Save the date: ontmoet Cory Doctorow!

Jailbreaken legaal in de Verenigde Staten

Onacceptabele verwaarlozing privacyregels bij opsporingsdiensten

Amerikaanse gebruikers van de iPhone en andere mobiele telefoons zijn sinds vandaag een stuk vrijer. Ze mogen nieuwe software op hun telefoon installeren, zonder dat toestemming van de producent, zoals Apple of Motorola, nodig is. Nu Nederland nog.

Apple hanteert een streng toelatingsbeleid voor nieuwe programma’s. Als die niet voldoen aan de door Apple opgestelde richtlijnen dan kan een nieuw programma niet op de iPhone of de iPad worden gepubliceerd.

Dit beperkt de vrijheid van de gebruiker: die kan dus niet volledig vrij beslissen welk programma hij op zijn telefoon draait en wat hij met zijn telefoon doet. Programmeurs hebben hier gelukkig een oplossing voor gevonden: ze omzeilen de software van de fabrikant, zoals Apple, en installeren hun eigen niet-geautoriseerde programma’s (het zgn. jailbreaken).

Maar er was een probleem. Apple stelde dat dit verboden was onder het auteursrecht, want hiermee omzeilen gebruikers de kopieerbeveiliging van iPhone.

Op 26 juli 2010 heeft het Amerikaanse Copyright Office op verzoek van de Electronic Frontier Foundation gelukkig bepaald dat het omzeilen van kopieerbeveiliging om niet-geautoriseerde software te installeren, een toegestane vorm van “fair use” is. Hiervoor is dus geen toestemming van bedrijven zoals Apple vereist.

Nu Nederland nog. Ook in Nederland is bepaald dat gebruikers kopieerbeveiliging niet mogen omzeilen. Daardoor kan je op de iPad of iPhone alleen maar door Apple geautoriseerde software installeren. En Apple stelt: als je jailbreakt dan overtreedt je de wet.

Tijd dus om de wet aan te passen: het is jouw telefoon, dus jij moet kunnen bepalen welke software je gebruikt.

 1. Tweets die vermelden Jailbreaken legaal in de Verenigde Staten – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door jasperwillem, Tristan Pol, NukeHausen, Mark de Bokx, CtrlSPATIE en anderen. CtrlSPATIE heeft gezegd: RT @bitsoffreedom: Bits of Freedom: "Jailbreaken legaal in de Verenigde Staten": http://is.gd/dKNb4 Nu Nederland nog. […]

 2. I.Haaksbergen

  Merkwaardig dat Microsoft te maken krijgt met rechtzaken en torenhoge boetes omdat het Internet Explorer als standaard aanbiedt (iets dat logisch is omdat core elementen door het OS gebruikt worden), maar dat Apple wegkomt met verbieden van software van derden. Het enige argument dat ik kan bedenken is dat een IPhone een gesloten systeem is en een PC niet, maar het effect is exact hetzelfde. Microsoft zou in dat geval zelfs kunnen beweren dat windows een gesloten systeem is, maar dat het software van derden toelaat.

 3. M.Los

  Fair use is een goede manier hierdoor onstaat nieuwe sofware ontwikkeling en nieuwe bedrijfsactiviteiten, de PC en haar ‘voedsel’ de software, moet een open ontwikkelings en toetreding structuur blijven behouden, dit is de uitdaging aan jonge mensen en bedrijfjes die de software markt willen betreden. MS en Apple e.a. hebben in de 80′ er jaren zelf hun weg gezocht naar via de ‘open’ kanalen van het marktmechanisme. Steve Jobs komt ook nog aan de beurt gezien zijn protectionistische gedrag. het marktmechanisme kansen aan alle software ontwikkelaars bieden. In de automobiel industrie heeft men ook geprobeerd de electronica afstelling te binden aan de fabrikant van een merk. tegenwoordig is een blackbox bij iedere goede reparateur instaat je auto af te stellen.
  Waarom kijkt de AFM alleen naar de financiele (diensten?) markt. De vraag is waarom er geen
  AIM = Autoriteit Industriele Markten bestaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.