Parlementaire agenda Week 45

DUO lekt persoonsgegevens "door drukte"

Bits of Freedom nieuwsbrief 6.20 is uit – Rosenthal: Nederland tegenstander Frans internetverbod
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. DUO, voorheen de IB Groep, lekte dit weekend de persoonsgegevens van studenten door een fout in het systeem.

Door een fout in de computersystemen van DUO kregen mensen die met hun eigen code op de site inlogden, de gegevens van iemand anders te zien. Volgens DUO het gevolg van “enorme drukte” op de website, maar de precieze oorzaak wordt niet genoemd. DUO zegt vrijdag direct ingegrepen te hebben om herhaling te voorkomen. De gelekte persoonsgegevens omvatten onder meer iemands opleidingen, de aangevraagde studiefinanciering, de geplande uitbetaligen van de studiefinanciering, het OV abonnement en de studieschuld.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. Tweets die vermelden DUO lekt persoonsgegevens “door drukte” « Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door fadsandfancies.com, fadsandfancies.com. fadsandfancies.com heeft gezegd: Book News: DUO lekt persoonsgegevens “door drukte”: Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. … http://bit.ly/ce6wc4 […]

  2. Bob

    Is het niet tijd dat het verboden word stomme excuses als “drukte” te gebruiken om incompetentie te verhullen? Ik zie het te vaak gebeuren dat fouten goed worden gepraat met dergelijke excuses. Ik ben een IT-er en ik heb veel rare dingen zien gebeuren, maar nog nooit was er door drukte opeens een gigantisch veiligheidslek ontstaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.