Bits of Freedom verhuist

Na de privacystorm: 5 praktische tips

The "Virtual Schengen Border" or "Great Firewall of Europe"

De laatste weken was er niet te ontkomen aan de storm met privacy-nieuws. De politie gebruikt gegevens van TomTom, door een hack bij Sony lagen de gegevens (o.a. creditcardgegevens en wachtwoorden) van 77 miljoen PlayStation-gamers op straat, Apple sloeg de locatiegegevens van iPhone-gebruikers in een onbeveiligd bestand op op hun computer en tot slot bleek uit onderzoek van het CBP dat Google onwaarschijnlijk veel persoonlijke informatie heeft opgeslagen door Nederlandse onbeveiligde netwerken ‘af te luisteren’. Wat kunnen we hier nou van leren? Vijf praktische tips op een rij.

 1. Vertrouw niet op grote namen. TomTom, Sony, Apple en Google. Het zijn allemaal grote namen. Deze bedrijven hebben allemaal de beste techneuten in dienst. Toch hebben zij deze privacyschendingen niet voorkomen. Privacy staat blijkbaar niet hoog op de agenda. Je zal dus zelf actie moeten ondernemen om je privacy te beschermen.
 2. Bedenk een ijzersterk wachtwoord. Is jouw wachtwoord je voornaam? Of 123456? Die zijn erg snel te raden of te kraken. Lees daarom hier onze tips voor een sterk wachtwoord.
 3. Gebruik niet telkens hetzelfde wachtwoord. Veel mensen gebruiken voor alle diensten hetzelfde wachtwoord. Als dat ene wachtwoord ineens op straat ligt, staat de deur naar al die diensten open. Voorkom dat en gebruik telkens een ander wachtwoord. Ook daarvoor hebben we tips.
 4. Vul niet alle velden in. Je komt maar al te vaak formulieren tegen met een hele lijst aan invoervelden. Vul ze niet allemaal in. Bedenk je welke informatie de afzender echt nodig heeft. En vul dus niet meer in dan dat.
 5. En bedenk je waarvoor je toestemming geeft. Toegegeven, het laatste wat je voor je plezier doet is algemene voorwaarden doorlezen. Ze zijn vaak erg lang en opgesteld in onbegrijpelijke taal. Toch loont het de moeite om de voorwaarden van diensten die je vaak gebruikt eens door te lezen. Dan weet je in elk geval wat er zoal kan gebeuren met jouw persoonlijke informatie. Bright.nl legt het hier helder voor je uit.


Heb jij nog meer tips? Laat ze hieronder achter in de reacties!

 1. naam(verplicht)

  postbus 7700, 1117ZL schiphol als adres doet het meestal wel goed… en als telefoon mijn faxnummer.

 2. Roel

  Eentje voor bedrijven:
  Realiseer je de verantwoordelijkheid die je hebt als je data opslaat versus de baten. Vraag jezelf af “Moet een gebruiker voor mijn dienst wel een account aanmaken?”
  Gelukkig zie ik bij shops bv steeds vaker dat dit niet hoeft.

 3. Licht

  De storm zal waarschijnlijk meer een klimaatverandering blijken te zijn. Die is niet zo maar weg.
  De genoemde voorbeelden hebben in de media weinig duiding en nuancering gekregen. Dat klimaat zullen we ook nog wel even houden.
  Voor BoF is het wellicht een idee om daar wel in te voorzien en niet alles gewoon over te nemen. Sony was bijv. een echte hack, maar over politie en apple valt nog wel wat meer te zeggen. Zelfs in positieve zin.
  Een interessante achterliggende vraag hierbij is: wat is privacy en waar ligt de grens?
  In dit kader de volgende tips:
  1 bedenk wat je belangrijk vindt aan privacy en veiligheid
  2 neem de moeite om hiervoor maatregelen te nemen
  3 wees terughoudend: niet alles wat kan, moet je ook doen

 4. martijn

  Verdiep je eerst eens in waar het over gaat, voor zo’n bericht met algemeenheden. Kijk hier welke informatie tomtom verzamelt. http://bit.ly/mChtxe

  Ze doen dat anoniem, jouw rijgegevens gaan naar een server, daar wordt het samengevat tot geaggregeerde data, zoals “om 8 uur ‘sochtends is het nogal druk op de A10, dus kun je beter binnendoor rijden”.. Deze informatie is op geen enkele manier een inbreuk op privacy.

  • Daphne van der Kroft

   Hoi Martijn, natuurlijk heb je daarin helemaal gelijk. Een dergelijk kort overzicht doet nooit recht aan alle specifieke gevallen. Dat is ook waar Licht op wijst. Overigens heeft ook TomTom zelf gereageerd op het gebruik van die data door de politie. Kijk bijvoorbeeld op http://www.youtube.com/watch?v=Zc_cGepf1qg. Waar het ons om gaat is dat het gebruik door de politie blijkbaar niet bekend was bij gebruikers, ondanks het feit dat er toestemming voor is gegeven. En dat is precies wat we bedoelen met punt 5. We raden mensen aan om goed te lezen waar je toestemming voor geeft. Dan sta je later ook niet voor verrassingen.

 5. Daphne van der Kroft

  Ha Licht, met dit blog proberen we juist de internetgebruikers praktische tips te geven tegen privacyschendigingen, wat ook de bron is van die schending: Hacken, lekken of bijvoorbeeld doorverkopen van gegevens. Wat dat betreft zijn jouw tips inderdaad een mooie aanvulling. Dank daarvoor!

 6. Ben

  @martijn
  Voordat je een ander vraagt zich ergens in te verdiepen moet je dat eerst zelf wel even doen. Anoniem is tegenwoordig een rekbaar begrip. Er bestaat niets anoniems aan het verzenden van data. En wat KAN er allemaal gebeuren met deze informatie? Het is wel degelijk een inbreuk op je privacy.

 7. Datalove

  Bij de kapper
  Mag ik uw naam?
  Mijn naam?
  Ja, we hebben u naam nodig om in het systeem te kijken of u al bij ons geregistreerd staat.
  O, zeg ik. Mijn naam is Mickey Mouse.
  Hoe schrijft u dat?
  U weet toch wel hoe u Mickey Mouse schrijft? Zeg ik tegen de kapster.
  U maakt een grap! Zegt de kapster terwijl ze mij vertwijfeld aan kijkt.
  Ja, echt waar! Zeg ik.
  Ze tikt mijn naam in en zegt. Meneer u staat niet in het systeem!
  Niet? Zeg ik.
  Nee zegt de kapster. Dan moet ik u nu registreren!
  Joh!, zeg ik.
  En wat krijg ik er dan voor terug?, vraag ik. Korting?
  Nee, antwoord de kapster u krijgt er niets voor terug. We willen u alleen graag registreren zodat wij weten wie u bent.
  Wat was ook alweer u naam meneer?
  Mijn naam is Mickey Mouse! Ik woon op de Duckstadlaan nummer 123 te Duckstad. Mijn email is mickeymouse@gmail.com
  Verder nog iets? Mag ik dan nu contant afrekenen?

 8. Emil

  @datalove

  mooi!

  zolang we nog contant geld hebben ……gebruiken
  de bankenwereld is hard aan de weg aan het timmeren om cash te verbannen naar het rijk van “vroeger …”

 9. Oortwijn

  @Martijn, je hebt gelijk: de formele doelen van data opslaan zijn meestal positief.

  Maar als je ooit een stalker hebt, die iemand kent bij KPN, politie, of TomTom…
  Maar als je ooit een conflict hebt met je werkgever, die iemand kent bij …, …, …
  Maar als je ooit de politiek in wilt, …
  Maar als je ooit solliciteert op een functie en je concurrent voor de functie kent iemand bij, …
  Maar als je ooit iemand kent die jouw heel interessant vindt, en ….
  Maar als je ooit BN-er wordt, ….
  Maar als je ooit vervelende buren krijgt die zich met alles willen bemoeien, en die kennen mensen bij …
  etc etc.

  Kortom, je privacy is geen probleem, totdat je een leven gaat krijgen. Als je vijanden alles van je te weten komen, weten ze ook hoe ze je moeten uitbuiten of boycotten. Je komt er vanzelf achter.

 10. Jansen

  Ik lieg altijd over wie ik ben en over mijn geboortedatum. Doe ik al meer dan 15 jaar.

 11. Gijs Ankoné

  Laatst een voorbeeld uit de praktijk…
  Kreeg ik een brief van het Ministerie van Onderwijs waarin werd aangegeven dat ze van plan waren om kinderen van 5 tot 18 te gaan volgen. (http://www.cool5-18.nl/oudersbo/)
  Bijgevoegd was een vragenlijst met best persoonlijke vragen en het vriendelijke verzoek deze in te vullen teneinde de onderzoeksresultaten beter te kunnen interpreteren…
  Ik was echt verontwaardigd over de toon van deze brief!

  – Deze aktie werd gestart en ik was blij dat ik nog ergens kon aangeven dat ik dit niet wilde, alsof het heel logisch is dat je meedoet én allerlei gegevens over je gezinssituatie gewoon opgeeft.

  – Wie heeft er belang bij deze aktie, mijn kind?
  – Een verklaring m.b.t. de wet bescherming persoonsgegevens was netjes bijgevoegd. Maareuh… wie beschermt deze gegevens? Onze overheid nu, en in de toekomst?
  Of RSA SecureID misschien? Hûhhuh.

  ‘t Is eigenlijk heel simpel.

  De beste bescherming van je privacy is het domweg NIET afgeven van niet relevante gegevens.
  Samen met een dikke NEE was dit dan ook mijn antwoord aan het Ministerie van Onderwijs om de privacy van mijn 5 jarige kind te beschermen!

  De afweging wat je er zelf aan hebt én wie er mogelijk handig gebruik c.q. misbruik kan maken van de gegevens die je zelf invult moet je telkens zelf weer maken!
  En last but not least, wees niet naief of te gemakzuchtig, want op de lange termijn betalen we hiervoor met z’n allen de prijs. Uiteindelijk wordt het mogelijk om alles te koppelen aan je BSN nummer, verdwijnt het contante geld en worden we allemaal slaaf van de banken en onze lieve overheid.

  Blijf vooral nadenken!

  Met de hartelijke groeten,
  Gijs Ankoné (IT-er)

 12. Anonymous

  @ Oortwijn 31 May / 10:23 am
  Zo is het maar net. Maar hoeveel mensen bezwijken onder druk en geven bijvoorbeeld hun vingerafdruk voor een paspoort. Als je data ergens misbruikt worden is het te laat om te beseffen dat privacy belangrijk is. Ik heb heel veel privacy te verbergen, anders zou ik ook poedelnaakt over straat lopen, en dat is zelfs verboden.

 13. Mike

  Jullie tips zijn door de overheid verwijderd met de melding:

  Deze pagina van Bits of Freedom is verwijderd door het Ministerie van Waarheid, departement Informatie en Transparantie.

  De informatie op deze pagina bevatte te veel feitelijke juistheden en was politiek te relevant.

  Deze pagina is bij Koninklijk Besluit aangewezen als 404-pagina. Hierdoor is de staatsveiligheid gewaarborgd.

  ;-(

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.