Datalek: klachten taxicentrale openbaar

Vrije internettoegang ook in Nederland onder vuur

Bits of Freedom nieuwsbrief 6.24 is uit: Goede voornemens voor 2011: wat kan beter?
DOSSIER: Platformen

In Nederland lijkt jouw internettoegang vanzelfsprekend – je wordt toch niet zomaar afgesloten door je provider? Terwijl in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een internetverbod is ingevoerd, voelt de Nederlandse regering daar gelukkig weinig voor. Maar hoeven we ons in Nederland dan helemaal geen zorgen te maken? Nee: ook in Nederland lobbiet de copyrightindustrie voor een internetverbod – alleen ditmaal via de contractuele achterdeur, zo blijkt uit onze analyse.

Bits of Freedom ontving van een anonieme bron standaard concept-contracten van Disney en Warner Bros. uit 2006. Die contracten zouden volgens onze bron gebruikt worden bij de onderhandelingen over licenties met internetproviders in Nederland: bijvoorbeeld bij onderhandelingen over het gebruik van Disney’s films voor video-on-demand diensten van internetproviders. Uit de kleine lettertjes blijkt dat Disney in dit contract standaard erop aandringt dat internetproviders hun gebruikers afsluiten als deze auteursrechtinbreuk plegen. Een passage in het contract luidt:

“During the period of one year following Licensee’s [de internetprovider, red.] receipt of the Trigger Notice [een waarschuwing dat de internetgebruiker inbreuk maakt op Disney’s auteursrechten] the parties shall negotiate in good faith the further steps to be taken against Internet Subscribers who have been the subject of previous Notices, including suspending and/or terminating service to such Internet Subscribers.”

Het standaard concept-contract van Warner waarover wij beschikken zegt het nog stelliger. Het dringt er op aan dat providers hun klanten afsluiten als deze auteursrechtinbreuk plegen:

“If the Customer does not respond satisfactorily to the warning letter and, in addition, does not immediately take down the content that infringes Warner Intellectual Property, the Licensee shall suspend the Customer’s ISP account until such time as the Licensee has received confirmation from Customer that Customer is no longer infringing or facilitating the infringement of Warner Intellectual Property.”

We weten natuurlijk niet of deze standaard-contracten ook als zodanig zijn geaccepteerd door Nederlandse internetproviders. Maar we weten wel dat internetprovider @Home (tegenwoordig bekend als Ziggo) in 2006 met Warner een video-on-demand afspraak maakte. En in het kader van die afspraak heeft Ziggo beloofd om klanten die in strijd met het auteursrecht van Warner handelen, af te sluiten. Ook in Nederland bestaat een internetverbod dus al.

Het kabinet heeft al meerdere keren laten weten dat internetgebruikers niet lichtvaardig mogen worden afgesloten: “Nederland heeft sympathie voor het amendement [dat in Europa was voorgesteld, red.], omdat het gebruikers beter wil beschermen tegen al te lichtvaardig afsluiten. Het amendement is een reactie op de in Frankrijk voorgestelde aanpak. Daarbij moet een internetter, na drie keer illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal te hebben gedownload, in opdracht van een speciaal daarvoor opgerichte toezichthouder van internet worden afgesloten. Die aanpak is voor Nederland niet acceptabel.” (Zie ook hier (PDF) en hier.)

Maar ondertussen blijkt dat de copyrightindustrie in Nederland lobbiet voor een contractueel internetverbod – een aanpak die door het antipiraterijverdrag ACTA alleen maar wordt vergemakkelijkt. Als Nederland internettoegang écht belangrijk vindt, dan moet zij de contentindustrie de pas afsnijden. De Tweede Kamer moet de Telecommunicatiewet, die binnenkort wordt behandeld, aanpassen, zodat providers wordt verboden om gebruikers zomaar van internet af te sluiten.

Bits of Freedom vindt: afsluiting is uitsluiting. Vind je het ook belangrijk dat je niet lichtvaardig kan worden afgesloten door je provider? Zorg er voor dat jouw favoriete politicus weet hoe jij er over denkt!

 1. Arjan

  Lijkt me dat contracten in lijn moeten zijn met EU regels. Als het kabinet idd waarde hecht aan niet lichtvaardig afsluiten dan zou dit wel besproken moeten worden.

 2. Tweets die vermelden Vrije internettoegang ook in Nederland onder vuur « Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door martijnd, Pieter Verhage en anderen. Pieter Verhage heeft gezegd: RT @bitsoffreedom. In je eigen belang: goed lezen en doorsturen – "Vrije internettoegang ook in Nederland onder vuur": http://is.gd/k5hFp […]

 3. Jim

  In de contracten van providers staat al sinds jaar en dag dat je wordt afgesloten als je de rekening niet betaalt, maar daar hoor je BOF niet over.

 4. Willem

  Wat mij betreft mogen providers wel aanvullende voorwaarden stellen aan users die de VOD-diensten willen afnemen. Dan staat het de gebruiker vrij om de aanvullende, strengere, eisen die Warner c.s. stellen te accepteren. Dat is een stukje vrijheid.

  Maar grote bedrijven moeten niet de kans krijgen om standaard strenger-dan-wetgeving voorwaarden af te dwingen door hun marktmacht.

 5. Rudolf

  Jim, het betalen van de rekening heeft volgens mij niks te maken met vrije toegang tot het internet zoals het boven beschreven staat.

  Verder hebben Amerikaanse bedrijven al sinds jaar en dag rare wurgcontracten. Overigens denk ik dat er van Europa verder vrij weinig verwacht hoeft te worden op dit gebied laat staan de huidige regering. De Nederlandse regering heeft nooit echt blijk gegeven van enige kennis omtrent technologie. Ik noem maar een OV-kaart, een software reorganisatie die nodig is bij de belastingdienst maar door jaren lang falen minstens een miljard euro zal gaan kosten etc.

  Ik ben overigens wel benieuwd in hoevere een ISP hier in mag meegaan. DIt soort eisen houden een vorm van privacybreuk in lijkt mij. Ik ben benieuwd hoe hier op gereageerd gaat worden en hoever de ISP al onder de duim zitten bij de Warner’s van deze wereld.

 6. Rik

  Jim, je snapt het niet helemaal denk ik. Vrije nieuwsgaring moet ook gegarandeerd worden maar je krijgt ook je krant niet meer als je rekening niet betaald hebt . Het gaat hier om het principe dat iemand -bedrijf -op basis van commerciële overwegingen iemand de toegang tot internet ontzegt . Dus het maakt dan niks uit of jij al dan niet je rekening betaalt ,je krijgt gewoon géén toegang tot internet. Al zou je bereid zijn drievoudig bedrag te dokken.

 7. jantje X

  Geflipte bedrijven / industrieën willen mensen afsluiten van het web, Gestoorde conservatieven / fundementalisten willen censuur door drukken en dingen verbieden op het web. Waar gaat dat heen met de wereld?

 8. favoriete politicus

  Ha ha ha ha ha ha ha!

 9. JfF

  Als wij als gebruiker eens wisten hoeveel macht wij eigenlijk hebben. Als wij de gebruiker nou eens niks meer zouden kopen van de algehele entertainment industrie en niet meer naar de bioscoop gaan, geen muziek meer kopen. Als protest tegen de steeds verder gaande onderdrukking van deze bedrijven. Dan zouden die binnen no-time op hun gat liggen en smeken of wij a.u.b. hun films en muziek willen downen en sharen. Maar ik zie dit niet gebeuren omdat wij de gebruiker zoveel van die industrie houden en wij ons als junks gedragen om de allernieuwste films te zien, de nieuwste muziek te kopen en s’nachts in de rij staan als een junk bij de methadon bus om de laatste game te scoren. Wij zijn het die de industrie macht geven. Denk daar maar aan als je weer iets hebt aanschaft met DRM protectie. You don’t own it own’s you! Ik heb gezegd. groet JfF

 10. Johan Vromans

  Er is natuurlijk een groot verschil tussen afgesloten worden van de dienstverlening van een bepaalde internet service provider, en afgesloten worden van internet. Een ISP kan iemands abonnement beëindigen wanneer de abonnee zich niet houdt aan de overeenkomst (bv. zoals al genoemd, zijn rekening niet betaalt, of misbruik maken van de diensten). Je kunt dan een andere ISP zoeken, bv. een die geen video on demand en dergelijke biedt maar gewoon internet connectie en daarom niet zulke aanvullende voorwaarden stelt. (XS4All?)
  Je zou je ook kunnen afvragen of er niet een bepaald minimumpakket gedefinieerd zou kunnen worden waarop iedereen te allen tijde recht heeft, mits er voldaan wordt aan minimale voorwaarden (zoals, wederom, rekening betalen en zo).
  De genoemde regelingen komen er dan op neer dat je de toegang tot bepaalde, luxe toevoegingen wordt ontzegd wanneer je je niet houdt aan de eisen die voor het gebruik van die toevoegingen worden gesteld.
  Dit lijkt me geheel in overeenstemming met de gangbare praktijk.

 11. Jan van de Laar

  Warnet zegt feitelijk: als je een boek uit de bibliotheek kopieert mag je de biblioheek en de boekwinkel niet meer in. Dat betekent dus ook:

  – niet meer via digid je eigen zaken regelen waaraan mogelijk zelf verplichtingen hangen
  – niet meer via internet je belastingaangifte doen
  – niet meer via internet inschrijven voor een woning
  – geen aankopen doen bij welk ander on-line bedrijf
  – niet meer gratis bellen via skype
  – niet meer twitteren
  – etc

  Het is buitenproportioneel.

 12. Helma

  @ Johan, ontzegging kan alleen als je een persoonlijk ip-adres zou hebben. Bovendien, waarom moet tegenover misbruik van copyright beperkte internettoegang staan? Waarom niet gewoon een boete, zoals bij een snelheidsovertreding?

 13. JR

  Rare term internetverbod. Lijkt op rookverbod. Niemand mag meer roken. Niemand mag meer internetten? Wat is er mis met de term “three strikes out wetgeving” niet pakkend/ shockerend genoeg? Te vaak gehoord en kracht verloren? Internet verbod lijkt mij wat hackers krijgen als ze veroordeeld zijn. Nooit meer het internet op mogen. Volgens mij kan je gewoon een andere provider zoeken als je wordt afgesloten. Dat houdt natuurlijk ook een keer op ja… Maar nogmaals internetverbod?

  Verder goed stuk..eindelijk iets dat lijkt op bewijs voor wat we eigenlijk al wisten. Tijd voor een Nederlandse piraten ISP zoals in Zweden. Moet eens afgelopen zijn met die vieze spelletjes van de industrie.

 14. Johan Vromans

  @Helma: Nee, een persoonlijk IP is niet nodig om afgesloten te worden, dat doet je ISP. Gewoon (softwarematig) je stekkertje eruit. Jij denkt waarschijnlijk aan het blokkeren van je IP voor bepaalde sites, het filteren, maar dat is iets anders.
  Het idee van boetes is op zich niet slecht, alleen moeten we voorkomen dat we van die idiote toestanden krijgen dat de economische waarde van een gedowloade CD op duizenden euro’s wordt geschat.
  Overigens geldt dat na herhaalde snelheidsovertreding een rijverbod kan worden opgelegd.

 15. Jim

  Ziggo heeft geen afspraken met maatschappijen als Disney en Warner Bros. om klanten af te sluiten van internet bij inbreuk op het auteursrecht. Dat laat de provider weten tegenover NU.nl.
  http://www.nu.nl/internet/2415683/internetverbod-niet-opgenomen-in-contracten-ziggo.html

 16. Henk de Boer

  Overheden, ook de democratisch gekozene, willen graag hun eigen gang gaan zonder veel commentaar en kritiek. En al helemaal niet wanneer die kritiek komt van deskundigen die het mogelijk veel beter weten dan zijzelf. Het is dan ook duidelijk dat zoiets als het internet van meet af aan met grote argwaan werd gevolgd. Steeds meer is deze argwaan in sommige kampen omgeslagen in pure haat en zo zal men er alles aan doen om het verschijnsel ‘internet’ zoal niet om zeep te brengen, dan toch in elk geval stapje voor stapje steeds meer onder controle te brengen en zo tandeloos te maken. Knabbel, knabbel, knabbel…

 17. Oliver

  De Nederlandse overheid verklaart zich hard te maken tegen het afsluiten van klanten door ISP’s (onder toenemende druk door de content-industrie), waar DPI hoogstwaarschijnlijk het instrument zal worden om downloadgedrag zichtbaar te maken, zal DPI ook de meest kwalijke gevolgen hebben voor de privacy van de end-user. Tegenstrijdig hierin is het aannemen van de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens, welke een voorbode ‘lijkt’ waarmee data-analyse-methoden als DPI wettelijk worden verankerd, en ISP’s verplicht worden tot het opslaan van persoonlijke klantgegevens.

 18. Cees Ruyter

  Het is nog slechts een kwestie van tijd, De Franse regels zullen dan ook voor Nederland en de rest van Europa gelden. Alle gepiept ten spijt het is allang politiek beslist op een niveau waar Nederland niets te vertellen heeft. Leve een verenigd Europa. Overheden willen helemaal geen vrijheid van Internet.
  Voor iedereen die denkt dat dat wel zal meevallen een oud Amsterdams gezegde; u mond zal koekies eten!

 19. Ignacio

  Hello There. I found your blog using msn.

  This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 20. budget car rental coupons

  I write a comment each time I appreciate a article on a site or if I have something to add to the conversation.
  Usually it’s caused by the fire communicated in the post I looked at. And after this article Vrije internettoegang ook in Nederland onder vuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.