• Menu

0 recente resultaten

Jailbreaken legaal in de Verenigde Staten

Amerikaanse gebruikers van de iPhone en andere mobiele telefoons zijn sinds vandaag een stuk vrijer. Ze mogen nieuwe software op hun telefoon installeren, zonder dat toestemming van de producent, zoals Apple of Motorola, nodig is. Nu Nederland nog.

Apple hanteert een streng toelatingsbeleid voor nieuwe programma’s. Als die niet voldoen aan de door Apple opgestelde richtlijnen dan kan een nieuw programma niet op de iPhone of de iPad worden gepubliceerd.

Dit beperkt de vrijheid van de gebruiker: die kan dus niet volledig vrij beslissen welk programma hij op zijn telefoon draait en wat hij met zijn telefoon doet. Programmeurs hebben hier gelukkig een oplossing voor gevonden: ze omzeilen de software van de fabrikant, zoals Apple, en installeren hun eigen niet-geautoriseerde programma’s (het zgn. jailbreaken).

Maar er was een probleem. Apple stelde dat dit verboden was onder het auteursrecht, want hiermee omzeilen gebruikers de kopieerbeveiliging van iPhone.

Op 26 juli 2010 heeft het Amerikaanse Copyright Office op verzoek van de Electronic Frontier Foundation gelukkig bepaald dat het omzeilen van kopieerbeveiliging om niet-geautoriseerde software te installeren, een toegestane vorm van “fair use” is. Hiervoor is dus geen toestemming van bedrijven zoals Apple vereist.

Nu Nederland nog. Ook in Nederland is bepaald dat gebruikers kopieerbeveiliging niet mogen omzeilen. Daardoor kan je op de iPad of iPhone alleen maar door Apple geautoriseerde software installeren. En Apple stelt: als je jailbreakt dan overtreedt je de wet.

Tijd dus om de wet aan te passen: het is jouw telefoon, dus jij moet kunnen bepalen welke software je gebruikt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag