Datalek: beleggen is risico’s nemen

Lancering Privacy Inzage Machine leidt tot Kamervragen

Nieuwsbrief: Wie weet wat van mij? PIM helpt

Naar aanleiding van de lancering van de Privacy Inzage Machine en het artikel dat de Telegraaf daarover publiceerde, hebben Kees Verhoeven en Gerard Schouw (beiden D66) Kamervragen gesteld. Ze vragen om meer bevoegdheden voor het College bescherming persoonsgegevens als jouw inzageverzoek niet correct wordt afgehandeld.

De Kamerleden vragen aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) of het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) de mogelijkheid moet krijgen om een boete op te leggen in het geval dat jouw verzoek om inzage of correctie van jouw gegevens niet correct of gebrekkig wordt afgehandeld. Ook vragen zij zich af of het Cbp geen richtsnoer moet uitgeven waarin staat hoe instanties met de verzoeken om moeten gaan.

Verder staat in de Wet bescherming persoonsgegevens opgenomen dat het Cbp een bemiddelende rol kan spelen op het moment dat jouw aanvraag niet correct wordt behandeld. De Kamerleden pleiten er voor dat deze rol van het College meer gewicht krijgt. Ook zou het niet meer mogelijk moet zijn voor de instantie aan wie het verzoek is gedaan om het advies van het Cbp naast zich neer te leggen.

Wij zijn erg blij dat de Kamer zich ook hard maakt voor de bescherming van jouw gegevens. We zijn erg benieuwd naar de antwoorden. Via deze website zullen we daarvan verslag doen.

Bits of Freedom pleit al langer voor meer openheid over de over jou opgeslagen gegevens bij overheid, bedrijven en organisaties. Daarom hebben we afgelopen weekend de Privacy Inzage Machine geïntroduceerd. Wil je zelf weten welke gegevens de overheid, bedrijven en organisaties over jou hebben opgeslagen? Doe dan een inzageverzoek via onze Privacy Inzage Machine.

  1. Jeroen B

    Rare is dat ik via de legitimatie, bedrijven nog meer informatie verstrek over mij, geen goede oplossing.
    verzin een systeem zonder nog meer data cadeau te geven aan bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.