• Menu

0 recente resultaten

My name is me: goede redenen voor anonimiteit op internet

Het lijkt zo aantrekkelijk, het afschaffen van anonimiteit op internet. Trolls kunnen zich niet langer verschuilen achter schimmige nicknames. Stalkers en pesters kunnen ter verantwoording geroepen worden. Of niet? Anonimiteit is belangrijker dan je denkt.

Het lijkt wel een trend. Eerst eiste Facebook dat gebruikers hun eigen naam gebruiken. En ondanks veel protest besloot Google+ hetzelfde te doen. Tegelijkertijd meende Randi Zuckerberg, marketingdirector bij Facebook en de zus van, dat het maar helemaal afgelopen moet zijn met online anonimiteit. Veel makkelijker en veiliger.

Toch kleven daar grote nadelen aan. Mensen hebben goede redenen om niet hun echte naam te gebruiken. De onlangs opgerichte website My Name is Me portretteert allemaal internetters die pseudonimiteit (en daaraan verbonden anonimiteit) belangrijk vinden.

Zo zijn er beroepen waarbij het belangrijk is dat je anoniem blijft. Een lerares heeft het recht om haar mening te geven over controversiële onderwerpen. Maar dit kan voor conflicten zorgen wanneer leerlingen en ouders meelezen. Dan is het prettig dat je die mening onder een pseudoniem kan publiceren.

Maar je kan ook anoniem willen blijven om jezelf te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan personen die last hebben van stalkers of slachtoffer zijn geweest van geweld. Als jouw gedrag op internet altijd terug te leiden is naar jouw persoon wordt het opeens een stuk minder aantrekkelijk, of zelfs gevaarlijk, om deel te nemen aan een discussie. Een slachtoffer van misbruik vat het samen:

“Forcing me to use my legal name online silences my voice on many topics including politics and mental health. It forces me to choose between my safety and my voice.”

Ook de internetrevolutie in het Midden-Oosten zou zonder anonimiteit heel anders zijn gelopen. In een totalitair regime denk je wel twee keer na voordat je onder je eigen naam kritiek uit op de regering – want misschien beland je in de gevangenis of nog wel erger.

De lijst van redenen is eindeloos en iedereen heeft zijn eigen motieven. Maar voor ons is het uitgangspunt duidelijk: iedereen moet de mogelijkheid hebben om anoniem deel te nemen aan publieke discussies. Natuurlijk: pesterijen en trolls zijn erg vervelend, maar laten we nadenken over betere manieren om daarmee om te gaan dan het afschaffen van anonimiteit.

Gebruik jij wel eens pseudoniem? En waarom wel/niet? We horen het graag in de reacties! (En dat mag onder een pseudoniem.)

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag