• Menu

0 recente resultaten

DUO lekt persoonsgegevens "door drukte"

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. DUO, voorheen de IB Groep, lekte dit weekend de persoonsgegevens van studenten door een fout in het systeem.

Door een fout in de computersystemen van DUO kregen mensen die met hun eigen code op de site inlogden, de gegevens van iemand anders te zien. Volgens DUO het gevolg van “enorme drukte” op de website, maar de precieze oorzaak wordt niet genoemd. DUO zegt vrijdag direct ingegrepen te hebben om herhaling te voorkomen. De gelekte persoonsgegevens omvatten onder meer iemands opleidingen, de aangevraagde studiefinanciering, de geplande uitbetaligen van de studiefinanciering, het OV abonnement en de studieschuld.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag