Eindelijk onderzoek internettaps. Goed voorbeeld doet goed volgen?

Overheid verfoeit Apple (maar vergeet zichzelf)

Vervolging om nieuwsbericht illustreert probleem censuurknop

Apple heeft in haar nieuwe gebruikersvoorwaarden de mogelijkheid opgenomen om locatiegegevens van haar klanten op te slaan en te verstrekken aan derden. De Nederlandse overheid laat nu onderzoeken of dit rechtmatig is. Een goede zet, maar schijnheilig.

Sinds Apple in juni van dit jaar haar gebruikersvoorwaarden aanpaste ligt het bedrijf onder vuur. Apple moest in de Verenigde Staten al opheldering geven over het opslaan van locatiegegevens die ter beschikking kunnen worden gesteld aan derden. In Nederland heeft de VVD Kamervragen gesteld aan demissionair Minister van der Hoeven (Economische Zaken). De bewindsvrouw heeft hier onlangs schriftelijk op geantwoord (PDF), dat ze de rechtmatigheid van de gegevensverwerking wil laten toetsen door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dit vanwege het door haar onderkende belang van een juiste invulling van de Wet Bescherming Persoonsbeveiliging en het waarborgen van privacy.

In dit specifieke geval een goede zet. Maar de doorverwijzing naar het CBP komt in een geheel ander daglicht te staan, als we het track-record van de Nederlandse overheid erbij halen. Want het was de Nederlandse overheid die de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens heeft ingevoerd, waardoor bel- en internetbedrijven de verkeers- én locatiegegevens van hun klanten 12 maanden moeten opslaan. Dit zonder ons de mogelijkheid te bieden om het opslaan van onze (locatie)gegevens te weigeren; iets wat Apple wel aanbiedt aan haar klanten via deze ‘opt-out’ mogelijkheid in haar privacybeleid. Bovendien was het diezelfde overheid die steeds weinig belang hechtte aan de voorafgaande kritiek op deze Wet bewaarplicht van – je raadt het al – het CBP.

Het is opvallend dat in het ‘geval Apple’ het CBP nu wel geschikt wordt bevonden om een doorslaggevend oordeel te vellen. Schijnheilig eigenlijk. Want de overheid hoort als geen ander te weten: als je niet blij bent met een bedrijf, zoals Apple, dan ga je naar een ander bedrijf. Overstappen naar een andere overheid is niet mogelijk. Voortaan zou de overheid net zo streng voor zichzelf moet zijn als voor Apple.

Bits of Freedom werd bij BNR Nieuwsradio geïnterviewd over de ‘zaak Apple’ . Het interview vind je hier (mp3). Lees meer over de kwestie bij de iPhoneclub.

 1. Simon

  Een hypocriete regering, waar heb ik dat eerder gelezen…

 2. Tweets die vermelden Overheid verfoeit Apple (maar vergeet zichzelf) « Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ruben Bos, Merijn de Rooy, jasperwillem, Niels Poppe, iPhoneclub.nl en anderen. iPhoneclub.nl heeft gezegd: @bitsoffreedom Linkje naar interview in jullie artikel over Apple & overheid wijst naar GMail-bijlage. Laatste zin. http://bit.ly/aIw91J […]

 3. Martijn

  Heel goed, die verontwaardiging. Maar wat is er nodig om de overheid te dwingen de lange opslag van dat soort data te verbieden? Op een politieke partij stemmen tijdens de verkiezingen zal zoiets nooit veranderen. Ik ben benieuwd wie of iemand hier een praktische aanpak voor heeft in plaats van het alleen maar signaleren. Dat wordt namelijk langzaam aan vergeten en komt de volgende privacy inbreuk en gaan we weer een verontwaardigd een stukje op internet schrijven. Klinkt cynisch maar zo gaat het toch?

 4. Axel Arnbak

  @Jorn

  Dank – we hebben het inmiddels aangepast.

  @Martijn

  We zijn zowel voor als achter de schermen hard bezig om resultaat te bereiken. Hier vind je meer info: https://www.bof.nl/2010/07/21/onze-plannen-voor-de-komende-maanden/

 5. Wieger

  Opgelet: de opt-out mogelijkheid is alleen voor iAds, dus advertenties. Niet voor het registreren van de combinatie van (o.a.) UIUD en locatiegegevens.

 6. Matthijs

  Leuke gedachte, een opt-out bewaarplicht:-) Goed artikel, goeie boodschap! Over de bewaarplicht gesproken: wie weet er meer over dat webmail er tegenwoordig ook onder schijnt te vallen?(http://www.nrc.nl/economie/article2592188.ece/Een_bewaarplicht_voor_webdienst_) In de parlementaire behandeling destijds werd juist beweerd dat dit er expliciet buiten zou vallen. Keep up the good work!

 7. Hans

  Voor wat Internet betreft is een anonymizer een mogelijkheid, maar vertraagt het verkeer. Om te “pesten” en de opslag op z’n knieën te brengen zouden een aantal mensen een programmaatje moeten hebben om snel achter elkaar verschillende websites aan te roepen en vervolgens afkappen om het Internet niet te veel te belasten. Ik heb enige jaren geleden zoiets geschreven. Je kon er bijvoorbeeld een lijst van overheid websites mee aflopen. Maar je zou het ook met random adressen kunnen doen. Als enige duizenden mensen dit zouden doen moet de opslagbehoefte toch heel snel oplopen lijkt mij zo. ;))

 8. ED

  Kan diezelfde overheid straks ook van Apple de locatiegegevens opeisen?

  In de verte hoor iemand de eerste woorden NewSpeak spreken en wordt de eerste paal voor het ministerie van Waarheid geslagen. “Ongoed”, lijkt mij.

 9. Freek

  Wat is het verschil met wat andere mobiele providers reeds doen (met het verschil dat Apple natuurlijk een fabrikant en geen provider is)? Voor zover ik weet worden de locatie gegevens van mobiele bellers commercieel verkocht aan aanbieders van navigatiesystemen, die ze gebruiken voor het detecteren van files.

 10. R-J

  @Hans|
  Dat klinkt leuk, maar is niet iets wat onze overheid zal beïnvloeden. De opslagruimte die hiervoor nodig is zal niet direct noemenswaardig toenemen (of je moet dit constant blijven doen voor een hele lange tijd).
  De politie zal wanneer ze je verkeer onderzoeken toch niet alles handmatig controleren.

  Wat die opslagcapaciteit betreft…
  Daar lachen ze om, die is voor rekening van jou internetprovider.
  Dan zijn er nog al die requests die jij de wereld in stuurt, die worden wel allemaal verstuurd naar de verschillende websites. Deze verwerken deze wel, of jij de verbinding nu verbreekt of niet…
  En mogelijk worden die requests door je internetprovider en/of de ontvangende partijen aangezien voor een DDOS aanval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.