Foto: Daniel Rose
European Digital Rights roept op tot afschaffing van de bewaarplicht

Tor: waarom anonimiteit op internet belangrijk is

Europa wil domeinnamen op zwarte lijst plaatsen

We lezen de laatste tijd vaker over de anonimiseringstechnologie Tor, ooit ontwikkeld door het Amerikaanse leger met als doel de communicatie van de overheid te beschermen. Het lijkt wel alsof Tor alleen geschikt zou zijn voor criminelen. Niets is minder waar: anonimiteit op internet is voor heel veel mensen belangrijk. Wij sommen er drie voor je op.

Maar eerst: hoe werkt Tor?

Wanneer je een website bezoekt, wordt er vaak een rechtstreekse verbinding tussen jouw computer en de website gelegd. Via het IP-adres van de computer is jouw identiteit vervolgens te achterhalen, bijvoorbeeld als jouw internetprovider je NAW-gegevens prijsgeeft.

Bij internetverkeer via een Tor-netwerk loopt de verbinding tussen jouw computer en de bezochte website willekeurig via een groot aantal anonieme servers over de hele wereld. Websites kunnen alleen het IP-adres van de laatst bezochte server achterhalen, waardoor jouw identiteit veel beter beschermd is. Op die manier kan je met Tor anoniem het internet op.

Anonimiteit is belangrijk voor journalisten

En dat is maar goed ook. Journalisten en burgers kunnen via Tor toegang krijgen tot geblokkeerde websites in landen waar geen internetvrijheid is, zoals China. Zo kunnen ze onderzoek doen naar informatie waarvan de overheid niet wil dat die wordt verspreid. Tijdens de opstand in Egypte zetten jongeren bijvoorbeeld filmpjes op Facebook en Twitter en riepen zo op tot protest. De overheid reageerde daarop door deze en andere buitenlandse websites te blokkeren. Via Tor konden Egyptenaren deze websites alsnog bereiken. Het aantal Egyptische Tor-gebruikers verviervoudigde van de ene op de andere dag.

Anonimiteit is belangrijk voor klokkenluiders

Ook klokkenluiders en activisten maken gebruik van Tor om anoniem misstanden en corruptie aan de kaak te stellen. Want als je ontmaskerd wordt als klokkenluider kan dat vervelende gevolgen hebben, hoe goed je bedoelingen ook zijn. WikiLeaks schijnt daarom een gemodificeerde versie van Tor te gebruiken voor het inzenden van documenten. Global Voices, een netwerk van bloggers en online activisten die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot online informatie, raadt gebruikers daarom aan om anoniem te bloggen via Tor.

En iedereen die zijn privacy belangrijk vindt

Maar ook gebruikers die weinig te maken hebben met internetcensuur of politieke onderdrukking kunnen profijt hebben van Tor. Internetproviders en zoekmachines kunnen jouw surfgedrag monitoren en jouw gegevens doorverkopen aan adverteerders. Of stel dat jij wordt lastig gevallen, en je wil je locatie (die soms met behulp van je IP-adres te achterhalen is) niet prijsgeven. En ook als jij anoniem wil zoeken naar gevoelige onderwerpen zoals ziekten, abortus en religie dan is Tor een goede optie.

Niet zaligmakend

Maar let op: hoewel Tor een handig hulpmiddel is, is het niet zaligmakend. Tor voorkomt dat jouw IP-adres bekend wordt bij de websites die je bezoekt. Het is altijd verstandig om je verkeer te versleutelen zodat je verkeer moeilijker kan worden afgeluisterd (juist omdat jouw verkeer via allemaal Tor-servers gaat). En je moet er natuurlijk op blijven letten dat je geen persoonlijke informatie weggeeft op websites door bijvoorbeeld formulieren in te vullen. Want dan kan zelfs Tor je niet helpen.

Benieuwd naar Tor? Lees hier meer over hoe je het kan installeren én veilig kan gebruiken.

 1. pom

  Damn, is abortus nou nog steeds een gevoelig onderwerp.

 2. John

  Wat misschien wel goed is om te melden: voor mensen die niet willen dat een profiel wordt aangelegd door websites, zoekmachines of advertentie-verkopers is het belangrijker om je cookies goed te beheren. Want al is je ip-adres niet traceerbaar, die cookies blijven werken. Tip: uitschakelen third-party cookies kan een goed begin zijn.

 3. No Tor

  Zou een VPN als Mullvad toch niet beter zijn?

  security.nl/artikel/36637/1/BitTorrent_lekt_IP-adres_duizenden_Tor-gebruikers.html
  security.nl/artikel/16900/1/Ambassade_e-mail_onderschept_via_Tor.html
  security.nl/artikel/33330/1/Tor-ontwikkelaar%3A_Infrastructuur_niet_te_vertrouwen.html
  security.nl/artikel/15625/Onderzoeker_hackt_Tor_om_pedofielen_op_te_sporen.html
  security.nl/artikel/14635/JavaScript_maakt_anoniem_surfen_met_Tor_onmogelijk.html

 4. Alexander

  @No tor Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal gevolg van softwarefouten in de client software (niet Tor). Dit soort problemen heb je ook last van als je gebruik maakt van een VPN.

 5. Johan

  Mijn vraag/opmerking is waarom geeft Bits of Freedom enkel de suggestie om de “Tor” anonimisering methode op internet te gebruiken terwijl er toch, volgens Wikipedia (zie link http://nl.wikipedia.org/wiki/Anoniem_surfen) ook de veel veiliger 12P (I2P ) methode bestaat??

  • Ot van Daalen

   Er zijn inderdaad verschillende technieken om je anonimiteit op internet te beschermen. Tor is een van de programma’s, maar zeker niet het enige programma. Dank voor je suggestie.

  • Jep

   Misschien omdat i2p lastig is te gebruiken, terwijl Tor met de Tor-browser bundle direkt werkt?

   i2p moet geïnstalleerd worden, eist java, de browser moet ‘geproxied’, je moet naar poorten kijken, het duurt een poos voordat het opstart, uiterst verwarrend hoofdscherm.. i2p is echt nog iets voor nerds.

   Moet wel erbij zeggen dat er verrassend veel mee mogelijk is en als je zegt dat het veiliger is geloof ik dat meteen. Maar ik vind het erg lastig te snappen.

 6. Zo vind je een goed alternatief voor Gmail « Bits of Freedom

  […] Maakt gebruik van het Tor-netwerk. Claimt de nadruk op privacy te leggen, maar vanwege de anonimiteit is het moeilijk om een beeld te […]

 7. Anoniem

  TOR is belangrijk. Of ik daar veilig ben of niet ik laat me niet gek maken en blijf het gebruiken ik gebruik het om mijn familie uit iran te helpen maar ook tor is helaas niet veilig en is traceerbaar door politie en justitie zoals de fbi maar velen weten dit niet bedrijven kunnen dat niet maar justitie wel alleen men maakt dit niet bekend en dat is hun tegniek daarom niet misbruiken tor ze verzameln veel die klote overheden schandalig!!

  Maar TOR is wel veilig en sommige plaatsen reactie van dat het te traceren is onzin je moet je zelf beveiligen en tor geeft dat ook duidelijk aan geen systeem is 100% water dicht maar je moet java enz uitschakeln

  groet Anoniem

 8. Anoniem

  aangezien bijna alle servers tor relais enz van de nsa cia en de veiligheids diensten zijn is tor een wasse neus

  traceerbaar

  groet Anoniem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.