• Menu

0 recente resultaten

Ons advies aan EZ: verbied netdiscriminatie

Laatst hamerden wij op het belang van een vrij en open internet bij een bespreking van het Ministerie van Economische Zaken. En om ons punt kracht bij te zetten hebben we dat vervolgens in een brief samengevat. Ons advies aan het Ministerie? Verbied netdiscriminatie.

De bespreking bij het Ministerie ging over hoe netneutraliteit in Nederland kan worden gewaarborgd. Dat klinkt abstract, maar gaat over de toekomst van het internet. Nu kan jij zelf nog bepalen welke websites en diensten jij bezoekt. Maar providers zullen steeds vaker sites blokkeren of vertragen.

Zo bleek een week geleden dat T-Mobile aan Google geld wil vragen voor doorgifte. Dat moet providers simpelweg verboden worden: jij – en niet je provider – moet zelf kunnen bepalen welke websites of diensten je bezoekt. Naar aanleiding van het T-Mobile-incident hebben wij bij Radio Online (audio) uitgelegd waarom dit belangrijk is (mirror mp3) (mirror ogg).

De Nederlandse regering wil providers dit niet bij wet verbieden. Het Ministerie van Economische Zaken snuffelt slechts voorzichtig aan het zogenoemde “Noorse model”: in Noorwegen hebben providers zich op vrijwillige basis verplicht om verkeer niet te vertragen, te blokkeren of af te knijpen, met specifieke uitzonderingen.

Bits of Freedom benadrukte dat dit soort vrijwillige afspraken niet voldoende zijn, want het is voor providers wel heel makkelijk om daar weer onderuit te komen. Het moet providers bij wet worden verboden om internetverkeer te discrimineren, met heel specifieke uitzonderingen voor situaties als onvoorziene congestie. En deze uitzonderingen moeten zo beperkt mogelijk worden uitgelegd. Een vrij en open internet is te belangrijk om aan de markt over te laten.

Bits of Freedom zal zich de komende maanden richten op het invoeren van netneutraliteit en het terugdraaien van de Wet bewaarplicht. Lees meer over onze plannen voor de komende maanden in deze blogpost.

Afbeelding van kevinspencer, “To the Internets”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag