Interessante Kamerstukken – week 24

Verder onderzoek meeluisteren providers noodzakelijk

Dreigingsanalyses cybercrime meestal ongeloofwaardig

In mei 2011 bleek dat de telecomproviders meeluisterden naar het verkeer van hun gebruikers, met behulp van de omstreden techniek Deep Packet Inspection. Het Openbaar Ministerie, de privacytoezichthouder CBP én de telecomtoezichthouder OPTA zijn vervolgens onderzoeken gestart. OPTA heeft de eerste bevindingen van haar onderzoek op 30 juni gepubliceerd, en de conclusie is: providers hebben de wet mogelijk overtreden, maar verder onderzoek is noodzakelijk.

Het rapport van OPTA (PDF) blijft erg oppervlakkig. OPTA heeft vier vragen onderzocht: (i) is verkeer geanalyseerd, (ii) waarom is dat gebeurd, (iii) hoe is dat gebeurd en (iv) is dat in strijd met de Telecomwet? OPTA stelt vast dat alle aanbieders gegevensstromen en applicaties hebben geïdentificeerd en de analyse soms “op diep niveau” plaatsvond. Ten aanzien van de vraag waarom dat is gebeurd, gaat OPTA slechts af op de verklaring van de providers: “met het oog op het zo goed mogelijk afwikkelen van het verkeer en het optimaliseren van de dienstverlening”. En de vraag hoe dat is gebeurd laat OPTA helemaal onbeantwoord. Terwijl dat juist één van de vragen van haar onderzoek is.

OPTA gaat gelukkig iets dieper in op de vraag of hiermee de wet is overtreden. Dit hangt volgens OPTA vooral af van of de privacy van de internetter is geschonden, en dat is een onderwerp waar het CBP meer expertise heeft. Daarom zal OPTA de resultaten van haar onderzoek doorsturen naar het CBP, zodat die nader onderzoek kan doen.

Kortom: de bal ligt nu bij het CBP, en we hopen dat die serieuzer onderzoek doet naar de meeluisterpraktijken van de providers. Want één ding wordt hierdoor nogmaals bevestigd: de providers hebben de inhoud van ons verkeer geanalyseerd, soms zelfs op diep niveau. Genoeg reden om precies uit te vinden wat daar is gebeurd – en misschien nog wel gebeurt -, ook door het Openbaar Ministerie.

 1. Tjerk Zweers

  Zowel T-Mobile als Vodafone comprimeren afbeeldingen die met http over hun mobiele netwerk worden verstuurd. JPG plaatjes (in webpagina die je via bijv. een dongle binnenhaalt) worden dermate gecomprimeerd dat de kwaliteit echt bedroevend is. FTP blijft wel goed.
  In feite is dit ook een vorm van meeluisteren: Alle plaatjes worden door de proxy van de provider gescand en waar mogelijk gecomprimeerd. Behalve de gebruikelijke privacy kant van dit gegeven, is er ook sprake van een technische wanprestatie. De provider levert geen normaal internet, maar een waterig aftreksel.

 2. Michael

  Tjerk, dat is gewoon het technische gedeelte van het netwerk opereren, dat kan je niet privacyschendend noemen aangezien het een operatie is waarbij de computer het comprimeert en dan weer ‘vergeet’ (dus wist) – een operatie van (milli)seconden. Dat is heel anders dan datgene waar DPI en dat soort technieken voor staan.

 3. Anonymous

  @Michael
  Met technische hulpmiddelen je dataverkeer bekijken en veranderen is geen ingrijpen, verminderen van prestaties, verwateren van internet en kan niet tot privacy schending leiden?

  Het is toch wel bijzonder dat sommige burgers nog erger zijn dan de provider het ooit zou durven brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.