• Menu

0 recente resultaten

Eindelijk inzicht: wat verraadt de bewaarplicht over jou?

We vragen vaak aandacht voor de bewaarplicht – de wet op grond waarvan één jaar lang precies wordt bijgehouden met wie je hebt gebeld en waar je bent geweest. Maar wat betekent dat nou precies? Een Duitse krant maakt voor de eerste keer inzichtelijk wat deze data over jou verraden: door je leven te visualiseren aan de hand van je bewaarplichtgegevens.

Malte Spitz, een Duitse politicus van de Groenen, heeft in de zomer van 2009 zijn telecomgegevens bij T-Mobile opgevraagd. Hij kreeg een overzicht van al zijn in- en uitgaande oproepen en sms’jes, de duur van de verbinding met het internet en zijn locatiegegevens. De Duitse kwaliteitskrant Zeit heeft deze geografische gegevens gekoppeld aan openbaar toegankelijk informatie (Twitter, blog, website) en hier een interactieve grafiek van gemaakt die deze data combineert en visualiseert.

Hiermee zijn zes maanden van een Duitse politicus nauwgezet in beeld gebracht. Bezoek zelf eens de website, druk op play en loop een paar dagen met Malte Spitz mee. Je zult zien dat agenten niet alleen weten wat jij de komende twaalf uur doet, maar ook precies weten wat jij de afgelopen twaalf weken hebt gedaan.

De vraag is natuurlijk of we dit in Nederland ook kunnen doen. In theorie wel. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. We hebben op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens recht op inzage in de gegevens die bedrijven over ons bewaren. Maar bedrijven frustreren dat recht op inzage. Onderzoeker Rejo Zenger probeert het afgelopen jaar Telfort zo ver te krijgen dat deze inzicht geeft in alle persoonsgegevens van een klant. En hoewel de rechter Telfort nu eindelijk verplicht tot inzage, heeft dat veel tijd en moeite gekost. Nu blijkt echter dat niet Telfort, maar KPN over de locatiegegevens beschikt. We volgen de zaak met veel interesse.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag