• Menu

0 recente resultaten

Vijf jaar geleden: petitie tegen de bewaarplicht

Bits of Freedom bestaat al sinds 2001 en heeft tot 2006 iedere twee weken een nieuwsbrief uitgebracht. Die oude nieuwsbrieven zijn door Rejo Zenger in onze blog opgenomen. Om dit archief onder de aandacht te brengen, publiceren we vanaf vandaag twee maanden lang iedere week een interessant bericht uit ons archief. Vandaag: een petititie tegen de bewaarplicht.

Vijf jaar geleden werd de concept-Richtlijn bewaarplicht telecomgegevens behandeld in het Europees Parlement. Deze richtlijn is in sneltreinvaart aangenomen, maar kon op stevige weerstand rekenen, onder meer van Bits of Freedom en de Europese koepelorganisatie van digitale burgerrechtenbewegingen EDRi.

Bits of Freedom organiseerde daarom vijf jaar geleden met EDRi en XS4All de campagne ‘Data retention is no solution’ en riep burgers op om een petitie tegen de bewaarplicht te ondertekenen. Uiteindelijk hebben 33.000 ondertekenaars zich uitgesproken tegen de bewaarplicht.

Het mocht niet baten. De bewaarplicht is inmiddels aangenomen en ook in Nederland ingevoerd. Gelukkig zal de Europese Commissie de richtlijn binnenkort herzien. Dat biedt een nieuwe kans om te zorgen dat deze richtlijn van tafel verdwijnt, of in ieder geval stevig wordt ingeperkt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag