Justitie: volgend jaar voorstel meldplicht datalekken

Datalek: foute adressering door UWV Hilversum

Iedereen kan Internetten over privacy
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. Het UWV Hilversum stuurde uitnodigingen voor een banenmarkt, waarbij de geadresseerden door elkaar zijn gehaald..

De uitnodigingen hadden wel het juiste adres, maar niet de goede naam. Bij de adressering zijn in de computer de namen en adressen verschoven door een fout waardoor de verkeerde namen bij de adressen kwamen. Zo zijn de uitnodigingen bij de werkzoekenden beland met de verkeerde naam. In de uitnodiging kan ook het BSN-nummer van de geadresseerde zijn gekomen, dus niet van de ontvanger. Het UWV bevestigt de fout.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. Reinoud

    Als het lekken van een BSN ook een probleem is vraag ik me af wat het BOF standpunt is over het feit dat je als ondernemer bij elke communicatie het BTW nummer van je bedrijf te vermelden. En voor eenmanszaken is dat BTW nummer NL.B01

    Een kleine ondernemer *moet* dus zijn BSN lekken…

  2. Reinoud

    BTW is nummer is ‘NL’ + BSN + ‘.B01’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.