Kamermeerderheid op de bres voor netneutraliteit

Vorige week bleek dat KPN en Vodafone gebruik maken van het omstreden Deep Packet Inspection (DPI) om in kaart te brengen op welke wijze hun klanten gebruik maken van het mobiele internet. Dit willen ze doen om een hogere rekening voor te schotelen voor sms-en en bellen via internet. Dat nieuws heeft geleid tot actie in de Tweede Kamer. Wat staat er nu te gebeuren? En waarom is dat belangrijk voor internetgebruikers?

Wat is netneutraliteit? En waarom is dat belangrijk?
De bedrijven die jou toegang tot internet geven, internet service providers (ISP’s), deden dat tot voor kort zonder zich met jouw online gedrag te bemoeien. Ze waren neutraal. En dat is goed voor jouw vrijheid. Zo kan jij zelf bepalen welke websites en diensten jij bezoekt. Maar veel internet providers bieden ook andere diensten aan, zoals telefonie. En nu willen sommige van hen delen van jouw internet duurder maken, om hun eigen diensten te bevoordelen. (Lees hier meer over netneutraliteit.) Na het DPI-debacle van KPN is glashelder geworden dat de politiek dit in de toekomst moet voorkomen door binnenkort de Telecomwet te wijzigen.

Kamervragen van Jhim van Bemmel (PVV)
Tijdens het vragenuurtje op 17 mei vroeg Jhim van Bemmel (PVV) aan minister Verhagen of hij vindt dat providers verschillende vormen van internetgebruik anders in rekening mogen brengen. Verhagen liet in zijn antwoord heel duidelijk de mogelijkheid open voor bedrijven om de prijzen de verhogen. Ook Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Martijn van Dam (PvdA) en Bruno Braakhuis (GroenLinks) stelden aanvullende vragen over netneutraliteit. Verhagen deed de toezegging een onderzoek naar het mogelijke tappen van gegevens door KPN en Vodafone binnen twee weken te hebben afgerond.

Motie door Bruno Braakhuis (GroenLinks)
GroenLinks diende op woensdag 18 mei een motie in die ook door de PvdA en de SP werd ondertekend. In deze motie wordt minister Verhagen opgeroepen om ‘in de telecommunicatiewet op te nemen dat telecomaanbieders niet op basis van het soort gebruik van dataverkeer mogen differentiëren en daarmee netneutraliteit te garanderen’. Deze motie werd door alle andere partijen gesteund, behalve door het CDA, de VVD en de SGP.

What’s next?
Dit betekent dat minister Verhagen binnenkort een brief zal moeten voorleggen aan de Kamer met een reactie op de motie Braakhuis. Dat zal waarschijnlijk tegelijkertijd zijn met de uitkomst van het onderzoek naar het gebruik van DPI. Daarna zal de herziening van de Telecomwet in de Tweede Kamer worden besproken. Dan zullen we echt zien welke partijen netneutraliteit hoog in het vaandel hebben staan. Kortom, wordt vervolgd!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.