Doe mee met actie tegen overheidscensuur

Persbericht: Nederlandse internetgemeenschap protesteert tegen overheidscensuur

Bits of Freedom nieuwsbrief 6.17 is uit
DOSSIER: Platformen

Amsterdam, 15 september 2010 – Nederlandse maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers stuurden vandaag een brandbrief aan de minister van Justitie. Een onlangs gelanceerd wetsvoorstel werkt overheidscensuur in de hand. De organisaties dringen erop aan het voorstel ingrijpend te wijzigen om de pers- en internetvrijheid in Nederland te waarborgen.

Nederlandse internetgemeenschap voor het eerst samen in actie
Niet eerder kwam zo een grote groep vertegenwoordigers van de Nederlandse internetgemeenschap samen op voor een gemeenschappelijk doel. Het conceptwetsvoorstel van demissionair minister Hirsch Ballin heeft vergaande gevolgen voor de vrijheid van Nederlandse internetters. Zo kunnen delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina’s op websites als Facebook en Hyves worden afgesloten zonder dat een rechter daarover heeft geoordeeld.

De brief is een initiatief van Bits of Freedom en is ondertekend door negentien maatschappelijke organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Internet Society en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). De brief is daarnaast ondertekend door twintig experts uit de academische wereld, waaronder hoogleraar informatiebeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar strafrecht Theo de Roos en hoogleraar informatierecht Egbert Dommering. Tot slot is de brief ondertekend door bloggers en andere media, waaronder Bert Brussen, Sargasso.nl en GeenCommentaar.

Wijzigingen in wetsvoorstel
De internetgemeenschap vraagt de minister om de wet aan te passen op drie punten. Ten eerste wil zij dat een website alleen op zwart mag worden gezet na tussenkomst van een rechter. De minister wil de eis van deze rechterlijke toets schrappen. Ook wil zij dat het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie integraal wordt heroverwogen. Tot slot vragen ze de minister om het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken te verduidelijken.

Internetconsultatie
Het Ministerie van Justitie vraagt Nederlanders om hun reactie via de internetconsultatie, zodat de voorgestelde regeling verbeterd kan worden. De internetconsultatie loopt tot 30 september.

De brandbrief wetsvoorstel computercriminaliteit, inclusief volledige lijst met ondertekenaars (PDF, zie onder voor de hele lijst)

ONDERTEKENAARS


Organisaties


Wetenschappers

 • Prof. mr. Y. Buruma – Radboud Universiteit Nijmegen
 • Prof. mr. E.J. Dommering – Universiteit van Amsterdam
 • Prof. dr. N.A.N.M. van Eijk – Universiteit van Amsterdam
 • Prof. dr. S. Etalle – Technische Universiteit Eindhoven / Universiteit van Twente
 • Prof. mr. A.W. Hins – Universiteit Leiden
 • Mr. drs. J.V.J. van Hoboken – Universiteit van Amsterdam
 • Prof. mr. P.J.A. de Hert – Vrije Universiteit van Brussel / Universiteit van Tilburg
 • Prof. mr. P.B. Hugenholtz – Universiteit van Amsterdam
 • Prof. dr. B.P.F. Jacobs – Radboud Universiteit Nijmegen / Technische Universiteit Eindhoven
 • Prof. dr. B.J. Koops – Universiteit van Tilburg
 • Prof. dr. R.A. Lawson – Universiteit Leiden
 • Prof. dr. R.E. Leenes – Universiteit van Tilburg
 • Mr. dr. A.J. Nieuwenhuis – Universiteit van Amsterdam
 • Prof. mr. J.E.J. Prins – Universiteit van Tilburg
 • Prof. mr. T.A. de Roos – Universiteit van Tilburg
 • Prof. mr. A.H.J. Schmidt – Universiteit Leiden
 • Prof. dr. mr. J.M. Smits – Technische Universiteit Eindhoven
 • Prof. mr. H. Somsen – Universiteit van Tilburg
 • Prof. mr. T.N.M.B. Spronken – Universiteit van Maastricht
 • Prof. dr. ir. H.C.A. van Tilborg – Technische Universiteit Eindhoven


Media, bloggers en internetondernemers

 • Sargasso – sargasso.nl
  1. Joep Zander

   Ook zonder deze wetswijziging worden er al jaren lichtvaardig sites uit de lucht gehaald. Bijvoorbeeld door rechters die kritiek op de bedrijfstak familierecht niet kunnen velen, en dan sites uit de lucht halen onder de smoes van privacybescherming. Dit voorstel zal het veel erger maken.

  2. Anarchiel

   *snif* Maak je je als weblog al jaren ernstig druk over privacy en de vrijheid van internet – maar dan op een manier/toon die ietsjes minder gangbaar is – neemt niemand je serieus…. Het is toch wat 😛

   On topic en wat minder jankerig: respect natuurlijk voor de sites en mensen die zich duidelijk afzetten tegen overheidscensuur. Ik duim dat het ook daadwerkelijk verschil gaat maken!

  3. Alexander

   Nederland is allang geen vrij land meer. Privacy bestaat niet. Afluisteren, berichten onderscheppen, meld misdaad anoniem en censuur. Het derde rijk zou er zijn vingers bij aflikken.

  4. Ben

   “De minister wil … Ook wil zij …”? Oh, de internetgemeenschap! Is het nog nuttig/mogelijk om een paar woorden te veranderen?

  5. Daphne van der Kroft

   @Ben, de brief is al verzonden. Je kan nog meedoen: https://www.bof.nl/2010/09/15/doe-mee-met-actie-tegen-overheidscensuur/

  6. Kalahiri

   Mooie actie. Goede brief. Om zo’n breed gedragen oproep kan de politiek niet heen!

  7. Lando

   “Straks geldt het verbod ook als de dader zelf deelneemt aan het gesprek dat hij opneemt.” Ergo: wie bewijzen wil van gesprekken die hij zelf voert, wordt nu al als “dader” van een strafbaar feit bestempeld. Weg verborgen camera, weg persvrijheid.

  8. madbello

   Done! Geblogd, reactie via internetconsultatie achtergelaten en de brief verzonden

  9. Gerard

   Ik ben niet (meer) zo’n actievoerder, maar (het recht op) vrijheid van meningsuiting ligt me na aan het hart. Voltaire zei het al (vrij vertaald): “Ik verafschuw wat u zegt, maar zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen”.
   Overigens wel vrijheid van meningsuiting met respect voor andere meningen. En zeker in gedachten het laatste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens:

   “Geen bepaling in deze verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd dat welke staat, groep of persoon dan ook daaraan enig recht kan ontlenen om iets te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten die vernietiging van een van de rechten en vrijheden, in deze verklaring genoemd, ten doel hebben”.

   Ook zo benieuwd wat onze nieuwe bestuurders hier mee gaan doen? En zeker ook de “Grote Gedoger”.

  10. hotstuff

   Nou Ziet U Dan Ook Bericht in Volgende en De Comments hotstuff Ná Voor Een Breder Beeld Van de Situatie bof.nl/2010/05/27/persbericht-ernstig-gebrek-telecomwet-internetafsluiting-mogelijk/

  11. Sjors

   quote … ‘Zo kunnen delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina’s op websites als Facebook en Hyves worden afgesloten zonder dat een rechter daarover heeft geoordeeld.’ …

   hoe gaat dat dan in zijn werk, het afsluiten? welke instituties doen dan wel het afsluiten en hoe doen ze dat? waar en hoe te onderzoeken? Vragen, waar ik tot nu toe in de reacties geen antwoord op vind. Wat u?

  12. Jenna

   Demissionair Ballin kreeg hiervoor toestemming van alle clubjes. Zij die zo tekeer gaan over het huidig te vormen kabinet.
   Wat een comedianten toch!

  13. jan vredesburger

   *Goh, Wat fijn zeg dat onze diep gelovige, conservatief christenlijke regering zich zo fanatiek inzet, Voor het bestrijden van onze vrijheid (Maar niet heus). Deze toekomst ‘kan’ straks reeël zijn, Een toekomst waar het verboden is om kunst, film en muziek te publiceren, Omdat het gelovigen hierdoor gekwetst zijn, Waar het straks verboden is om je mening te uiten in het openbaar of kritiek te uiten op de regering. De Nederlandse burgers die een normaal, keurig leven lijden worden straks als crimineel bestempeld en moeten hun duimafdrukken achter laten, En wie zich verzet, Zal worden gearresteerd. Allemaal omdat een groepje gelovigen niet begrijpen, Dat het heel normaal is dat mensen vrije keuzes mogen maken enz enz.

  14. Benny vd Ven

   Ja ja, Vrijheids beperking, Privacy schending, Het onnodig stigmatiseren van de burgers als crimineel, Dit en dat verbieden. Dat heet dan “Terrorisme bestrijding” in de ogen van de overheid. Allemaal mede mogelijk gemaakt door de vrijheid van godsdienst en de kerk. Want al die Nederlandse burgers die in vrijheid leven en eigen keuzes maken is toch verdacht niet waar?

  15. janneke

   Maár dé spaarpot van je Kind zoéken ze wél zónder belemmering !
   Zo Als Kinder porno procent ernst hirsch ballin het meer van ín de onderbroekjes moet hebben !
   En Dáár Ván mag geen bericht of getuigenis het net op , van daar de prive internet kilswitch , Daarmee Kinder Misbruikend jodenland niet gestoord wordt in het verwoesten van Leven en Bestaan van Je Kind!

   Zou Zéggen steun ze voor al van harte met je censuur , schijn bits of schijn freedom !

   bof lijkt ze te faliciteren ?

   online.wsj.com/public/page/what-they-know-digital-privacy.html

  16. Benny vd Ven

   Bereid je er maar alvast op voor mensen, Onschuldige mensen gaan straks ge-arresteerd worden omdat we ons niet laten behandelen als een crimineel, Omdat we niet onze duimafdrukken achter willen laten. Omdat we ons niet de mond laten snoeren door een regering die gekwetst is door de mening of kritiek van de Nederlandse burger. Het plan van mr. Hirsch-Balin gaat doorzetten en NL is! binnenkort een totalitair regime. Hallelujah, Allemaal in naam van een niet bestaande god.

  17. Soof

   De Internet Society (ISOC) voorspelde al in haar scenario’s voor de toekomst van het internet lees hier> http://www.helpstart.nl/hoe-zal-het-internet-eruit-zien-over-10-jaar/ dat overheden en grote bedrijven er mee aan de haal willen gaan.

  18. AlexWF

   Het censureren van informatie gebeurt alleen door tirannieke regimes. Voorbeelden hiervan zijn Noordkorea, Iran, Nazi-Duitsland, Zimbabwe. Op het moment dat westerse landen dit gaan overnemen, stappen ze over op volksterreur.
   In nederland bevinden we ons op een afglijdend pad. PvdAer Aleid Wolfsen is hier een schandelijk voorbeeld van. Tot 3 keer toe heeft hij informatie willen censureren! PAS OP voor LINKS!

  19. Job

   @AlexWF, Ongelofelijk dat Aleid Wolfsen niet onmiddellijk afgezet is. Wat zit daar achter?

  20. Roel

   Wat dacht je van de bevoegdheid die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nu al heeft, om boetes uit te delen aan bijv. bloggers die iets positiefs schrijven over alternatieve geneeswijzen, m.n. homeopathie. Als je na jaren tobben met reguliere geneesmiddelen, wél geneest met homeopathie, dan mag je dat dus niet schrijven!
   Censuur in zuivere vorm.
   De VWA past deze regels strikt toe, en gaat als een ware Inquisitie tekeer.
   Binnenkort hetzelfde verhaal voor voedingssupplementen. Zie
   http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/de-sluipmoordenaar-kiest-betutteling-als-wapen/
   Het wordt tijd al dit soort mensenrechtenschendingen te bundelen en aan het Europese mensenrechtenhof voor te leggen.

   • Hawick

    @Roel
    Het is legaal om positieve reacties te beschrijven. Maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren. Er worden heel veel claims genoemd door commerciele belanghebbenden t.a.v. gezondheidseffecten die onbewezen of pertinent onwaar zijn en helaas ook al te vaak zelfs schadelijk.
    Aangezien dergelijke claims mensen heel makkelijk ernstig kunnen misleiden en echt schaden, is er een afweging gemaakt tussen verschillende belangen. Dit is een compromis wetgeving bij tegenstrijdige belangen. Dit is geen mensenrechtenschending. En omgekeerd zijn er heel veel mensen die vinden dat veel van wat er voor heilzaams wordt beloofd over homeopathie en voedingssupllementen thuis hoort onder de categorie oplichting of erger.
    Iedereen is vrij om naar de bibliotheek te gaan en te lezen over homeopathie. Iedereen mag de benodigdheden verwerven en gebruiken.
    De enige beperking die nu geldt: in wervende teksten moet je een claim op gezondheidseffecten kunnen onderbouwen volgens bepaalde spelregels. Zowel de sector homeopathie als voedingssupplementen hebben enkele decennia makkelijk research geld en ondersteuning kunnen krijgen voor onderzoek op natuur-wetenschappelijke basis. Dat is grosso modo geflopt. Er is bitter weinig uit gekomen. Als jij van zelf gebrouwen honingbier dronken wordt en dat dat jou een heel fijn gevoel gaf, dan is dat legaal. Dat is een gezondheidseffect [de cerebellaire dysarthrie etcetera] die bijna iedereen wel kent. Als je met droge ogen gaat beweren dat je dronken kunt worden van het nuttigen van 1 druppel van dat kostelijke nat, dan hoeven we je als maatschappij niet serieus te nemen. Ik doe het in elk geval niet.
    De informatie is niet gecensureerd. Om te beginnen is het te vaak desinformatie.

   • Harry

    IK sluit me helemaal bij je aan roel 🙂

    @Hawick de grootste misinfo geef jezelf ,er is namelijk nog niemand dood gegaan aan homeopathie .

    Ik ben zelf ook genezen door het alternatieve orthomoleculaire geneeskunde.Het regulier hield mij alleen maar ziek met maar liefst 8 soort levensbedreigende medicijnen die me op de duur alleen maar meer ziektes zullen bezorgen.Wat d8 jij ervan dat ik zelf wel bepaal wat er in me lichaam komt en niet knulletjes zoals jij .DIe blazers over desinfo weten zelf niet eens waar de klepel hangt .Maar nogmaals vertel me maar is die grote dodengetallen van de homeopathie graag.Ze zeggen dat ik in een vrij land leef (zeggen ze ).Mag ik dan ook mijn eigen geneeskunde kiezen ? Fijn bedankt. Ennuh nog even dan mogen we zelfs niet meer bepalen wat we eten ,wordt het alvast voor ons klaargezet.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Help mee en steun ons

  Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.