Net neutrality in The Netherlands: state of play

Twee christendemocratische beginselen over privacy

Datalek: 80.000 abonnees nieuwsbrief zijn attractief

Vorig weekend waren we bij het voorjaarscongres van het CDJA uitgenodigd. De standpunten van het CDJA op het gebied van privacy en veiligheid zijn daar besproken en aangenomen. Het raadsstuk van het CDJA laat overtuigend zien dat privacy past in de christendemocratische principes. Wij hebben aan de hand van dit stuk twee principes verder uitgewerkt.

 • Het eerste is het beginsel van “gespreide verantwoordelijkheid“. Dat betekent dat de overheid zich terughoudend opstelt en waar mogelijk zaken over laat aan mensen en hun verbanden. Zo voorkom je, aldus de christendemocraten, een “betuttelende overheid”. Dat geldt ook voor de opslag van gegevens over mensen.
  Daarbij past ook dat de overheid pas sturend optreedt als dat noodzakelijk is. Het is dan ook op zijn plaats om kritisch onderzoek te doen naar de noodzaak van maatregelen die ingrijpen in de soevereine kringen van mensen.
 • Het tweede is het beginsel van “rentmeesterschap“. Dat betekent dat mensen de aarde in goede staat moeten achterlaten voor volgende generaties. De eerste associatie is met het milieu, maar dit gaat ook over ons digitale ecosysteem. We moeten zorgen dat de volgende generatie kan blijven genieten van de mogelijkheden van informatietechnologie.
  Iedere keer dat privé-gegevens lekken op internet, is dat een aanslag op ons digitale milieu. Die lekken kunnen we niet meer terugdraaien en kunnen wel leiden tot schade voor de betrokkenen, bijvoorbeeld door identiteitsfraude. Dat betekent dat we terughoudend moeten zijn met de opslag van gegevens Рwant wat je verzamelt kan je ook kwijtraken Рen gegevens bijzonder goed moeten beveiligen.

We hopen dat het CDA nota neemt van het raadsstuk en de lovenswaardige standpunten van het CDJA omarmt in haar eigen programma. Vertel hieronder je eigen verhaal over waarom privacy past bij de christendemocratische beginselen.

 1. Max

  Je kent toch de christen wel? Er is voor iedere mening wel een passende bijbeltekst te vinden.

 2. Alexander

  Wat is de bron van het tweede beginsel? Ik heb het raadstuk gelezen maar ik kon het niet vinden.

 3. Ot van Daalen

  @Alexander: het raadstuk gaat daar inderdaad niet over, maar is onze eigen inbreng.

 4. Alexander

  @Ot Het probleem dat ik heb was dat rentmeester zijn van een digitaal ecosysteem, is dat het in “goede” staat moet worden gehouden en dat dan dus aan Christelijke normen moet worden getoetst (inclusief informatiestromen).

 5. Ot van Daalen

  @Alexander: Dat is inderdaad ook een manier om ernaar te kijken. Maar daar zou je kunnen verdedigen dat het eerste beginsel (souveriniteit in eigen kring / gespreide verantwoordelijkheid) betekent dat informatiestromen door de kring zelf moeten worden gefilterd / beheerd.

 6. tifkap

  @Max : niet zo cynisch.. het maakt niet uit hoe je er komt, als je er maar komt.

 7. tifkap

  Het lijkt mij dat katholieken (tot 1853 was de katholieke kerk in Nederland op zijn minst een achtergestelde religie) en de joden maar al te goed weten dat vrijheid van geweten valt of staat met privacy.

  Een systeem dat alles van je weet, en geen ruimte openlaat voor geheimen laat geen ruimte open voor afwijkende meningen en/of religies. Uiteindelijk keert zo’n systeem zich tegen iedereen die afwijkt van de gemene deler.

 8. Emil

  @ tifkap

  Mag ik u aanraden de geschiedenis toch eens wat beter door te nemen?!
  http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?t=show&id=1700

  maar ja sinds het christendom is overgenomen door de romeinse staat (zie ook openbaringen) is het christendom gebruikt ter onderdrukking en beinvloeding mensen poitiek en landen.
  Vergeet de zelfverrijking niet te noemen d.m.v. roofoorlogen en natuurlijk goddelijke belasting die internationaal geheven werd/word (duitsland bijv.)
  Het is ook niet voor niks dat de paus een lap grond, afgesneden van italie ,gekregen heeft tot persoonliijk land van een fascist mussolinie, dat die dealtjes met de maffia heeft hitler nooit gekozen was zonder de hulp paus en de hulp na de oorlog aan nazi’s en het diiebare nazigoud.

  Nee christendom is gestorven anno 345 nc (na de genocide op de echte,vroege christenen)
  Het enigste wat nog over is gebleven is een boek, op verschillende manieren vertaald

  o ja hoe zit het nou ook al weer eens met die dode zeerollen?
  Is alles (de waarheid) al vrijgegeven? of hebben ze dat geschrift nog steeds gegijzeld.
  (de kerk houdt enorm van mensen dom te houden!,dat geeft hun macht)

  Wat ben ik blij dat de kek uit alledaags leven is verdwenen!!!!
  Weg met opgelegde wereldvisie van de vieze wereldpolitiek.
  Kijk voor de grap eens naar de standpunten over vrouwen,homo’s e.d. minderheden/zwakkeren.

  Zoals de bijbel zelf zegt aan de vruchten herken je waar geloof.

 9. Alexander

  @Ot ohja, zo zou je het kunnen interpreteren. Ik heb geen idee hoe christendemocraten dat zouden interpreteren. Mocht een christendemocraat dit lezen, ik ben wel benieuwd hoe je dit interpreteert.

 10. tifkap

  @Emil

  Ik denk dat jouw post het belang van vrijheid van geweten beter ondersteund dan mijn argument.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.