• Menu

0 recente resultaten

Wie weet wat van mij? PIM helpt

Je digitale schaduw is enorm. Je staat geregistreerd in vele honderden, zo niet duizenden, databanken, verspreid over bijna net zoveel organisaties. Weet jij wat ze van je weten?

Een aantal van die registraties weet je zonder twijfel wel te noemen, zoals je medisch dossier bij je huisarts en de gegevens over het abonnement van je mobiele telefoon. Misschien heb je wel een idee van wat je telefoonaanbieder vastgelegd heeft, maar je weet het zeker niet van de organisaties waar je niet eens bij stil staat.

En weet je ook precies wat in je medische dossier is vastgelegd? Waarschijnlijk niet. Toch is het meestal niet heel moeilijk om daar achter te komen: je kunt de organisaties er gewoon om vragen.

Je hebt het recht om inzage te krijgen in wat bedrijven over je hebben vastgelegd. Fouten mag je corrigeren en – als de registratie niet nodig is – ook gegevens weer verwijderen. Daar is een wet voor. Een wet die je het recht geeft om te controleren of de registratie van jouw gegevens juist, volledig, relevant en rechtmatig is.

Om het je makkelijker te maken hebben zo’n 15 vrijwilligers van Bits of Freedom de Privacy Inzage Machine (PIM) gebouwd. In drie simpele stappen stel je de brief op waarmee je inzage in jouw gegevens kan vragen. We hebben zo’n 200 bedrijven geselecteerd waar je uit kan kiezen. Nadat je je contactgegevens hebt opgegeven kun je de brief aan de bedrijven uitprinten. Samen met een kopie van je identiteitsbewijs is dat voldoende om inzage te krijgen.

We zijn benieuwd naar je ervaringen! Krijg je een volledig antwoord van je telefoonaanbieder op je inzageverzoek? Wat bewaart je energieleverancier van je? En met wie deelt jouw supermarkt je gegevens? Is het antwoord onvoldoende, hou ons dan op de hoogte.

Om te weten wat ze van je weten doe je nu een verzoek. Start PIM!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag