Van Bits of Freedom, voor jou: Webwijs!

Op de valreep maakt Teeven (VVD) een uitglijder

Nieuwe regels voor cookies: wenselijk of niet?
DOSSIER: Stemwijzer

Het leek zo goed te gaan met de VVD en privacy: privacyvoorvechter Jeanine Hennis werd naar Nederland gehaald, “de overheid moet meer rekening houden met de privacy van mensen”, schreef de VVD in een fractienotitie en “De bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers is van groot belang. Vrijheid is immers een groot goed”, schreef ze in haar verkiezingsprogramma. Maar wie schetst onze verbazing: één dag voor de verkiezingen vliegt Teeven toch uit de bocht.

De Telegraaf van 8 juni citeert Teeven over een plan om foto’s van gezochte criminelen via internet, gsm, twitter, snelwegborden, reclameschermen en tv’s snel en wijd te verspreiden. Over privacybezwaren zegt de voormalig rechercheur: “Terughoudendheid vanwege privacy is een slecht uitgangspunt. Veiligheid van de bevolking dient voorop te staan.”

Alle mooie beloftes in het verkiezingsprogramma van de VVD ten spijt: als het erop aankomt gooit Teeven uw privacy te grabbel. Wij zijn ontzettend benieuwd naar de uitkomst van de verkiezingen, maar voor ons staat vast: de VVD kan wel wat meer Jeanine Hennis gebruiken. Zeker nu.

 1. Tweets die vermelden Op de valreep maakt Teeven (VVD) een uitglijder – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bas Grasmayer, Evert Hilhorst, Jilles Groenendijk, Huub Bellemakers, Cees Grootes en anderen. Cees Grootes heeft gezegd: @JillesDOTCOM Bits of Freedom: "Op de valreeop maakt Teeven (@VVD) een uitglijder": http://is.gd/cHMHa […]

 2. Michael Gielkens

  Dit is toch anders, het gaat om GEZOCHTE criminelen, niet willekeurige burgers. Dit is dus niet zoals rekeningrijden of de ov chipkaart. Het zou wel die kant op kunnen gaan, maar daar moeten wij als burgers juist voor waken.

 3. Debora

  Met Michael eens. Zeker als het alleen om foto’s gaat.

 4. Niels

  gezocte criminelen, of misschien ook verdachte personen? Als jij straks ergens van verdacht wordt omdat jouw vingerafdruk in de grote database matcht met een vingerafdruk van een misdrijf, wil jij dan met je hoofd op tv en boven de snelweg hangen?

  Nou nee bedankt. (Daarom stem ik op de PiratenPartij)

 5. Rik

  Gezochte criminelen zijn ook burgers…
  Wordt er bedoeld burgers verdacht van criminelen handelingen of voor criminele handelingen veroordeelde burgers?

 6. Tweets die vermelden Op de valreep maakt Teeven (VVD) een uitglijder – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door RikvandenEijnden, Patrick de Raad. Patrick de Raad heeft gezegd: Op de valreep maakt Teeven #VVD een uitglijder: http://bit.ly/ciiXWG #Privacy #Fail […]

 7. Michiel

  Of het nu om gezochte criminelen gaat of niet, relevanter is: “Terughoudendheid vanwege privacy is een slecht uitgangspunt. Veiligheid van de bevolking dient voorop te staan.” Daarin openbaart zich de houding van Teeven, die overigens al langer dit pad bewandelt.

  Ook gezochte criminelen hebben wat mij betreft een zeker recht op privacy. Natuurlijk zijn er bij hen meer inbreuken daarop mogelijk dan bij niet-veroordeelde burgers, maar we moeten eens ophouden met te doen alsof veroordeelden ineens geen grond- of mensenrechten meer hebben! Waar veiligheid standaard voor vrijheid komt geven we veel te makkelijk rechten op en staan we de overheid het veel te makkelijk toe om onder het mom van veiligheid de meest vergaande inbreuken op de persoonlijke levenssfeer te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.