoverzicht. Het is niet mogelijk om je te abonneren op updates die enkel zichtbaar zijn voor vrienden. Wil je deze updates zien, dan zul je alsnog een vriendschapsverzoek moeten sturen.

Op vrienden ben je automatisch geabonneerd, zodat hun berichten in je nieuwsoverzicht verschijnen. Het is mogelijk om dit abonnement te wijzigen zonder de vriendschap te beëindigen.

Je kan per vriend bepalen of je zijn of haar updates in je nieuwsoverzicht wil zien en zo ja, welke updates. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld foto’s van een bepaalde vriend te blijven ontvangen, terwijl je geen meldingen meer ontvangt als diegene iets leuk vindt. Het vreemde is dat je dat niet als verzender kunt instellen.

Ticker
De Ticker is een stream waarin de activiteit van vrienden en gebruikers waarop je geabonneerd bent getoond wordt. Je ziet onmiddellijk wanneer je vrienden iets posten, ergens op reageren, vriendschapsverzoeken accepteren en – indien ze toestemming hebben gegeven voor het automatisch delen van informatie via partnerapplicaties – naar welke muziek ze luisteren of welke webpagina’s ze bezoeken. Hou er rekening mee dat anderen jouw activiteiten op Facebook ook precies kunnen volgen als ze gelijktijdig met jou online zijn.
Facebook selecteert de personen die voor jou het belangrijkste zijn. Van mensen met wie je weinig tot geen interactie hebt op Facebook, zul je dus het minste zien in de Ticker.

Real-time sharing
Facebook ondersteunt ‘real-time sharing’: als je gebruik maakt van partnerapplicaties worden je activiteiten direct op je Timeline of nieuwsoverzicht geplaatst en getoond in de Ticker. Via applicaties van nieuwssites, zoals The Guardian, wordt elk nieuwsbericht dat je leest automatisch op Facebook gedeeld. Wanneer je er toestemming voor geeft om Spotify aan Facebook te koppelen, wordt ieder nummer dat je draait op Facebook getoond.

Voorheen moest je actief een artikel of liedje ‘Liken’ om het op Facebook met anderen te delen. Dat is nu veranderd. Je stemt éénmalig in met het real-time sharen en de rest gaat automatisch, ook al ben je met heel andere dingen bezig op internet. Net na de wijzigingen werd alsnog aan Facebook doorgegeven wat jij zoal las of luisterde, zelfs als je was uitgelogd. Daarover beloofde Facebook snel beterschap, uitloggen zou nu voldoende moeten zijn om niet meer ongewild te worden gevolgd.

De informatie die dit oplevert is blijkbaar dusdanig waardevol dat je in sommige gevallen gratis toegang tot betaalde applicaties krijgt zolang je bereid bent deze aan Facebook te koppelen. Bij Spotify is het zelfs niet meer mogelijk om je aan te melden zonder een Facebook-account te linken. Er is geen manier om dit te omzeilen tijdens het registratieproces.

Voor het delen van informatie via partnerapplicaties is voorafgaande toestemming nodig. Het werkt dus weliswaar via een opt-in systeem, maar het is de vraag of mensen weten waar ze toestemming voor geven en wat de gevolgen van hun keuze zijn. Bovendien is het moeilijk om je keuze achteraf terug te draaien.

Privacy
Met de recente ontwikkelingen op Facebook wordt het delen van informatie meer en meer een passief proces waar je zelf weinig voor hoeft te doen. Door middel van partnerapplicaties worden veel van je online activiteiten onmiddellijk gedeeld met je vrienden. Dit kan handig zijn als je toch al van plan was al deze dingen op Facebook te zetten, maar vaak zal dit niet het geval zijn en levert het als klap op de vuurpijl een overdaad aan informatie op. Als je er eenmaal aan begint is het lastig om het terug te draaien. Facebook presenteert de nieuwe opties op een aantrekkelijke manier, maar denk goed na over de gevolgen voor je er gebruik van gaat maken. Alles heeft een prijs en op Facebook betaal je met je privacy.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag