• Menu

0 recente resultaten

Overheid verfoeit Apple (maar vergeet zichzelf)

Apple heeft in haar nieuwe gebruikersvoorwaarden de mogelijkheid opgenomen om locatiegegevens van haar klanten op te slaan en te verstrekken aan derden. De Nederlandse overheid laat nu onderzoeken of dit rechtmatig is. Een goede zet, maar schijnheilig.

Sinds Apple in juni van dit jaar haar gebruikersvoorwaarden aanpaste ligt het bedrijf onder vuur. Apple moest in de Verenigde Staten al opheldering geven over het opslaan van locatiegegevens die ter beschikking kunnen worden gesteld aan derden. In Nederland heeft de VVD Kamervragen gesteld aan demissionair Minister van der Hoeven (Economische Zaken). De bewindsvrouw heeft hier onlangs schriftelijk op geantwoord (PDF), dat ze de rechtmatigheid van de gegevensverwerking wil laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dit vanwege het door haar onderkende belang van een juiste invulling van de Wet Bescherming Persoonsbeveiliging en het waarborgen van privacy.

In dit specifieke geval een goede zet. Maar de doorverwijzing naar het CBP komt in een geheel ander daglicht te staan, als we het track-record van de Nederlandse overheid erbij halen. Want het was de Nederlandse overheid die de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens heeft ingevoerd, waardoor bel- en internetbedrijven de verkeers- én locatiegegevens van hun klanten 12 maanden moeten opslaan. Dit zonder ons de mogelijkheid te bieden om het opslaan van onze (locatie)gegevens te weigeren; iets wat Apple wel aanbiedt aan haar klanten via deze ‘opt-out’ mogelijkheid in haar privacybeleid. Bovendien was het diezelfde overheid die steeds weinig belang hechtte aan de voorafgaande kritiek op deze Wet bewaarplicht van – je raadt het al – het CBP.

Het is opvallend dat in het ‘geval Apple’ het CBP nu wel geschikt wordt bevonden om een doorslaggevend oordeel te vellen. Schijnheilig eigenlijk. Want de overheid hoort als geen ander te weten: als je niet blij bent met een bedrijf, zoals Apple, dan ga je naar een ander bedrijf. Overstappen naar een andere overheid is niet mogelijk. Voortaan zou de overheid net zo streng voor zichzelf moet zijn als voor Apple.

Bits of Freedom werd bij BNR Nieuwsradio geïnterviewd over de ‘zaak Apple’ . Het interview vind je hier (mp3). Lees meer over de kwestie bij de iPhoneclub.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag