Datalek: gegevens 4Daagse wandelaars publiek

Eindelijk inzicht: wat verraadt de bewaarplicht over jou?

Ministerie accepteert dat providers stoppen met internetfilter

We vragen vaak aandacht voor de bewaarplicht – de wet op grond waarvan één jaar lang precies wordt bijgehouden met wie je hebt gebeld en waar je bent geweest. Maar wat betekent dat nou precies? Een Duitse krant maakt voor de eerste keer inzichtelijk wat deze data over jou verraden: door je leven te visualiseren aan de hand van je bewaarplichtgegevens.

Malte Spitz, een Duitse politicus van de Groenen, heeft in de zomer van 2009 zijn telecomgegevens bij T-Mobile opgevraagd. Hij kreeg een overzicht van al zijn in- en uitgaande oproepen en sms’jes, de duur van de verbinding met het internet en zijn locatiegegevens. De Duitse kwaliteitskrant Zeit heeft deze geografische gegevens gekoppeld aan openbaar toegankelijk informatie (Twitter, blog, website) en hier een interactieve grafiek van gemaakt die deze data combineert en visualiseert.

Hiermee zijn zes maanden van een Duitse politicus nauwgezet in beeld gebracht. Bezoek zelf eens de website, druk op play en loop een paar dagen met Malte Spitz mee. Je zult zien dat agenten niet alleen weten wat jij de komende twaalf uur doet, maar ook precies weten wat jij de afgelopen twaalf weken hebt gedaan.

De vraag is natuurlijk of we dit in Nederland ook kunnen doen. In theorie wel. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. We hebben op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens recht op inzage in de gegevens die bedrijven over ons bewaren. Maar bedrijven frustreren dat recht op inzage. Onderzoeker Rejo Zenger probeert het afgelopen jaar Telfort zo ver te krijgen dat deze inzicht geeft in alle persoonsgegevens van een klant. En hoewel de rechter Telfort nu eindelijk verplicht tot inzage, heeft dat veel tijd en moeite gekost. Nu blijkt echter dat niet Telfort, maar KPN over de locatiegegevens beschikt. We volgen de zaak met veel interesse.

 1. Linda

  Mooi die link om de video te bekijken, echter ik kom niet aan de playbutton.
  Website staat te veel naar links waardoor je niet aan de playbutton komt.

  Hadden jullie wel even kunnen checken, dit is dus niks

 2. Peter

  @LINDA: Bij mij doet-ie het prima! Wellicht moet je iets aan de instellingen van je browser veranderen?

 3. Box Zilla

  Betekend dat je dus voorzichtig moet zijn en je telefoon alleen aan moet hebben als je die daadwerkelijk wilt gebruiken. Want stel je voor dat je 11 maanden geleden ergens was waar iemand iets heeft gedaan wat wettelijk niet mag. Dan ben je dus bij voorbaat op basis van de telco gegevens verdachte. We gaan lekker om zo met de “vrijheden” waar Nederland zo prat op gaat. En wat doe je als je mobiel gestolen wordt en gebruikt bij? Voer voor juristen zou je denken. George Orwell krijgt steeds meer zijn gelijk en Big Brother knikt instemmend.

 4. Mark

  Ik denk dat het handiger is om te zeggen dat de telefoon, die gekoppeld is aan jouw persoongegevens zich ergens bevindt ipv dat jij je ergens bevindt. Nogal een verschil.

 5. who cares

  Daar heb je helemaal gelijk in Mark, ze kunnen ook alleen een telefoon volgen maar wie waardeerd je mobiel op, of op wie zijn naam staat het abonnement?

  Als je die site bekijkt dan zie je hoe eng het geworden is in de wereld, iedereen moet 24/7 onder supervisie van de staat staan, niemand is meer vrij. Nu doen ze het met mobieltjes, straks met je RFID chip in je passpoort. Het gaat steeds verder en verder tot iedereen onder de supercontrolle staat van een computer. En waarschijnlijk krijgen we daar dan een revolutie omdat de mens er krankzinnig van wordt. Maar hopelijk komt die revolutie eerder.

 6. Ben

  Ben bang dat het heel erg ver moet komen voordat de gemiddelde Nederlander beseft hoe ver het gekomen is qua privacyschendingen… zie nog te veel mensen om me heen die niet beseffen dat de grens tussen noodzakelijke privacyschendingen en ‘omdat het kan’ privacyschendingen overschreden wordt.

 7. Je kunt die telefoon ook eens niet meenemen als je de deur uitgaat. Hoewel we natuurlijk niet meer gewend zijn niet bereikbaar te zijn. Ik twijfel eraan of dat ding uitzetten ook betekent dat ie niet meer te volgen is.

 8. Job

  @Bé. Uitzetten is niet altijd voldoende al er geknoeid is met je telefoon. Als je (1) de accu eruit haalt en (2) het geheel in aluminium folie wikkelt en (3) het zo ver mogelijk van je mond in een dikke laag stof stopt dan zit je redelijk safe.

 9. Job. Je hebt natuurlijk gelijk. Maar wat kun je dan nog met die telefoon? Blijkbaar moet je om je privacy intact te houden niet met je telefoon op zak rondlopen, maar hem gewoon thuislaten zoals we dat ooit eens deden met onze vast telefoon. Dan wordt het toch wat lastiger om na te gaan waar je op welk moment was, nietwaar?

 10. Job

  @Bé. Dan kan je bellen als je een aanrijding hebt gehad of als je vergeten bent “de melk van het vuur te halen”. Je mist dan wel de “ik zit op de WC en waar zit jij nu” type gesprekken maar persoonlijk heb ik daar toch een hekel aan als ik onderweg ben.
  Als je de telefoon uit hebt kan je nog getraceerd worden via gebruik van een OV-chipcard of het gelukkig niet doorgegane “rekening rijden kastje in de auto”. Verder wordt het al een stuk lastiger hoewel sommige camera’s (deels illegaal) ingezet worden om met kenteken herkenning software langdurig vast te leggen welke auto wanneer waar was.
  Belangrijkste is afschaffing van de “bewaarplicht” die peperduur is en alleen maar gebruikt wordt om ons massaal te bespioneren. Zoals gebeurd bij enkele telegraaf journalisten waarvan men dacht dat die een kritisch artikel aan het schrijven waren over de overheid en van wie toen echt alles vastgelegd is om zo in kaart te kunnen brengen over wie allemaal een overheid kritische houding zou kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.