Europese Privacywaakhond tikt zoekmachines op de vingers

Forse achterstand aanpak kindermisbruik op internet

Bits of Freedom bij RTL Nieuws over Facebook [video]
DOSSIER: Platformen

Het Ministerie van Justitie werkt samen met providers aan een internetfilter voor het verbergen van buitenlandse websites met afbeeldingen van kindermisbruik. Ondertussen blijven bij het Openbaar Ministerie (OM) honderden binnenlandse zaken op de plank liggen.

Dit meldt het OM in haar Jaarbericht 2009 (PDF), waar zij apart aandacht besteedt aan de aanpak van kindermisbruik op internet. Het in kaart brengen van het internetverkeer van verdachten en het beoordelen van gevonden afbeeldingen kost veel tijd en deskundigheid. Hierdoor blijft de bestrijding van materiaal van seksueel kindermisbruik veelal beperkt tot het aantonen van bezit. Het OM stelt dat door de grote werkvoorraad de vervaardigers en verspreiders “nog te veel ongemoeid” blijven. Zij verwacht bovendien dat het aantal aangeleverde verdachten in 2010 fors zal toenemen.

Bits of Freedom is een voorstander van de verruiming van het budget van het OM zodat websites die afbeeldingen van seksueel kindermisbruik verspreiden kunnen worden aangepakt. Wij zijn voor het verwijderen van het probleem, in plaats van het verbergen ervan achter een blokkade. Zie ook ons dossier Filtering.

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

 1. Arnoud

  Behoudt het OM, of de budgetverstrekker van het OM, wel dezelfde motivatie bij het aanpakken van kindermisbruik ná het installeren van een filter? De directe noodzaak van aanpakken vermindert dan namelijk..

  • Ot van Daalen

   @Arnoud: Dat is mogelijk wel het gevolg van het installeren van een internetfilter.

 2. Tweets die vermelden Forse achterstand aanpak kindermisbruik op internet – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door fadsandfancies.com, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: "Forse achterstand aanpak kindermisbruik op internet": http://is.gd/csZNZ […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.