RTL Nieuws bij Bits of Freedom over The Pirate Bay

Onze plannen voor de komende maanden

Geheime chaos
DOSSIER: Netneutraliteit

We hebben de afgelopen week gebruikt om onze plannen voor de komende maanden uit te stippelen. Als alles verloopt volgens plan – en geen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven – dan gaan wij ons richten op de volgende dossiers:

We willen de bewaarplicht inperken

Nu moeten aanbieders van telecomdiensten verplicht een jaar lang van iedere Nederlander precies opslaan waar hij is geweest, wie hij heeft gebeld etc. Dit is een van de meest vergaande inbreuken op onze persoonlijke vrijheid die wij in Nederland kennen.

De Europese Commissie gaat deze regels de komende maanden evalueren en mogelijk herzien. Dat biedt een kans. Wij gaan ons ervoor inzetten dat de bewaarplicht wordt teruggedraaid, of in ieder geval optioneel wordt gemaakt.

We willen netneutraliteit invoeren

Vroeger lieten internetproviders zich niet in met het verkeer van hun gebruikers. Maar providers willen diensten en websites kunnen blokkeren of vertragen. Daarmee komt de ongekende vrijheid die iedere internetgebruiker heeft, op de helling te staan.

De Europese Commissie zal voor het eind van 2010 advies uitbrengen over het gewenst beleid en ook het Nederlandse kabinet zal mogelijk beleid gaan formuleren. Bits of Freedom wil dat in Europa, maar in ieder geval in Nederland, providers wordt verboden om verkeer te discrimineren (met specifieke uitzonderingen voor onvoorziene congestie en het waarborgen van veiligheid van het netwerk).

Internetfilters, anti-piraterijverdrag ACTA en digitale vrijheid

Daarnaast blijven we ons richten op de zwarte lijst van verboden websites die het demissionair kabinet samen met providers aan het implementeren is en op de geheime onderhandelingen over het anti-piraterijverdrag ACTA. En als zich belangrijke ontwikkelingen voordoen die onze online vrijheid en privacy aantasten, dan komen we natuurlijk in actie.

 1. Tweets die vermelden Onze plannen voor de komende maanden – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Sophie in 't Veld, Ann Markström en fadsandfancies.com, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: "Onze plannen voor de komende maanden": http://is.gd/dAtJy […]

 2. Anarchiel

  Mijn zegen hebben jullie volledig.

  Wel ongelofelijk triest dat dit moet blijven gebeuren… Waar is de democratische basis die aan dit soort zaken ten grondslag zou moeten liggen, in vredesnaam gebleven? Waarom moeten er vanuit de burgerbevolking initiatieven gestart worden om de wensen/eisen van een zeer kleine, aartsluie en stelselmatig graaiende minderheid die steevast hun zin doordrijft en meestal ook nog eens door de burgerbevolking gefinancierd wordt, tegen te werken? Wat is dit voor een volstrekt krankzinnige situatie?

  Ik wens jullie de komende maanden extreem veel succes met jullie queeste tegen het corporatisme en de daarbij behorende (Europese) inteeltpolitiek. Misschien dat mensen door jullie werkzaamheden eindelijk wel eens gaan beseffen in wat voor een totaal geschift circus we wonen.

  Ik ga duimen!

 3. Randy Simons

  Vallen mobieletelecomproviders in dit geval ook onder “internetproviders”? Daar zie je dat diensten worden verboden t.b.v. commercieel gewin.

  Daarnaast is het misschien interessant om te bekijken of het wenselijk is dat de telco’s de beveiliging van wireless verbindingen wel op orde hebben; GSM en UMTS voorzien in versleuteling van data, maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt is voor de consument lastig te zien. (Hoewel sommige mobieltjes het aangeven als er een onbeveiligde verbinding is, IIRC)
  Daarnaast is het me helemaal onduidelijk of de gebruikte versleuteling afdoende is. Sommige (alle?) encryptietechnieken van GSM zijn gekraakt, UMTS is ook al met succes aangevallen. Als consument weet ik niet meer of data nog afluister-veilig door de ether kan. Het bereik van mobiele telefoons kan tientallen kilometers zijn… Wordt er tenminste de sterkst mogelijke encryptie gebruikt, of blijven de telco’s met verouderde technieken werken omdat er geen motivatie is om het te upgraden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.