• Menu

0 recente resultaten

Foto: Daniel Rose

Tor: waarom anonimiteit op internet belangrijk is

We lezen de laatste tijd vaker over de anonimiseringstechnologie Tor, ooit ontwikkeld door het Amerikaanse leger met als doel de communicatie van de overheid te beschermen. Het lijkt wel alsof Tor alleen geschikt zou zijn voor criminelen. Niets is minder waar: anonimiteit op internet is voor heel veel mensen belangrijk. Wij sommen er drie voor je op.

Maar eerst: hoe werkt Tor?

Wanneer je een website bezoekt, wordt er vaak een rechtstreekse verbinding tussen jouw computer en de website gelegd. Via het IP-adres van de computer is jouw identiteit vervolgens te achterhalen, bijvoorbeeld als jouw internetprovider je NAW-gegevens prijsgeeft.

Bij internetverkeer via een Tor-netwerk loopt de verbinding tussen jouw computer en de bezochte website willekeurig via een groot aantal anonieme servers over de hele wereld. Websites kunnen alleen het IP-adres van de laatst bezochte server achterhalen, waardoor jouw identiteit veel beter beschermd is. Op die manier kan je met Tor anoniem het internet op.

Anonimiteit is belangrijk voor journalisten

En dat is maar goed ook. Journalisten en burgers kunnen via Tor toegang krijgen tot geblokkeerde websites in landen waar geen internetvrijheid is, zoals China. Zo kunnen ze onderzoek doen naar informatie waarvan de overheid niet wil dat die wordt verspreid. Tijdens de opstand in Egypte zetten jongeren bijvoorbeeld filmpjes op Facebook en Twitter en riepen zo op tot protest. De overheid reageerde daarop door deze en andere buitenlandse websites te blokkeren. Via Tor konden Egyptenaren deze websites alsnog bereiken. Het aantal Egyptische Tor-gebruikers verviervoudigde van de ene op de andere dag.

Anonimiteit is belangrijk voor klokkenluiders

Ook klokkenluiders en activisten maken gebruik van Tor om anoniem misstanden en corruptie aan de kaak te stellen. Want als je ontmaskerd wordt als klokkenluider kan dat vervelende gevolgen hebben, hoe goed je bedoelingen ook zijn. WikiLeaks schijnt daarom een gemodificeerde versie van Tor te gebruiken voor het inzenden van documenten. Global Voices, een netwerk van bloggers en online activisten die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot online informatie, raadt gebruikers daarom aan om anoniem te bloggen via Tor.

En iedereen die zijn privacy belangrijk vindt

Maar ook gebruikers die weinig te maken hebben met internetcensuur of politieke onderdrukking kunnen profijt hebben van Tor. Internetproviders en zoekmachines kunnen jouw surfgedrag monitoren en jouw gegevens doorverkopen aan adverteerders. Of stel dat jij wordt lastig gevallen, en je wil je locatie (die soms met behulp van je IP-adres te achterhalen is) niet prijsgeven. En ook als jij anoniem wil zoeken naar gevoelige onderwerpen zoals ziekten, abortus en religie dan is Tor een goede optie.

Niet zaligmakend

Maar let op: hoewel Tor een handig hulpmiddel is, is het niet zaligmakend. Tor voorkomt dat jouw IP-adres bekend wordt bij de websites die je bezoekt. Het is altijd verstandig om je verkeer te versleutelen zodat je verkeer moeilijker kan worden afgeluisterd (juist omdat jouw verkeer via allemaal Tor-servers gaat). En je moet er natuurlijk op blijven letten dat je geen persoonlijke informatie weggeeft op websites door bijvoorbeeld formulieren in te vullen. Want dan kan zelfs Tor je niet helpen.

Benieuwd naar Tor? Lees hier meer over hoe je het kan installeren én veilig kan gebruiken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag