Interessante Kamerstukken – week 17

Mailen is moeilijk: april 2011

Interessante Kamerstukken – week 16
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken weer uitgebreid: ook in april 2011 blijkt mailen moeilijk. 

De e-mailadressen van honderden klanten van Rabobank Noord-Drenthe zijn begin april voor andere ontvangers van de e-mail zichtbaar geworden. Honderden klanten kregen een mail met het verzoek om mee te doen aan een enquete. In plaats dat iedereen een persoonlijke mail kreeg, waren alle e-mailadressen te zien van de benaderde mensen. De bank bevestigde de fout.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. MatthijsK

    Is bekend of de mailing rechtstreeks door Rabobank Noord-Drenthe zèlf is verstuurd? Rabobank Nederland gebruikt (ook?) Tripolis/Veritate voor e-mail marketing diensten-of-producten; die mailings zijn dan ook echt afkomstig van tripolis.com mailservers (mta015.tripolis.com bijvoorbeeld). Mijn vraag maakt niet uit voor het datalek maar wel voor juiste ‘attribution’ ervan.

  2. Jan van de Laar

    De kans dat de mailing door Rabobank zelf is verzonden is niet heel groot lijkt me. Het verzenden van een mergemailing met een (wellicht gepersonaliseerde) enquete wordt meestal gedaan door bedrijven als Tripolis/Veritate of Informaxion. Die hebben daar speciale software voor ontwikkeld. Om te kunnen werken met deze software is vakkennis noodzakelijk. Meer voor de hand ligt het dat een medewerker een aan hem toegezonden uitnodiging heeft doorgestuurd naar een bestand met klanten via de cc.

  3. Alpha Bootis

    Grappig dat dit nog voorkomt. Gebruik dan even op zijn minst het BCC veld zou je denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.