• Menu

0 recente resultaten

Historische dag voor internetvrijheid – de eindscore

Vanmiddag is eindelijk gestemd over de Telecomwet. In de afgelopen weken werden de debatten uitgesteld, werd de stemming uitgesteld en werd tot slot zelfs een stemfout gemaakt. De spanning zat er in elk geval goed in. En nu is de wet echt door de Tweede Kamer. Maar wat betekent het voor jou als internetter? Bekijk ons scorebord en je ziet het direct. We mogen trots zijn met z’n allen!

Voordat we beginnen met de analyse willen we eerst jullie een compliment geven. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel Nederlandse internetters zich hebben gemengd in dit debat over internetvrijheid. Op blogs, Twitter, Facebook, noem maar op. Deze uitkomst is daarom echt een overwinning voor de Nederlandse internetgemeenschap. Gefeliciteerd!

Een open internet
Nederland vervult een ware voortrekkersrol in Europa door netneutraliteit in de wet vast te leggen. Internetaanbieders mogen hierdoor specifieke diensten via internet, zoals internettelefonie, niet beperken of extra tariferen. Dat betekent niet alleen dat een WhatsApp tax verboden wordt. Netneutraliteit leidt ook tot een grotere keuzevrijheid voor jou. Dat resulteert in lagere communicatiekosten, ongeacht van de gebruikte diensten, en geeft innovatieve bedrijven een eerlijke kans.

Het wetsvoorstel is afkomstig van D66, PvdA, GL, SP en de PVV en is gesteund door de PvdD, CU en het CDA. Alleen de VVD en de SGP stemden tegen.

De SGP en het CDA hadden ook nog voorgesteld om een extra uitzondering te maken op netneutraliteit. Dit zou filtering op basis van ideologische motieven mogelijk maken. De CU, SP en de VVD stemden voor. En ook de PvdA deed dat, door een stemfout. Zij wilden eigenlijk (net als GL, D66, PVV en de PvdD) tegen stemmen. Aanstaande dinsdag zal de PvdA deze blunder goedmaken.

Een internet waar je niet afgeluisterd wordt door je provider
Nog een reden voor blijdschap. Ongeveer 5 weken geleden gaven providers nog toe de omstreden techniek Deep Packet Inspection te gebruiken om het internetgedrag van hun eigen klanten te volgen. Dit zorgde voor veel onrust. Sommige klanten hebben zelfs aangifte gedaan.

Deze mensen vinden nu gehoor in de Kamer, want D66, PvdA en GL dienden een voorstel in waardoor jouw briefgeheim ook geldt tegenover je provider. De inhoud van jouw internetverkeer mag alleen door je provider worden ingezien in uitzonderlijke gevallen, of als je daarvoor uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven. Die toestemming moet je bovendien altijd kunnen intrekken.

Dit voorstel is gesteund door de SP, PvdD, SGP, PVV, CU en het CDA. Alleen de VVD stemde tegen,

Een internet waar je toegang toe houdt
Uit onderzoek van ons blijkt dat huidige algemene voorwaarden van internetaanbieders het mogelijk maken om internetters lichtvaardig af te sluiten. Met deze wetswijziging wordt dat voorkomen: jouw internetverbinding mag alleen in een beperkt aantal gevallen worden afgesloten, bijvoorbeeld als je niet betaalt, of als sprake is van fraude.

Het wetsvoorstel is van de hand van de PvdA, D66 en GL en werd gesteund door de SP, PvdD, CU, SGP en het CDA. Ook hier stemde alleen de VVD tegen.

Een internet waar je niet stiekem gevolgd wordt door adverteerders
De meeste internetgebruikers weten niet hoe vaak, en door wie hun surfgedrag gevolgd wordt. Dat terwijl door het gebruik van cookies (en andere technieken) uitgebreide profielen kunnen worden gemaakt. Nu is een stokje gestoken voor het verwerken van persoonsgegevens. Als internetter moet je daar eerst toestemming voor geven.

De PVV en de PvdA dienden samen het amendement in over volgtechnieken. Het werd gesteund door de PvdD, GL, D66 en de SP. De VVD, CDA, SGP en CU stemden tegen.

Opvallende conclusies


Als we dit op een rij zetten, vallen gelijk een aantal zaken op. Het eerste is dat D66, PvdA en GL hier enorm hard aan gewerkt hebben. Zij verdienen hiervoor echt complimenten. Maar ook een kleinere partij als de PvdD staat pal voor internetvrijheid!

Ook de sterke houding van de PVV valt op. Toen het ging over netneutraliteit en om de privacy van internetgebruikers, hebben zij zich hard gemaakt voor de internetters.

En het laatste dat opviel is dat de VVD als enige tegen al deze voorstellen heeft gestemd. Niet alleen dat, ook stemden ze voor het voorstel van de SGP waarmee filtering van de verbinding door de provider toegestaan blijft. Dat hadden we niet verwacht.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag