• Menu

0 recente resultaten

Eindelijk onderzoek internettaps. Goed voorbeeld doet goed volgen?

Het Ministerie van Justitie heeft aangekondigd dat ze het onderzoek over nut en noodzaak van het afluisteren van internet- en telefoonverkeer eind 2011 zal publiceren. Goed dat het Ministerie dat doet. Nu nog een serieus onderzoek over de noodzaak van het verplicht bewaren van verkeersgegevens.

Demissionair Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft, mede dankzij inspanningen van Bits of Freedom, vorig jaar beloofd om een onderzoek in te stellen naar het toepassen van internet- en telefoontaps. Het onderzoeksrapport zal in het najaar van 2011 worden afgerond, zo blijkt nu (PDF). Het wordt daarop beschikbaar gesteld aan de Tweede Kamer. Hiermee zal hopelijk – eindelijk – kritisch worden gekeken naar het aftapbeleid in Nederland. Want waarom wordt er gemiddeld per dag in Nederland meer afgetapt dan in de Verenigde Staten per jaar?

Maar op een ander dossier is kritisch onderzoek nog belangrijker. Telefoontaps treffen jaarlijks duizenden mensen. De bewaarplicht treft miljoenen Nederlanders: namelijk iedereen met een telefoon- en internetverbinding. Hierdoor houdt de overheid van iedere Nederlander bij met wie die heeft gebeld, waar die is geweest, wie die heeft gemaild, etc. En er is nooit serieus onderzoek gedaan naar de noodzaak van die vergaande overheidsmaatregel. Tijd voor een grondig onderzoek.

Lees hier meer over de ontwikkelingen rondom de bewaarplicht.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag