• Menu

0 recente resultaten

Na de privacystorm: 5 praktische tips

De laatste weken was er niet te ontkomen aan de storm met privacy-nieuws. De politie gebruikt gegevens van TomTom, door een hack bij Sony lagen de gegevens (o.a. creditcardgegevens en wachtwoorden) van 77 miljoen PlayStation-gamers op straat, Apple sloeg de locatiegegevens van iPhone-gebruikers in een onbeveiligd bestand op op hun computer en tot slot bleek uit onderzoek van het CBP dat Google onwaarschijnlijk veel persoonlijke informatie heeft opgeslagen door Nederlandse onbeveiligde netwerken ‘af te luisteren’. Wat kunnen we hier nou van leren? Vijf praktische tips op een rij.

  1. Vertrouw niet op grote namen. TomTom, Sony, Apple en Google. Het zijn allemaal grote namen. Deze bedrijven hebben allemaal de beste techneuten in dienst. Toch hebben zij deze privacyschendingen niet voorkomen. Privacy staat blijkbaar niet hoog op de agenda. Je zal dus zelf actie moeten ondernemen om je privacy te beschermen.
  2. Bedenk een ijzersterk wachtwoord. Is jouw wachtwoord je voornaam? Of 123456? Die zijn erg snel te raden of te kraken. Lees daarom hier onze tips voor een sterk wachtwoord.
  3. Gebruik niet telkens hetzelfde wachtwoord. Veel mensen gebruiken voor alle diensten hetzelfde wachtwoord. Als dat ene wachtwoord ineens op straat ligt, staat de deur naar al die diensten open. Voorkom dat en gebruik telkens een ander wachtwoord. Ook daarvoor hebben we tips.
  4. Vul niet alle velden in. Je komt maar al te vaak formulieren tegen met een hele lijst aan invoervelden. Vul ze niet allemaal in. Bedenk je welke informatie de afzender echt nodig heeft. En vul dus niet meer in dan dat.
  5. En bedenk je waarvoor je toestemming geeft. Toegegeven, het laatste wat je voor je plezier doet is algemene voorwaarden doorlezen. Ze zijn vaak erg lang en opgesteld in onbegrijpelijke taal. Toch loont het de moeite om de voorwaarden van diensten die je vaak gebruikt eens door te lezen. Dan weet je in elk geval wat er zoal kan gebeuren met jouw persoonlijke informatie. Bright.nl legt het hier helder voor je uit.


Heb jij nog meer tips? Laat ze hieronder achter in de reacties!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag