Datalek: Saxion deelt adresgegevens studenten

And the winner is…

Livestream Big Brother Awards 2010
DOSSIER: Big Brother Awards

In een bomvolle zaal in Pakhuis de Zwijger werden op 9 maart de Big Brother Awards 2010 uitgereikt. Er waren winnaars en zelfs dubbele winnaars. Een van hen was zelfs aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Uit twaalf genomineerden heeft de onafhankelijke jury vier winnaars gekozen: Ivo Opstelten, Trans Link Systems, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Deep Packet Inspection. Trans Link Systems heeft ook nog eens de Publieksprijs gewonnen. Er was ook goed nieuws. Rop Gonggrijp won de Winston Award, de positieve oeuvreprijs vanwege zijn jarenlange inzet voor privacybescherming.

De winnaars
De prijzen zijn uitgereikt in vier categorieën. Personen: Ivo Opstelten vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Na een hard oordeel van het College Bescherming Persoonsgegevens over twee politiekorpsen die onverdachte kentekens bewaarden, besloot de minister van Veiligheid en Justitie dit illegale gedrag te belonen in plaats van te eisen dat zijn wetshandhavers de wet naleefden. Bedrijven: Trans Link Systems en de grootste OV-bedrijven vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart – en zelfs kijken of het ook als betalingsmiddel kan worden gebruikt – terwijl de kaart onherstelbaar kapot is. Overheid: het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de huisbezoeken door pandbrigades en zelfs het lanceren van een wetsvoorstel waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan, ook zonder concrete verdenking van fraude. Voorstellen: Deep Packet Inspection, een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters. Ondanks flagrante strijd met het recht op briefgeheim onderzoekt het ministerie van Veiligheid en Justitie de inzet van deze techniek.

Ook het publiek kon van zich laten horen tegen privacyschendingen. Trans Link Systems heeft naast de juryprijs ook de publieksprijs gewonnen vanwege de privacymissers rondom de OV-chipkaart.

Trans Link Systems neemt prijs in ontvangst
Gerben Nelemans, directeur van Trans Link Systems, was zelf aanwezig om te reageren op de dubbele prijs. Dat verdient natuurlijk complimenten. Hij benadrukte dat de invoering van de OV-chipkaart een uniek project is en gaf aan dat de bewaartermijn van persoonsgegevens van 7 jaar is bijgesteld naar 2 jaar. De zaal was erg blij met dit nieuws. Bekijk hier het hele programma en zijn speech in het bijzonder.

De jury
Deze winnaars zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, Computer Science onderzoekster Melanie Rieback en journalist Bart de Koning. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

Rop Gonggrijp wint de positieve Winston Award
Bits of Freedom wil mensen ook inspireren om zich in te zetten voor een vrijere samenleving. Daarom reikt de organisatie zelf ook een positieve privacy-prijs uit: De Winston Award. Dit jaar gaat de prijs naar Rop Gonggrijp. Hij zet zich met zijn technologische kennis en politieke gedrevenheid al jarenlang in voor privacy, o.a. door zijn werk voor ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ waarmee hij opkomt voor het stemgeheim. Met zijn unieke combinatie van passie, vasthoudendheid en moed inspireert hij velen. Dat maakt hem volgens Bits of Freedom een terechte winnaar.

Sprekers
Cabaretier Thomas van Luyn (o.a. bekend van de Mike & Thomas Show) presenteerde het awardsgala. Speciale gasten waren slachtoffer van identiteitsfraude Mark Sedney en security-expert Jeroen van Beek.

 1. pinquiniusch

  Bedankt voor een zeer geslaagde zeer informatie uitreiking! Zeker voor herhaling vatbaar, tot volgend jaar.

 2. Harry van den Brink

  Foto’s staan op: http://mharda.smugmug.com/Events/Events-2011-Q1/20110309-BigBrother-Awards

  Was verder weer een informatieve avond die zal bijdragen aan het het privacy bewustzijn van velen…

 3. Mark

  Ik vind de prijs voor TLS niet helemaal terecht, eigenlijk zou deze naar de NS moeten gaan die mensen dwingt persoonlijke informatie op hun website achter te laten als ze met een “anonieme” ov-chip kaart in hun treinen willen reizen.

  Ik denk wel dat het goed was om TLS even een schop te geven zodat ze blijven stil staan bij de privacy-gevoeligheid van hun project dat wij als Nederlanders even door ons strot gedouwt hebben gekregen. En hopelijk hebben ze dan ook het goede fatsoen om de NS even door de strot te douwen dat een “anonieme” ov-chipkaart ook daadwerkelijk “anoniem” dient te zijn.

 4. Bits of Freedom

  Veruit de meeste reacties op onze blog zijn erg waardevol. Maar er zijn helaas ook reacties waar we minder blij van worden. Hoewel we zo min mogelijk gebruik maken van de optie om reacties te modereren, hebben we onder deze post een aantal reacties verwijderd omdat er met alle goede zin van de wereld geen touw aan vast te knopen was. Zie ook: https://www.bof.nl/home/huisregels-voor-blog/

 5. Korte film LIFE = DATA toont dagelijks dataverbruik - Staging

  […] Big Brother Awards (Bits of Freedom) […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.