• Menu

0 recente resultaten

Europees privacyonderzoek: Nederlanders slecht geïnformeerd

Wij vinden privacy belangrijk, toch? Hoe denken andere Europeanen hier eigenlijk over? Recentelijk is een nieuw onderzoek gepubliceerd door de Eurobarometer. Hierin wordt getoond hoe Europeanen omgaan met hun online gegevens en hoe zij tegenover privacy staan. Met name de Nederlandse houding valt ons erg op.

Persoonlijke gegevens

Wanneer je gebruik maakt van online diensten geef je vaak toegang tot je persoonlijke gegevens. Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Europeanen het er bij vindt horen. Maar liefst driekwart vindt dat dit onderdeel is van het huidige, moderne leven. Nederland zit iets onder het gemiddelde met 72%.

Opvallend is dat ruim 90% van de Nederlanders aangeeft dat financiële informatie persoonlijk is. Dit is een van de hoogste percentages van alle landen. Het percentage ligt zelfs nog iets hoger bij de personen die ook online winkelen en dus hier vaker toegang tot geven.

Ook blijkt dat we ons zorgen maken over wat er met de verzamelde data gebeurt. 70% heeft het idee dat overheden en bedrijven onze gegevens gebruiken voor andere zaken dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Op de vraag “Should your specific approval be required before any kind of personal information is collected and processed?” antwoord  74% “ja, in alle gevallen”.

Voorwaarden

Iets meer dan de helft van de Europeanen geeft aan de privacy voorwaarden te lezen. Nederlanders zijn hier helemaal slecht in. Slechts 46% kijkt naar de voorwaarden voordat ze hun gegevens weggeven. Hiermee komen we op een treurige een-na-laatste plaats. Alleen de Denen negeren het nog vaker. 70% geeft wel aan dat ze hun internetgedrag aanpassen nadat ze de voorwaarden hebben gelezen. Dit door bijvoorbeeld zo min mogelijk informatie weg te geven.

Right to be forgotten

Een belangrijk punt is dat 75% van alle Europeanen aangeeft dat ze de mogelijkheid willen om hun gegevens op elk moment te verwijderen uit databanken, het zogenoemde ‘right to be forgotten’. Er bestaat veel onduidelijkheid over hoe lang gegevens worden bewaard en wat er mee gebeurt. Het verwijderen van gegevens is nu iets wat nagenoeg onmogelijk is. Probeer maar eens van je Facebook account af te komen. En als dit je al lukt, staan nog steeds jouw gegevens opgeslagen in hun database. Ook hier valt de houding van Nederlanders weer op. Slechts 64% vindt dat hij zijn gegevens altijd moet kunnen verwijderen. Hiermee komen we op de allerlaatste plaats in het rijtje.

Inzicht

We zijn dus niet goed op de hoogte van wat er met onze gegevens gebeurt en waar ze terecht komen. Ook is onduidelijk welke gegevens nu precies verzameld worden en door wie. Het is erg lastig om hier achter te komen. Bijna niemand weet daardoor meer wat bedrijven nu precies van ons weten. Bits of Freedom gaat je helpen om hier meer inzicht in te krijgen. Morgen zullen we hierin de volgende grote stap nemen. Hou daarom de website goed in de gaten!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag