Deep Packet Inspection niet meer te vinden in auteursrechtenrapport

Antipiraterij-verdrag binnenkort eindelijk openbaar

Bits op Vrijdag [video]

Het heeft even geduurd, maar de onderhandelaars van het anti-piraterijverdrag ACTA zijn eindelijk gezwicht voor de toenemende roep om transparantie. Na ruim 2 jaar in het geheim te hebben onderhandeld, wordt de meest recente conceptversie van het ACTA-verdrag aanstaande woensdag officieel openbaar gemaakt. Maar volledige openheid wordt helaas nog steeds niet gegeven.

Al sinds oktober 2007 zijn de Europese Unie en diverse landen in het geheim aan het onderhandelen om een verdrag te sluiten dat het hart van Internet raakt. Bits of Freedom heeft vorig jaar samen met andere burgerrechtenorganisaties de Nederlandse overheid en het Europees Parlement verzocht om de documenten over de ACTA-onderhandelingen openbaar te maken. Wereldwijd hebben vele organisaties en wetenschappers gepleit voor meer openheid. Het Europees Parlement en diverse landen, waaronder Nederland, zijn inmiddels ook overstag en eisen ook meer openheid.

Maar we moeten nog niet te vroeg juichen. Volgens het persbericht zal alleen de conceptversie van het verdrag openbaar worden gemaakt. Wellicht dat de officiële openbaarmaking kan bevestigen of de eerder uitgelekte versie van het ACTA-verdrag authentiek is of niet. Helaas blijven de standpunten van de individuele landen en de onderhandelingsdocumenten gewoon geheim. De aankomende ACTA-onderhandelingen in Zwitserland zullen waarschijnlijk weer achter gesloten deuren plaatsvinden en enig inzicht in de totstandkoming van het verdrag blijft dus beperkt. De weg naar volledige transparantie is nog lang…

De afbeelding is gebaseerd op “Piraten, aus Lego” van playroughde, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

  1. Tweets die vermelden Antipiraterij-verdrag binnenkort eindelijk openbaar – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door cyberbofh en Petra Kramer, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: Antipiraterij-verdrag binnenkort eindelijk openbaar: http://is.gd/bzjkT […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.