My name is me: goede redenen voor anonimiteit op internet

Anti-WiFi verf. Kende jij het al? [recensie Pulsar]

Datalek: beleggen is risico’s nemen

Vorige week donderdag gingen vrijwilligers van Bits of Freedom naar de bioscoop om de Nederlandse première van de Vlaamse film Pulsar te zien. Vrijwilliger Hans schreef voor ons deze korte recensie.

Pulsar is een verkenning van de effecten van moderne technologie op de manier waarop wij met elkaar communiceren. Naast Samuel, die in een beklemmende sfeer paranoïde wordt van het idee dat er via zijn computer iemand tussen hem en zijn geliefde in New York komt, is er ook een hoofdrol weggelegd voor een onverwachte protagonist: Anti-WiFi verf.

Samuel probeert om met deze verf zijn netwerk tegen “hakkers” te beschermen. De verf is geen uitvinding van de filmmaker, maar blijkt echt te bestaan. In de film zorgt de verf ervoor dat Samuel niet alleen zijn indringers buiten sluit, maar ook dat hij zichzelf compleet isoleert van de buitenwereld. In het echte leven kun je waarschijnlijk beter deze online zelfverdediging tips van Bits of Freedom ter harte nemen.

 1. Joris

  Moet je nog wel beschermende folie over je ramen plakken.. je kan natuurlijk ook gewoon wifi uitschakelen.

 2. Roel

  ik prefereer dan toch een hoedje van ilverfolie, lekker mobiel weet je

 3. Henk

  WiFi verf is dus gewoon een vloeibare Faraday’s cage.

 4. Ante

  Ik zag de film ook, met dank aan een kaartje via Bof.

  Samuel wil via internet dezelfde nabijheid met zijn vriendin als in het gewone leven. Dat maakt hem kwetsbaar, verstoringen komen hard aan. Hoeveel kunnen we van techniek verwachten? Hij wil te veel.

  Er zitten een aantal heel mooie beelden in de film. Om die reden de moeite waard. De film deed me ook aan De donkere kamer van Damokles van Hermans denken, in de zin dat je niet meer weet of dingen daadwerkelijk gebeuren of alleen in het hoofd van Samuel. Er zijn aanwijzingen voor beide mogelijkheden.

  Jammer aan de film vind ik dat er geen keuzemomenten zijn, het gaat vanaf het begin bergafwaarts. Ik vind films spannender als er momenten zijn waarop gekozen moet worden – en dan ontbreekt het de hoofdpersoon net aan een stukje informatie, of heeft ie een karakterfoutje, of hij loopt iemand net mis, etc. Van die dingen die ons allemaal overkomen. Samuel zit vanaf het begin in een tunnel. Waardoor hij ook mij, als kijker, minder bereikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.