Datalek: 80.000 abonnees nieuwsbrief zijn attractief

Onduidelijkheid aantal bevragingen bewaarplicht 2010

e-G8: regeringsleiders erkennen belang open internet

Als gevolg van de bewaarplicht moeten internet- en telefoonaanbieders jouw klantgegevens en je belgedrag een jaar opslaan. Het ministerie van Justitie schatte eerder het totaal aantal historische bevragingen in 2010 op 85.000. Het is een raadsel waarom het ministerie nu in haar jaarverslag aanzienlijk minder bevragingen noemt.

De vorige minister van Justitie schreef in een brief aan de Europese Commissie dat het aantal bevragingen op grond van de bewaarplicht sinds begin vorig jaar wordt bijgehouden. In de Nederlandse inbreng voor de Europese evaluatie van de dataretentie richtlijn schatte de minister het totaal aantal vragen door opsporingsinstanties over historische gegevens  in 2010 op ongeveer 85.000.

In het recent uitgebrachte jaarverslag verantwoordt het ministerie van Veiligheid en Justitie het gevoerde beleid. Hierin telde het ministerie in de laatste zes maanden van vorig jaar 24.012 aanvragen voor historische gegevens. Dat zijn gegevens die minstens een dag oud zijn. Deze hebben zowel betrekking op verkeersgegevens (wie belde waar en wanneer met wie) als op identificerende gegevens (aan wie behoort dit telefoonnummer of IP adres toe).

Het is een raadsel waarom het ministerie alleen getallen over de tweede helft van 2010 heeft opgenomen in het jaarverslag. Er van uitgaande dat het aantal bevragingen door het jaar heen constant is, is het totaal aantal bevragingen in 2010 bijna 50.000. Ook dat aantal leidt weer tot vragen. Hoe komt het dat het ministerie in september nog ‘op basis van de huidige ervaringen‘ het totale aantal meer dan 35.000 hoger inschatte? Hebben de opsporings- en inlichtingendiensten in de eerste helft van 2010 dan zoveel meer bevragingen gedaan?

De onduidelijkheid onderstreept maar weer eens de noodzaak voor meer transparantie over wat de overheid met jouw gegevens doet. De overheid slaat steeds meer en steeds langer op waar jij bent en met wie je contact hebt gehad. De bevraging van die gegevens is al jarenlang erg slordig, waarbij de opsporings- en inlichtingendiensten structureel de wet overtreden. Als ook de verantwoording over het gebruik van de gegevens door het ministerie ondermaats is, blijft er nog wel heel weinig over van jouw privacy. Wanneer gaat de overheid nu eens duidelijk maken wat ze met je gegevens doet?

 1. Keelontsteking

  Ik vind het sowieso raar dat de bewaarplicht er überhaupt nog steeds is. Zeker als je kijkt naar de ophef dat DPI heeft veroorzaakt, zou je denken dat het door justitie in kunnen zien van je verkeer ook aan banden zou moeten worden gelegd. Laat weer eens zien hoe schijnheilig ze daar zijn.

 2. ervaringsdeskundige

  Geloof me op mijn woorden dat ze gewoon geen exacte cijfers kunnen geven omdat de administratie bij politie/justitie niet op orde is. Wie wat hoe vaak bevraagt wordt gewoon niet consistent bijgehouden.

 3. Rejo Zenger

  @Ervaringsdeskundige: Dank je wel voor je reactie. Als je concretere informatie hebt, dan horen we dat graag van je. Als je het niet in een commentaar wilt plaatsen, dan kun je ook mij een e-mail sturen op rejo.zenger@bof.nl. Bij voorbaat dank!

 4. Maakbare samenleving

  100 jaar geleden was het ook niet alles, maar wat een verschil met nu. De staat is totalitair. Fluweel, maar totalitair. Overal zijn regels voor en iedereen ligt onder een loep. Privacy is een gunst geworden in plaats van een vanzelfsprekend grondbeginsel. Democratiche inspraak bestaat niet als het regenten uitkomt, denk aan EU grondwet en Euro. Er komen continu regels en beperkingen bij. De moderne staat is tot stand gekomen door dezelfde politieke opvattingen die indertijd leidden naar communisme en fascisme. Weinig verschil qua structuur. Merkwaardig om te moeten constateren dat we in een soort DDR leven. Opener en vrijer, maar daar heeft de staat toch niets van te vrezen. Waar de staat wel bang is is men er als de kippen bij. Afluisteren, schaduwen, buitenlandse politie- en inlichtingendiensten faciliteren, uitleveringen. Vliegtuigen met arrestanten op weg naar een martelgevangenis in een dictatuur krijgen ruim baan zonder dat iemand er zich om bekommert. Genoeg dingen om op je hoede te zijn en te blijven. Hoe ouder ik wordt hoe meer ik het cynisme van mijn oma (1909, tweemaal vluchteling) begrijp.

 5. dvdeijk

  Mijn theorie:

  de eerste helft van 2010 stond in teken van verkiezingen. Met Fortuyn als excuus worden dan veel meer mensen gecontroleerd.

  Ik weet niet of dit getal alleen politie opvragingen betreft of ook AIVD (die gaan dacht ik over de bescherming van politici). Zoals het hier verwoord is lijkt mij alle opvragingen.

 6. MathFox

  Als de opsporingsinstanties zo vaak de wet overtreden zou iemand met een artikel 12 procedure vervolging kunnen afdwingen… Je wil toch dat de politie zich aan de privacy beschermende regels houdt.

 7. Yatta

  WOB’je dan maar 🙂 ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.